Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.04.2013 10:05 - Надницата в Бг 3.7 €/h, в Швеция - 39 €/h
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 2670 Коментари: 5 Гласове:
2



 Почасовото заплащане в България е най-ниското в целия Европейски съюз – 3.7 евро на час. Пред нас са Румъния с  4.4 евро на час, Литва с 5.8 евро на час, Латвия с 6 евро на час, Унгария и Полша -  с по 7.5 евро на час, Словакия - 8 евро на час.

Това сочи  анализ на Евростат за разходите за труд за час в Евросъюза през 2012 година, цитиран от БТА.

Най-добре платени са работещите в Швеция, които получават по 39 евро на час, Дания - 38 евро, Белгия - 37 евро, Люксембург - 35 евро, Франция - 34 евро, Ирландия, Германия и Финландия - по 30 евро и др.

image

Почасовите разходи за труд в ЕС са най-високи в сферата на промишлеността - 24 евро, следвани от услугите – 23.7 евро и строителството - 21 евро.

В рамките на ЕС най-значително увеличение на почасовото заплащане е регистрирано в Австрия – 15.5 на сто, Словакия – 13.8 на сто, Финландия – 13.7 на сто и Белгия - 13 на сто. Най-нисък ръст се наблюдава в Португалия – 0.4 на сто и Ирландия – 0.8 на сто.

Гърция е единствената страна, където се наблюдава намаление на почасовото заплащане – с 11 на сто.

България обаче е в челото на страните извън еврозоната, където за периода 2008-2012 е регистриран най-висок ръст в почасовото заплащане - 42 на сто. През 2008 у нас българинът е получавал по 2.6 евро на час, докато през 2012 за час труд се получава  3.7 евро на час.

Подобно повишение на почасовото заплащане е регистрирано още в Румъния – 26.7 на сто, Чехия - 15 на сто и Естония - 7 на сто.

Данни на НСИ за почасовото заплащане през 2010 година показват, че у нас по този показател най-добре са били заплатени работещите в далекосъобщенията и в сферата на създаването и разпространението на информационни и творчески продукти - по 8 лева брутна часова заплата. Работещите в сферата на производство и разпространение на електроенергия и газови продукти са получавали по 7.65 лева на час, във финансовия и застрахователния сектор - по 7.23 лева на час, в добивната промишленост - по около 6 лева на час.

Най-ниско на час са били заплатени работещите в хотелиерството и ресторантьорството - по 2.42 лева на час, в сферата на административните и спомагателни дейности - по 2.56 лева на час, в търговията, културата и преработвателната промишленост - малко над 3 лева на час.

Най-добре платените професии у нас са били тези на специалистите, квалифицираните работници и ръководителите със средно почасово заплащане между 8 - 10 лева, чийто общ брой в страната е бил над 600 хиляди души. Най-ниско у нас са платени хората, които са били заети с услуги за населението, търговия и охрана, като техния общ брой е бил около 480 хиляди, а почасовото им заплащане - по 3.18 лева, показват данните на НСИ.


Тагове:   труд,   работа,   заплащане,


Гласувай:
2


Вълнообразно


1. jelezov - Прочелите постинга се питат защо ...
12.04.2013 13:02
Прочелите постинга се питат защо това е така? Нима трудът на шведския работник е 10 пъти по-производителен от труда на българския му колега? Истината е друга. Днес световната капиталистическа система, към която и ние принадлежим вече повече от две десетилетия, е разделена на три групи страни: ЦЕНТЪР - развитите страни или т. н. златен милиард, ПОЛУПЕРИФЕРИЯ И ПЕРИФЕРИЯ. Към последната, наред с всичките слаборазвити страни принадлежи и България. Световният икономически ред е устроен така, че от националния доход на страните от периферията центърът изсмуква огромен ресурс. За България, по оценка, той се равнява 12 - 14 млрд. лева, т. е. от всеки български гражданин се открадват годишно около 1800-2000 лева. В ограбването ни Западът се подпомага от КОМПРАДОРСКАТА буржоазия, представители на която, в една или друга степен, са всичките парламентарно представени партии. Сред тях три заемат особени позиции: ГЕРБ е абсолютно компрадорска партия. Доказателство за това е отношението им към националния капитал. БСП - обективните икономически отношения в света и в ЕС я принуждават да комрадорства. Но в нея съществуват сили, които се стремят да представляват интересите на националния едър капитал и на средния и дребния бизнес. Поради това, тя е по-малкото зло, което може да избере гласоподавателят в предстоящите избори. АТАКА е особен случай. Идейно тя е противник на господството на чуждия капитал и затова се представя като лява, бидейки фактически най-дясна от всичките буржоазни партии. Истински лява партия - представител на трудовите хора - най-вероятно, ще се появи след изборите, като възможен изход от перманентната политическа криза, която ще настъпи след тях.
цитирай
2. reporter - Знаете ли кое е уникално в България? ...
13.04.2013 10:47
Знаете ли кое е уникално в България? Че икономиката е производна на политиката и политиката е производна на икономиката, т.е. двете са неразривно свързани! С уточнението, че става въпрос за едрия бизнес.
Още Алеко Константинов е казал преди повече от 100 години: и едните са маскари, байовата, и другите. Този израз показва и днес същността на родната действителност. В предизборна обстановка, в каквато се намираме в момента, повечето трезвомислещи хора започват да разсъждават и да се чудят кое от всички злини да изберат, и, според собствените си виждания, определят кое е най-малкото зло.
Всеки от тези, които сега се борят да спечелят народната любов, са имали достатъчно възможности и лостове да подобрят живота на хората, да създадат добри условия за бизнеса, за да се формира двигателят на икономиката - средната класа. И всички тези безвъзвратно са пропуснали своя шанс, по една или друга причина. Истината е, че никой политик няма желание да работи за РОДИНАТА.
цитирай
3. jelezov - "Истината е, че никой политик ...
14.04.2013 02:35
"Истината е, че никой политик няма желание да работи за РОДИНАТА."
Пресилена констатация! Има! И то немалко, и умни и честни родолюбци, но те са абсолютно безсилни, докато не са обединени в ПАРТИЯ с подходяща за радикални промени идеология и политика. "ГРАЖДАНСКОТО ОБЩЕСТВО" е мантра, отвличаща вниманието на НАРОДА от животрептущите проблеми.
цитирай
4. reporter - Защо тогава резултатите са една ...
14.04.2013 15:27
Защо тогава резултатите са една голяма кръгла нула??? Инфлацията се задълбочава, безработицата расте, икономика - няма /или е на минимално ниво/.
цитирай
5. jelezov - Ами защото, както писах по-горе, ...
15.04.2013 12:45
Ами защото, както писах по-горе, Бъргария е част от ПЕРИФЕРЕЯТА на капиталистическата свят-система, а тя е изпаднала в дълбока СИСТЕМНА КРИЗА, краят на която не се вижда. Както във всяка отделна капиталистическа страна, господстващата буржоазия се стреми да стовари тежестите на кризата върху плещите на трудещите се, така и в рамките на свят-системата най-богатите капиталистически страни ги стоварват върху по-бедните. Цялата тази механика обаче трудно се проумява дори и от високо образовани люде. Едни от тях искат да я разберат, но не умеят, други - умеят на не искат, защото противоречи на действителния или на мнимия им класов интерес.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13036156
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930