Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.05.2013 14:51 - Борисов: Искаме касиране, най-добре е да има нови избори. Ако не - ще предложим експертен кабинет
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 561 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 16.05.2013 14:53

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
ГЕРБ ще поиска касиране на изборите. Това обяви лидерът на партията Бойко Борисов на пресконференция днес. Това беше първата официална публична изява на партията, която не говори пред медиите в изборната нощ, а изчакваше Централната избирателна комисия (ЦИК) да съобщи официалните резултати от предсрочните избори за народни представители и тогава да коментира, пише Дневник.


image

снимка: Фейсбук


Борисов заяви, че в така създалата се ситуация според тях е най-добре да има нови избори. Той обясни, че ако това не се случи или ако Конституционния съд не се е произнесъл до първото заседание на новия парламент и след това връчването им на мандат, той ще предложи правителство на малцинството. Лидерът на ГЕРБ прогнозира, че то няма да бъде гласувано от НС, но каза, че ще го направи, за да уважат вота на подкрепилити ги на изборите. Според Борисов, партията ще представи експертен кабинет, а от изказванията стана ясно, че в него със сигурност няма да бъде бившият вътрешен министър Цветан Цветанов.


Причината за жалбата на ГЕРБ ще бъде агитацията в деня за размисъл, когато всички партии имаха пресконференции и изяви по медиите. В събота (11 май) по обясд ТВ7 съобщи за разследване на прокуратурата на печатница "Мултипринт" в Костинброд, обслужвала изборния процес, заради открито голямо количество бюлетини.

По-късно председателят на ГЕРБ заяви, че никога досега не се е допускало лидери на партии да говорят в деня на размисъл. "Във всички избирателни секции представителите на опозицията са болшинство. Как ще се подменят там бюлетините. Не, няма начин", попита той.

Кое е повече - 97 или 84 

"За първи път в новата ни история управлявалата политическа партия бе отново победител на парламентарни избори", каза още Борисов и на няколко пъти изтъкна, че 97 е повече от 84. Толкова са спечелените мандати на ГЕРБ и на БСП. "Когато се казва, че сме спечелили, да се добавя, че е и срещу ПЕС", каза още той по адрес на Сергей Станишев, който е лидер на европейските социалисти.

Борисов заяви, че ще предложи правителство на малцинството. "Длъжен съм на този милион избиратели зад нас да им предложа кабинет. Той ще е експертен", посочи той. Според данните на ГЕРБ партията е получила гласовете на по-образованите и живеещите в големите градове, а БСП - на хората с основно и по-ниско образование, както и на над 60-годишна възраст. Предишният премиер се оплака, че никой от останалите лидери на партии не са го поздравили за победата, което показвало културата на опонентите му.

На въпрос дали той ще оглавява предложения от него кабинет, Борисов каза: "От всички, които са били преди, аз съм най-големият експерт. Бил съм главен секретар, кмет, премиер. Даже два пъти кмет". "Да пускам някой, който сега да се обучава в тази работа - не", добави той.

Призова и лидерът на Сергей Станишев да поеме отговорност и да оглави правителството, което ще предложи. "Ако ще прави кабинет, най-правилно е той да си поеме премиерския пост. Всички останали нека да бъдат експерти", каза още Борисов.

Той каза, че в деня на клетвата на новите депутати бившият вътрешен министър и зам.-председател на ГЕРБ Цветан Цветанов ще подаде молба за свалянето на имунитета си.

"Цялата кампания мина в много систематичен, добре планиран сценарий. Бях викан многократно в кампанията в прокуратурата", посочи Цветанов, а Борисов добави, че разпитът на Корнелия Нинова от БСП "минал доста тихо".

"Никога няма да се възползвам от имунитета и ще взема решение, което да съответства на обществените настроения, ще декларирам и ще внеса искане за сваляне на моя имунитет, за да няма това тиражиране спрямо мен", каза още Цветанов.

Според Конституцията обаче главният прокурор трябва да поиска от парламента сваляне на имунитета на народен представител, за да може да бъдат повдигнати обвинения. Сотир Цацаров вече каза, че ще поиска започването на процедурата веднага, след като новите депутати се закълнат.

Борисов отказа да отговори дали Цветанов ще бъде отстранен от постовете в ГЕРБ, защото няма да коментира вътрешнопартийни въпроси. "Не се меся във вашата работа, не се месете и вие", отвърна той на журналистически въпрос.

"Не знам за какъв запис става дума. Незаконни неща аз не коментирам", повтори позицията си по записа, изпратен до медиите в края на април, на който се чува негов разговор с бившия земеделски министър Мирослав Найденов и подалия оставка градски прокурор на София Николай Кокинов.



Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13039744
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930