Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.04.2013 15:44 - Кризата в Испания вдъхновява хитово телевизионно шоу
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 674 Коментари: 0 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Всяка неделя вечер 4.3 милиона испанци застават пред телевизорите си, за да гледат едно шоу, което се превърна в необичаен телевизионен успех, докато обикновените хора се опитват да си представят как страната им е попаднала в бъркотията, в която се намира, пише "Ройтерс", цитиран от "Дневник".

В Salvados, или "Спасени", журналистът Жорди Еволе (38) задава на експерти и обикновени хора изключително лесни въпроси, за да обяснят проблеми като скъпото спасяване на испанските банки или дупката в пенсионната система. Програмата, чийто стил напомня документалните филми на Майкъл Мур, привлече 20% от аудиторията и е най-гледаното испанско телевизионно шоу в неделя вечер.

Подходът на Еволе и желанието да се обсъждат трудни въпроси, се приемат добре в страната, където една четвърт от работоспособното население няма работа, фалитите достигат рекордно ниво, банките бяха спасени, а икономиката вече пет години или се свива, или е в стагнация.

"Знаете, когато един анимационен герой се удари в стена, около главата му започват да се въртят звездички. Ами в момента в Испания се намираме в това положение и се питаме "какво се случи с нас", казва Еволе пред "Ройтерс".

Шоуто, което се излъчва от Барселона, е в ефир от пет години. Освен милионите хора, които гледат "Спасени" в неделя вечер, още повече испанци следват предаването в интернет и социалните мрежи, а Еволе има 911 000 последователи в "Туитър".

Луис Фернандес (48), който е работил в жилищното настаняване в продължение на 24 години и е загубил работата си преди месец и половина, е един от типичните фенове. Той смята, че "Спасени" отразява проблемите му и отваря очите му за важните въпроси. 

"Ситуацията, в която се намирам сега, беше невъобразима за мен преди пет години. Това е трагедия. Никой не ти дава информация за това какво наистина се случва в Гърция и Португалия, истината е, че хората са уплашени", казва той.

image

Жорди Еволе

image


Много испанци се страхуват, че Испания, която се задъхва от големия си публичен дефицит, но досега успя да избегне международна спасителна помощ, може да последва съдбата на Гърция, Португалия, Ирландия и Кипър.

"В тези времена на напрежение хората имат нужда да знаят как нещата наистина се случват", коментира Хавиер Гануса (57), който има бизнес за продажба и поправка на електротехника. Той започва да гледа шоуто, за да бъде в час с децата и приятелите си, които винаги го обсъждат.

Испания е относително млада демокрация и кризата накара хората да започнат да си задават въпроси за институциите, които са донесли стабилността след фашисткото управление през 70-те години на миналия век. На фона на кризата одобрението за политическите партии, местните и националните власти и дори за обичаното някога кралско семейство се срива.

"Испания преминава през времена, в които гражданите наистина си задават въпроси за нещата. Ние сме част от тези хора. Правим програмата, за да знаем какво се случва и да го разберем. Питаме наистина основни въпроси, защото не разбираме голяма част от това, което се случва", разказва Еволе.

Срещу правителството

Една от основните му цели е Испания да запази социалните си услуги, които са засегнати от бюджетните съкращения. Левият оттенък на "Спасени" и критиките срещу енергийните, образователните и други политики на правителството не го правят особено популярно сред дясноцентристките управляващи, които са изправени пред вълна от демонстрации срещу непопулярните икономии.

"Той задава грешни въпроси, винаги има предимство", казва за Еволе министърът на образованието, културата и спорта Хосе Игнасио Верт. Той признава, че е бил примамван да участва в шоуто, което смята за оригинално и забавно, но синът му го е предупредил дори и да не си го помисля.

Разходите за реклама в Испания продължават да падат и сега са на половината на нивото от 2008 г., когато започна кризата. Популярността на "Спасени" обаче носи все повече приходи. Благодарение на нея шоуто има бюджет за екип от 30 души и за пътувания до Германия, Исландия и всяко друго място, откъдето иска да покаже как останалите са се справили са банковите и пенсионните кризи.

Шоуто е голям удар и за La Sexta. Каналът привлича средно 6% от аудиторията, но рейтингът му се утроява, докато върви "Спасени". "Той си придава това непресторено изражение и казва много драматични, много сложни неща по много лесен начин", смята Рикардо Бака, президент на консултантската фирма Barlovento Comunicaciones.


Тагове:   Испания,   криза,   шоу,   телевизия,


Гласувай:
3


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13047776
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930