Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.04.2013 09:48 - Светът се сбогува с Маргарет Тачър. Лондон под обсада
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 1245 Коментари: 0 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
В Лондон полицията е на крак заради погребението на първата жена министър-председател на Великобритания Маргарет Тачър. Кметът на британската столица обяви, че въпреки ужасяващия атентат в Бостън погребението на бившия британски премиер и предстоящият маратон в неделя ще се проведат, предаде БТА.

image


Желязната лейди почина на 8 април от инсулт на 87-годишна възраст.

image

Ковчегът на Тачър ще премине по улиците на Лондон върху оръдеен лафет.

image



Церемониалното погребение, организирано днес за Маргарет Тачър, ще бъде мащабно и запомнящо се, макар да е една степен по-ниско от държавното погребение, с което бе изпратен други велик британски премиер на 20-ти век - Уинстън Чърчил, коментира агенция "Франс прес".

Около 700 военни от трите рода войски ще съпровождат тържествената процесия с тленните останки на Тачър. Тя ще бъде изпратена с 19 топовни гърмежа, а на службата в катедралата "Сейнт Пол" ще присъстват около 2000 гости, включително българският президент Росен Плевнелиев.

Хиляди униформени служители ще се подредят по маршрута от Уестминстърския дворец до катедралата "Сейнт Пол", а детективи в цивилно облекло ще се смесят с тълпата. Властите призоваха магазините и офисите, покрай които минава маршрутът на траурната процесия, да махнат кофите за смет, стълби, инструменти и други предмети, които биха могли да бъдат използвани като оръжия от потенциалните размирници.

Пищното погребение е наречено операция "Тру блу" (True Blue - от англ. "Непоколебима преданост" или "Истинско синьо") - игра на думи и със синия цвят, който е символ на Консервативната партия и към който неизменно се придържаше и първата и единствена жена премиер в историята на Великобритания.

image

Хиляди униформени служители ще се подредят по маршрута от Уестминстърския дворец до катедралата "Сейнт Пол".

image


Според лорд Тимъти Бел, говорител на Желязната лейди, тя е смятала, че да се организира държавно погребение за нея е неуместно и волята ѝ е била зачетена. Държавното погребение включва тържествена военна процесия (каквато Маргарет Тачър всъщност ще има), както и всенародно поклонение пред тленните останки.

Организирането на държавно погребение става след одобрение на парламента - гласуване, което вероятно би породило разногласия в случая с Тачър, чието наследство продължава да предизвиква разделение в Обединеното кралство, 23 години след като тя си тръгна от "Даунинг стрийт".

През 1965 г. около 300 000 души отдадоха последна почит пред ковчега на Чърчил на продължило три дни поклонение в Голямата зала в Уестминстър. Този път обаче британците няма да могат да се наредят на опашка, за да се поклонят пред Тачър, чиято кончина на места предизвика изблици на радост.

image

image


Но т.нар. церемониално погребение, с което тя ще бъде удостоена, няма да е по-малко пищно и тържествено. Както и Чърчил, Тачър ще бъде изпратена с военни почести. Ковчегът ѝ, покрит с британския флаг, ще премине по улиците на Лондон върху оръдеен лафет от Първата световна война, теглен от шест черни коня.

Началото на траурната процесия ще бъде възвестено от фанфарите на Кралските военноморски сили. По време на шествието ще звучат погребални маршове от Шопен, Бетовен и Менделсон.

На церемонията в катедралата "Сейнт Пол" ще присъства и кралица Елизабет II - нещо, което се случва за първи път след погребението на Чърчил. На церемонията камбаните на "Биг Бен" няма да бият, което също не се е случвало от 1965 г.

На религиозната церемония, на която ще присъстват всички живи бивши британски премиери, министър-председателят Дейвид Камерън ще прочете откъс от Евангелието на Йоан, спазвайки последната воля на Тачър, която не е искала политическа реч. Внучката на Тачър Аманда също ще прочете откъс от Евангелието.

image

Внучката на Маргарет Тачър - Аманда

image


По здравословни причини на погребението няма да присъстват последният президент на СССР - 82-годишният Михаил Горбачов, 87-годишният бивш германски канцлер Хелмут Кол и бившата първа дама на САЩ, 91-годишната вдовица на Роналд Рейгън - Нанси.

Аржентина, което претърпя поражение от Великобритания във войната за Фолклендските (Малвинските) острови през 1982 г., няма да бъде представена на високо равнище. Британските власти поканиха посланика на Аржентина в Лондон, но не и президента Кристина Кирхнер.

Последните церемониални погребения във Великобритания бяха на принцеса Даяна през 1997 г. и на кралицата майка през 2002 г.

Държавни погребения са били организирани за няколко велики представители на науката, военното дело или политиката като откривателя на закона за гравитацията Исак Нютон (погребан през 1727 г.), херцогът на Уелингтън, спечелил битката при Ватерло (1852 г.), или Уилям Гладстон (1898 г.), който е бил премиер четири пъти.

image

За погребалната церемония в Лондон ще пристигнат 2000 високопоставени гости.

image




Гласувай:
2


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13033221
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930