Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.05.2013 20:12 - Цацаров планира мащабни промени в структурата и организацията на прокуратурата
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 637 Коментари: 0 Гласове:
0



Няколко основни проблема, които пречат за ефективната работа на прокуратурата, очерта главният прокурор Сотир Цацаров в лекцията си "Българската прокуратура: настояща реалност и бъдещи стъпки", която изнесе пред студенти и преподаватели в Университета за национално и световно стопанство. Сред тях са прекалената натовареност на някои прокуратури и липсата на дела във военно-окръжните, постоянното командироване на прокурори заради незаети щатове в натоварените звена, раздутата според него администрация. Това налага да бъдат извършени структурни и организационни реформи, които Сотир Цацаров определи като болезнени, тъй като ще се наложи окрупняване и закриване на прокуратури и съдилища. 

image
  Промените ще започнат след като бъде направен  анализ на проблемите, Цацаров го нарече функционален одит или доклад, който трябва да бъде готов до юни т.г. Анализът се готви от прокурори и експерти и въз основа на него до 14 юни ще има план за действие, който ще бъде предоставен на всички прокурори, съдии и следователи да се запознаят. До 28 юни планът за действие ще бъде внесен във Висшия съдебен съвет (ВСС), като целта е планираните мерки да бъдат осъществени за две, максимум две и половина години.
Изпълнението на плана ще бъде подложено на мониторинг не само вътрешен - от ръководството на прокуратурата, а и външен - от независими експерти и неправителствени организации, които се занимават с проблемите на съдебната власт, ангажира се главният прокурор.
Проблемите диктуват промените
България е сред страните в Европа с най-голям брой прокурори и следователи (2 327 прокурори и 527 следователи, без военните - данни, цитарани от Цацаров - бел.ред.), щатът е достатъчен и ако има проблем с кадрите, решението му трябва да се търси в организазционна посока, подчерта главният прокурор. Делът на незаетите щатове обаче нараства с всяка година и този проблем е вече хронически, тъй като конкурси не са провеждани почти през целия мандат на предишния ВСС. Така командироването на прокурори от една прокуратура в друга се е превърнало от изключение, позволено от закона, в правило, припомни Цацаров.
В същото време петте военно-окръжни прокуратури в страната заедно с военните слредователи към тях понякога стоят без работа, което е обективна последица от намаления състав на армията и закриването на военни поделения, докато прокуратурите в големите областни градове се задъхват. От друга страна, с въвеждането на полицейското разследване 98,5 % от престъпленията се разследват от полицията и само 1,3 % от следователи, тоест натовареността на следователите на места клони към нулата, обобщи Сотир Цацаров.
Без изрично да я назовава, от данните на главния прокурор стана ясно, че една от мерките в бъдещия план за действие ще бъде преливане на военни прокурори и военни следователи към структурите на цивилната прокуратура, както и на цивилни следователи към прокуратурите, което ще реши проблема с незаетите прокурорски щатове и ще намали необходимостта от командироване на прокурори, което Цацаров по принцип не одобрявал.
Прекалено голямата според главния прокурор съдебна администрация
също е под неговия прицел. Преди време съдебната власт може да е разполагала с повече пари, сега не е така, мотивира Цацаров заключенията си за твърде големия според него брой на съдебните служители. Само администрацията на главния прокурор е от 128 души, а на Върховната касационна прокуратура - от 119 служители.  "Едва ли е нужно администрацията на главния прокурор да е от 128 души, за да бъде обезпечена неговата работа", коментира по-конкретно Цацаров.
Втората група проблеми, очертани от главния прокурор, се отнасят до пряката процесуална работа на прокурорите и предизвикаха по-голям интерес.
Защитата на свидетелите да се контролира от главния прокурор
Защитата на свидетелите е ненадеждна и се нуждае от адекватни мерки, потвърди Сотир Цацаров онова, което отдавна е известно. В момента междуведомствена структура преценява дали свидетелят  да придобие статут на защитен и осигурява защитата му. Бюрото за защита на свидетелите трябва да премине на подчинение към главния прокурор - това е мнението на Сотир Цацаров, но за това се налага законодателна промяна. Повечето магистрати също смятат, че защитата на свидетелите се нуждае от промяна , но конкретна мярка се предлага за първи път.
Оправдателните присъди - малко на брой, но по значими дела
Само около 2,5 процента са оправдателните присъди, пресметнато към общия брой решения, и до 6 процента на година са върнатите от съда дела заради процесуални нарушения. Но по делата, наричани  "с висок обществен интерес", процентът на оправдателните присъди е 25% и именно той е видимият за обществото, подчерта главният прокурор.
Екипен принцип на разследване с участие на горестоящ прокурор 
Двама прокурори, следовател (или разследващи полицаи), експерт и горестоящ прокурор би трябвало да формират добрия разследващ екип. Участието на горестоящия прокурор в екипа гарантира постоянната му информираност за хода на разследването,  досегашната практика на писане на справки не е доказала ефективност.
И още една съображение изрази Сотир Цацаров - честата смяна на наблюдаващия прокурор е деструктивна за разследването, особено за спазването на сроковете.
"Не чупене на вратата и после разрешение от съда, а обратното!"
За стриктно спазване на личните права при обиски, претърсвания, и други ограничителни мерки, както предвижда законът, пледира главният прокурор. Той се обяви за промяна в повсеместната практика да се правят обиски и претърсвания под предлога за неотложност и след това да се взема разрешението от съда. На места действията на полицията в състояние на неотложност, след което се снабдяват с разрешенията от съда, достигали до 83 %, информира Цацаров.
Неотложността вместо да е изключение, както я е предвидил законът, се е превърнала в правило, посочи той. Не чупене на вратата и после разрешение от съда, а обратното, апелира главният прокурор и думите му се възприеха като подсещане за произвола на полицията в някои от нашумелите й акции.
"Дали ще имаме подкрепа за промените? Въпросът е дали се иска от нас работеща прокуратура, или пасивна, спокойно-конюнктурна структура..." Така главният прокурор отговори на въпроса дали очаква подкрепа "отвън" за мерките, които ще бъдат предложени в плана за действие до ВСС в края на юни.



Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13001974
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031