Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.05.2013 15:21 - Цацаров: Документите не са изтекли от прокуратурата
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 567 Коментари: 0 Гласове:
0



 Разпространените тази нощ документи от проверката по случая с бюлетините в Костинброд не са фалшиви. Но те не са изтекли от прокуратурата. Това стана ясно от изказванията на главния прокурор Сотир Цацаров по време наспециалната пресконференция за изборните нарушения и разследването за бюлетините в печатницата в Костинброд. Изтеклите документи, придружени от анонимно писмо на "група достойни прокурори", бяха включени като трета тема на събитието.

image

Разпространените документи били в ДАНС до днес сутринта

Те са напълно автентични, каза Сотир Цацаров, но обясни, че "няма възможност документите да са изтекли от прокуратурата". Той добави, че те са получени при тях от Държавната агенция за национална сигурност (ДАНС) половин час преди днешната пресконференция: "те дойдоха от ДАНС преди 30 минути". След това и.д. софийски градски прокурор Роман Василев показваше разликите между документите, които са били при тях и които в агенцията. На допълнителен въпрос, Цацаров каза, че не твърди, че са изтекли от ДАНС.

Разпространените документи включваха: 

- два сигнала от бившия и бъдещ депутат от БСП Мая Манолова до главния прокурор Сотир Цацаров от 10 май. Единият за печатницата, а вторият за фалшифициране на изборите при преброяването срещу изпълнителния директор на "Информационно обслужване" Ивайло Филипов и председателя на Съвета на директорите на държавното предприятие Валери Борисов
- обясненията на собственика на печатницата Йордан Бончев, на икономическия директор Георги Иванов и още един представител на "Мултипринт" Ивайло Димитров - главен технолог, както и на съдружника Олга Бончева
- постановление на прокурор, с което се възлага на ДАНС да извърши проверка в печатницата в Костинброд
- доклад на експерта Божидар Василев за установеното в печатницата

Среща Райков - Казаков и вътрешна проверка в ДАНС

По време на пресконференцията стана ясно още, че тази сутрин служебният премиер Марин Райков се е срещнал спешно с шефа на ДАНС Константин Казаков също по темата с документите в писмото. След срещата стана ясно, че Казаков също е заявил, че те не са разпространени от службата, която ръководи.

Министър-председателят е поискал проверка, а ДАНС съобщиха по-късно, че тя вече е разпоредена от Казаков и резултатите ще бъдат докладвани на Райков. 

От къде е изтекла информация към ТВ7 в събота все още не е ясно, обясни Цацаров. В деня за размисъл изпълнителният директор на медията и водещ Николай Бареков предаваша на живо от Костинброд, позовавайки се на свой източник за откритите "фалшиви" (по негово определение) бюлетини. Още вчера Цацаров съобщи, че заради изтичането на информация в медиите, се е наложило прокуратурата да направи официално изявление в събота и дори намекна, че това е попречило на разследването. А днес главният прокурор изрично каза, че решението му е било да не се съобщава нищо за операцията в Костинброд, докато не минат изборите и уведомил за това и президента.

Цацаров коментира анонимното писмо, с което бяха разпространени документите така "на авторите ще им кажем: ще си свършим работата" и, още, че достойните прокурори не са анонимни.



Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13034481
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930