Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.04.2013 18:04 - Поздравление на президента Росен Плевнелиев по случай Деня на Конституцията и празника на българските юристи
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 395 Коментари: 0 Гласове:
0



Поздравление на президента Росен Плевнелиев по случай Деня на Конституцията и празника на българските юристи

На 16 април честваме Деня на българската Конституция и 134 години конституционно управление на българската държава. Приемането на Конституцията от Учредителното събрание през 1879 година поставя основата на развитието на Третата българска държава. С признатия за най-демократичен за времето си основен закон в Европа българското общество заяви и даде клетва пред своите членове и пред общността на цивилизованите държави. Българите заявиха привързаността си към общочовешките ценности и претвориха в дело възрожденските идеи за свобода и за равни възможности за всеки гражданин.

Днес тази годишнина е повод отново да напомним на самите себе си, че конституционното управление не е само формално спазване на закона и не означава единствено придържане към правила и процедури. Конституцията на Републиката ни задължава - като граждани и като държавници – да уважаваме демократичните принципи и ценности, да търсим и да защитаваме морала и ценностите на справедливостта и на уважението към човека.

Дълбоко вярвам, че високият морал и вярата в устоите на правовата държава и на демократичния ред нямат алтернатива. Нещо повече - тези принципи имат нужда от категорична защита за доброто на всички българи и на общността от демократични държави, към която се числи България.

Продължавам да смятам, че страната ни има много и прекрасни юристи във всички области на правото. Продължавам да считам, че имаме добри закони, чието съблюдаване обаче не се определя от броя и от темпото на многобройни и дългогодишни реформи. Спазването на законите зависи от волята и от способността ни като общество да защитаваме собствените си постулати и претенция за демократичност! Затова нека да следваме справедливостта на правото и във всичките си действия да се ръководим от Основния закон. Нека да покажем демократичната си култура и умение да виждаме принципите отвъд лозунгите. Това е основен дълг на всички ни.

Пожелавам ви, уважаеми юристи, здраве и силна воля да прилагате правото мъдро и винаги в интерес на хората. Честит професионален празник!

Росен Плевнелиев,
президент на Р България





Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13030943
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930