Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.04.2013 14:14 - Прокуратурата обяви: В МВР има предпоставки за незаконно подслушване
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 796 Коментари: 1 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Прокуратурата е констатирала редица нарушения в ежедневната работа с автомобила на МВР за следене и подслушване. Налице са фрапиращи разминавания в пътните книжки на автомобила с техниката, обяви в понеделник заместник-главният прокурор Борислав Сарафов. Основният извод на държавното обвинение е, че в МВР са създадени възможности за незаконно подслушване.

Общо десет прокурори проверяваха в последните две седмици процедурите за прилагане на специални разузнавателни средства във вътрешното министерство. Ресорната дирекция в МВР е Специализираната дирекция за оперативно-технически операции (СДОТО).

Прокуратурата е образувала четири дела срещу шефове в СДОТО за нарушения, които са довели до уронване на престижа на МВР и за унищожаване на документи.

Най-тежко прозвучаха обвинения срещу шефа на отдел 4 в СДОТО Радко Димитров. Той е направил опит да осуети прокурорската проверка. На 28 март е имал 50-годишен юбилей и е организирал почерпка с колеги. След внасянето на сигнала обаче празненството е било преустановено.

Димитров с няколко други служители същата вечер извършили демонтаж на система и са търсели харддиск, какъвто обаче не намерили. На следващия ден Радко Димитров обаче успял да изтрие данни от карти на автомобил със специализирана техника. В хода на проверката е бил направен и опит да се подведе проверяващият екип за детайлните възможности на използваната техника.

"Една от целите ни е да възстановим информацията, която е била унищожена от техниката. В момента, в който е конституирано Народното събрание, прокуратурата ще представи пакет от нормативни документи по отношение на използването на специални разузнавателни средства", каза главният прокурор Сотир Цацаров. Той разказа, че на екипа, който работи с тази техника, са подавани само и единствено телефонни номера.

"Докато не възстановим изтрита информация, ние не можем да потвърдим или отречем дали тези служители са работили по нареждане или по собствена воля", допълни Сарафов.

Според сигнала, внесен в прокуратурата от лидера на БСП Сергей Станишев, тоталната схема за незаконно подслушване на политици, бизнесмени, банкери и пр. е била контролирана от бившия вътрешен министър Цветан Цветанов, който обаче отрича. В сигнала се обясняваше, че подслушваческият екип се движел със сив ван "Крайслер Вояджър", чийто регистрационни номера били сменяни след всяка операция. В материала на Станишев са посочени имената на конкретни служители.

Прокуратурата съобщи, че дело има и срещу Цветан Иванов, който не е създал необходимите условия за използване на специализираната техника. Делото срещу Камен Костов е за това, че като директор в СДОТО не е изпълнил задълженията си по служба, като не е създал необходимата организация и ред за използването на специализираната техника за електронно проследяване. Прокуратурата ще разследва Сергей Кацаров също за неизпълнения на задължения по служба.

От прокуратурата използвали видеонаблюдението в София за период от един месец, за да се проследи движението на автомобила със специализирана техника за подслушване и следене.

В СДОТО не съществува писмен регламент за поставените задачи на всеки един от екипа, не съществува и регламент за провеждането на така наречени тренировъчни излизания, както и писмени резултати от тяхното провеждане, каза още Сарафов. Той допълни, че няма контрол върху експлоатацията на тази техника от длъжностните лица.

Създават се възможности за нерегламентирано използване на тази техника, са част от заключенията на проверката.




Гласувай:
1


Вълнообразно


1. nikikm - Да отговорят
15.04.2013 18:40
защо се разработват политически несъгласните?Тук има и стари дисиденти против тоталитарната бивша власт,която хич не е бивша,има и честни хора,патриоти! Какво се промени в маниера на работа в днешната данс,която работи по собствени закони,лично съм потърпевш?
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13032295
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930