Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.04.2013 10:04 - Кой ще оглави Окръжен съд - Пловдив?
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 1396 Коментари: 0 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Висшият съдебен съвет (ВСС)  избира днес председател на Пловдивския окръжен съд (ПОС), втория по големчина в страната, който доскоро беше оглавяван от настоящия главен прокурор Сотир Цацаров.

За поста има двама кандидати - шефът на Пловдивския районен съд  (ПРС)  Веселин Хаджиев (40 г.) и съдията от Окръжния съд Симеон Захариев (41 г.), който в момента е в Пловдивския апелативен съд като командирован.  

image

Хаджиев е съдията, който предостави на Цацаров делото Мирослава Тодорова с/у Цветан Цветанов

Името на Хаджиев се завъртя в пловдивските медии за фаворит  още при кандидатирането на Цацаров за главен прокурор и пристигането в ПРС на делото, заведено от бившия председател на Съюза на съдиите Мирослава Тодорова срещу вътрешния министър Цветан Цветанов за клевета.

Хаджиев е сочен за предпочитан от Цацаров кандидат въпреки че познава по-малко работата на Окръжния съд за разлика от Захариев, който десет години е работил в ПОС. Хаджиев е съдията, който е предоставил миналата година на председателя на ПОС Цацаров да се запознае с делото на Тодорова срещу Цветанов, което породи съмнения за недопустими внушения към Районния съд, които Цяацаров отрече. През ноември 2012 - два месеца преди Цацаров да бъде избран за главен прокурор, съдия Екатерина Роглекова, заместник-председател на Пловдивския районен съд, оправда Цветанов, защото (както бе написано  по-късно в мотивите й) той не е клеветил, той е изразявал мнение като гражданин.

Хаджиев е председател на Районния съд в Пловдив от 2004 г. Започва кариерата си в началото на 1999 г. като адвокат, но в края на същата година става младши съдия в Окръжен съд - Пловдив.

По време на изслушването на Цацаров в процедурата за избора му за главен прокурор на 20 декември м.г. във ВСС той призна, че Хаджиев му е предоставил достъп до делото за клевета на Тодорова срещу Цветанов и това се е случило преди то да бъде разпределено на съдия докладчик въз основа на случайния принцип, както изисква Законът за съдебната власт..

"Прочел съм го, помолих председателя на районния съд (Веселин Хаджиев – бел.ред.) да ми го представи. Най-малкото заради съществения медиен и обществен интерес. Прочитането е било преди да е определен съдията докладчик. Оттам насетне той е работил повече от самостоятелно", заяви в средата на декември Цацаров.

На същото изслушване Цацаров сподели, че Хаджиев го предупредил, че делото срещу Цветанов ще бъде пратено именно в Пловдив, "помнете ми думата", но тогава бъдещият главен прокурор не изясни с какъв подтекст  шефът на Районния съд е изрекъл предупреждението си.

"Аз не мога да влияя на върховните съдии. Ако трябва да съм честен, председателят на районния съд (Веселин Хаджиев – бел.ред.) беше човекът, който ми каза: "Ще видиш, че това дело ще дойде при нас. Помни ми думата." И то така се случи", казва Цацаров пред етичната комисия на ВСС

Върховният касационен съд (ВКС) изпрати делото в Пловдив, защото Мирослава Тодорова е съдия от София и е била зам.-председател на Софийския районен съд, който първоначално трябваше да го разгледа.

Предстои делото да бъде разгледано на втора инстанция именно от Окръжния съд. Досега обаче там всички наказателни съдии си направиха отвод. Делото е  при гражданските състави, от които вече няколко също са отказали да го гледат и то стои ненасрочено от няколко месеца. Ако всички се отведат, делото трябва да бъде разпределено отново от Върховния касационен съд.

Апелативният съд в Пловдив изпрати писмо до ВСС в подкрепа на Захариев


Захариев е съдия от Окръжен съд - Пловдив,  преминал всички нива на съдебната йерархия, бил е заместник-председател в районен и в окръжен съд. Работи последователно в Районния съд в Пловдив, след това става негов заместник-председател. През 2001 г. става съдия в Окръжния съд - Пловдив. Разглежда граждански, търговски  и административни дела.

От 2009 г. до 2011 г. Симеон Захариев е заместник на Цацаров в окръжния съд, но е освободен  по предложение на шефа си и  през септември 2011 г. е командирован в Апелативния съд. През май  2012 г. е поощрен с отличие "служебна благодарност и грамота" от ВСС.

"Намираме, че кандидатурата на Симеон Захариев е по-подходяща. Тя се отличава, от една страна, с дългогодишната му принадлежност към органа, изборът на чийто ръководител предстои. Симеон Захариев е съдия в Окръжен съд – Пловдив от десет години и познава отлично съда както от професионална, така и от организационна гледна точка. Запознат е с кадровия потенциал и личните качества на всички съдии и служители, с по-голяма част от които има личен и непосредствен контакт, като работи отлично в този екип.

От друга страна, съдия Захариев притежава и разнообразен организационен и управленски опит. Две години е бил част от ръководството на Окръжен съд – Пловдив, през който период организацията на работа в Търговското отделение, ръководено от него, бе на много високо ниво. Към това следва да се добави несъмнено и опитът му като зам. административен ръководител в районен съд", пише още в писмото. В него се подчертава не само  професионализмът на кандидата  - че Захариен не е имал досега нито един отменен съдебен акт, но и безупречния му обществен авторитет.



Гласувай:
1


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 12997847
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031