Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.05.2013 23:06 - Дневник: Парламентът, обречен на Сидеров
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 642 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 21.05.2013 23:21

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Изборът на Михаил Миков от БСП за председател на 42-ото Народно събрание днес беше очакван, но показа ясно колко крехко ще бъде мнозинството в новия парламент, колко трудно ще бъдат взимани решенията в него и колко тежко зависим може да се окаже от поведението на "Атака". 

image

Ако досега се очакваше, че звездният миг на "Атака" ще бъде гласуването на правителство, то днешните заявки на останалите политици извадиха наяве опасността партията да се окаже изобщо ключ към функционирането на това Народно събрание, колкото и да продължи мандатът му
Фотограф: Красимир Юскеселиев

image


Първото гласуване днес се чакаше като знак за разпределението на силите в парламента на фона на получените равни резултати (БСП и ДПС  срещу ГЕРБ и "Атака" при 120 на 120 гласа) и за поведението на Волен Сидеров, който в тази патова ситуация се надява да държи "златна акция". 

Ако досега се говореше, че звездният миг на Сидеров ще бъде гласуването на правителство, то днешната заявка от лидера на най-голямата парламентарна група Бойко Борисов да бламира парламента извади наяве опасността "Атака" да се окаже изобщо ключ към функционирането на това Народно събрание, колкото и да продължи мандатът му. 

В духа на демонстрираната от лидера си Волен Сидеров опозиционност, "Атака" отказа да предложи
зам.-шеф на парламента, както и да участва в гласуването за предложените от ГЕРБ и левицата кандидатури за председател.

От партията обаче мълчаливо дадоха рамо на БСП и ДПС, като не се регистрираха в пълен състав в началото на заседанието, с което свалиха необходимия за гласуването кворум на едва 109 гласа (виж карето най-долу).Така, с общо 120-те си гласа БСП и ДПС наложиха Миков, въпреки че най-голямата група - на ГЕРБ, гласува против с всичките си 97 депутати.  

В отговор на това два часа по-късно лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов (който ще предложи правителство, но без шанс да бъде одобрено) обяви, че парламентарната му група ще бламира гласуването за подготвяното правителство начело с Пламен Орешарски (БСП) със същата тактика - като откаже да се регистрира за участие в заседанието и попречи на провеждането му.

Според правилника на предишния парламент, по който ще работи това Народно събрание до приемането на нов, пленарните заседания се откриват само ако са регистрирани повече от половината депутати - 121. БСП и ДПС имат заедно 120 и сами не могат да съберат кворум. В тази ситуация единственият шанс да се стигне изобщо до обсъждане на кабинет ще е депутат от "Атака" да се регистрира като присъстващ на заседанието.  

Днес депутатите не успяха да сформират и временната комисия, която да подготви новия правилник. Няма срок в който той да бъде написан и приет, но с него няма да може да реши въпроса с кворума и той да бъде намален под 121 депутати, защото това изискване идва от Конституцията.

Правителството 

Парадоксално осигуряването на кворум в начало на заседанието за избор на правителство  може да се окаже най-тежката задача пред партиите - кандидати да управляват, и най-сигурният щит на кабинета от опити да бъде свален в бъдеще. 

Конституцията и парламентарният правилник поставят изискване за минимален брой гласове  - 121, с които се гласува недоверие на правителство, за да бъде свалено. За одобряване на премиер, структура и състав на Министерския съвет обаче са достатъчни гласовете на над половината от
присъстващите на заседанието народни избраници.

На практика кабинетът "Орешарски" може да бъде легитимно избран и със 120-те гласа на БСП и ДПС. Това обаче не би могло да се случи, ако всички 240 избраници се регистрират и вдигнат кворума. 

Правителствата в последните 20 години са избирани в присъствието на всички или почти всички 240 депутати. Най-близка до сегашната беше ситуацията през лятото на 2005 г. - при първото му избиране за премиер Сергей Станишев беше подкрепен от 120 народни представители. Това беше достатъчно за одобряването му, тъй като Анастасия Мозер от БНС отсъстваше и гласуваха 239 народни представители. След това обаче предложеният от него кабинет не мина, тъй като той положи клетва като министър-председател, не участва в гласуването и резултатът стана 119 "за"  на 119 "против".

Още по-сложна може да се окаже ситуацията при опит за сваляне на това правителство въпреки очевидно крехката подкрепа, на която то ще разчита в Народното събрание. Причината - ГЕРБ  и  "Атака" не могат да осигурят нужните 121 гласа.

image

Волен Сидеров
Фотограф: Анелия Николова

image



Законите

Дори и при успешно избиране на кабинет, работата на Народното събрание също ще напомня на окопна война.

Изискваният минимум от гласове предстои да бъде определен в парламентарния правилник, но опитът от последните години сочи, че обичайно депутатите приемат това да става с половината от регистрираните в началото на всяко пленарно заседание. 

През последните четири години ГЕРБ успя да се възползва максимално от това, като създаде организация, при която малка част от 117-те депутати на партията се регистрираха всяка сутрин и заедно с опозицията осигуряваха нисък кворум - между 122 и 130 народни представители. В резултат за приемането на закони и други актове на парламента бяха достатъчни само гласовете на ГЕРБ.

С хватката хората на Борисов елиминираха опасността от бламиране на важни решения от опозицията, която също не се събираше никога в пълния си състав и твърдеше че осигуряването на кворум е задължение на управляващите. 

БСП и ДПС вероятно ще се опитат да приложат същата стратегия. Трудността пред тях би била да 
осигурят присъствието на всичките си депутати в началото на заседанията, ако ГЕРБ и "Атака" не се регистрират. Това би означавало да мобилизират изцяло хората си и да разчитат на още един глас от друга партия. Докато за Борисов, който държеше здраво юздите на парламентарната си група в миналия мандат, това беше постижимо, сега е доста спорно дали Лютви Местан ще успее да осигури постоянно присъствие на Делян Пеевски например, чиито появи в миналия парламент се брояха на пръстите на едната ръка. 

При подобна ситуация нормалното функциониране на парламента отново се оказва в ръцете на Волен Сидеров и неговата група. Поведението на "Атака" днес може да бъде разчетено най-малко по два начина: като опит да извива ръцете на БСП и ДПС, за да получи желани постове и достъп до финансов ресурс, или като демонстрация на сила и предупреждение, че всяко решение на "големите" партии трябва да бъде съобразявано с партията, още повече под заплахата във всеки момент тя да напусне парламента и да поведе нови протести срещу управлението.

А и с речта си днес Сидеров даде да се разбере, че ще се възползва от новата си парламентарна роля, но и няма да пропусне възможност да води предизборна агитация. Ние ще бъдем вашият кошмар, каза той от трибуната.
Точно 23 депутати, колкото е групата на Сидеров, не се регистрираха. Оказа се, че от "Атака" седмина са записали присъствие в 10 ч. Седмина от БСП и ДПС обаче липсваха при проверката на кворума. Двама от избраните с листите на БСП - евродепутатът Илияна Йотова и кметът на Калофер Румен Стоянов, не дойдоха в парламента. Те вече обявиха, че няма да станат депутати, но все още присъстват в списъка на избраните, тъй като няма решение на ЦИК за замяната им със следващите в листите. Закъсняха  Антон Кутев, Мартин Захариев, а Стефан Данаилов беше пропуснал да се регистрира в електронната система. От ДПС не са присъствали в началото на заседанието Тунджай Наимов и Хамид Хамид. 
















ХРОНОЛОГИЯ НА ОТКРИВАНЕТО НА 42-рото НАРОДНО СЪБРАНИЕ


9.00 ч. - Депутатите започват да се събират в сградата за първото заседание. Сред първите пристигнали беше забелязан представителят на ДПС Делян Пеевски. Появата му рано сутринта учуди присъстващите, тъй като по време на първия си мандат в миналия парламент участията му в работата на Народното събрание се брояха на пръстите на едната ръка. 

Преди 9ч. пристигна лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, а минути по-късно - заместникът му Цветан Цветанов. Двамата влязоха в стаята на парламентарната група на партията. 

9.05 ч. - Десетина души, начело с Ивайло Франц от движение "Освобождение" (които окупираха залата за пресконференции в НДК в изборната нощ и говориха на изключени микрофони) застанаха пред централния вход на парламента. Скандират, че в сградата са "фалшиви депутати, избрани с фалшиви гласове".

9.30 ч. Заседанието е насрочено за 10ч. То ще бъде открито от най-възрастния депутат - актьорът Стефан Данаилов, избран от името на левицата. Депутатите ще положат записаната в Конституция клетва да спазват законите и да се ръководят от интересите на народа. 

След това президентът Росен Плевнелиев ще направи обръщение към народа и депутати. В него се очаква да очертае основните задачи пред новото управление на държавата, както и да даде оценка на завършилата изборна кампания. 

9.51 ч.  Патриарх Неофит влиза в сградата на Народното събрание. той е сред гостите на тържественото заседание, заедно с омбудсмана Константин Пенчев.

В ложата са и дипломати, акредитирани в България, както и предишният държавен глава Георги Първанов и представители на религиозните общности. 

9.56 ч. - Президентът минава през централния вход и отива в пленарната зала да заеме място си вляво от председателската трибуна. Заедно с него в залата влиза патриархът, за когото е поставен стол пред трибуната. Двамата са посрещнати със ставане на крака. Служебният кабинет е също в залата, начело с премиера Марин Райков. 

Бойко Борисов заема позиция най-вдясно на първия ред в пленарната зала. Това е столът, на който през последните години седеше неизменно лидерът на ДСБ в оставка и бивш премиер Иван Костов. 

10.03 ч. - Стефан Данаилов удря първия звънец на 42-ото Народно събрание.

"Историята на всяко възраждане в обществото е едно мъчителство. Трудното раждане на този парламент показва, че сме занемарили много от демократичните принципи. Длъжни сме да погледнем истината в очите и да посочим най-важните стъпки за националното спасение", казва в словото си Данаилов. Посочва, че големият брой негласували е най-страшната оценка за работата на властта. 

Грешките вече са направени и тяхното поправяне не търпи отлагане, казва той.

10.08 ч. Депутатите в един глас повтарят клетвата: "Заклевам се в името на Република България да спазвам Конституцията и законите на страната и във всичките си действия да се ръководя от интересите на народа. Заклех се". Звучи националният химн, последван от химна на Европа.

10.12 ч. Президентът излиза на трибуната. Дори в този тържествен ден по-силно от надеждата се чувстват изискванията на българския избирател, обърна се към депутатите той. Държавният глава напомни на народните избраници, че клетвата, която изрекоха преди минути не е просто ритуал и цитира мисъл на политика и държавника Петко Каравелов, че отговорността пред народа не намалява властта, а напротив - я увеличава. 

10.15 ч. - Намираме се в комбинация от политическа, социална, икономическа и парламентарна криза. Нека на задълбочаваме кризите, а да ги решаваме една по една, призова той. 

Готов съм още в четвъртък - 23 май, да организирам консултации с парламентарните групи, след което няма да бавя връчването на мандат за съставяне на правителство на кандидат за премиер, посочен от най-голямата парламентарна група. Неведнъж резултатите от избори са били определяни каото патови, не можем да бягаме от отговорността си. 

10.18 ч. - Апелира депутатите да приемат декларация за основните приоритети на Народното събрание и да дадат знак за запазването на стратегическите приоритети - НАТО, ЕС, влизането в Шенген, за запазване на валутния борд до въвеждането на еврото, отстояването на икономическата стабилност, повишаването на доходите и инвестициите и против расизма и ксенофобията. 

10.20 ч. Президентът се обърна към депутатите с настояване да не забравят исканията на гражданите, които излязоха на масовите протести през февруари. Напомни, че хората са показали, че повече няма да търпят задкулисие и че гражданското общество трябва да участва във взимането на важните решения.

Основните приоритети, които държавният глава посочи, бяха важните решения в енергетиката и на социалната сфера.

10.25 ч. - Още преди съставянето на правителството вие - партиите, трябва да отговорите как ще гарантирате повишаването на доходите и подпомагането на хората в нужда. Небходими са усилия за подобряване на администрацията, електронно правителство, силна и независима система на правораздаване, целенасочена политика в подкрепа на малкия и средния бизнес, който създава по-голямата част от работните места ( а той има нужда от кредити на разумна цена, електронно правителство, държавна подкрепа за експорт, типови обществени поръчки за всички, а не креативни за отделни, лека лицензионна система)

10.28 ч. Президентът посочи като несвършени от предишния парламент реформи промените в образованието, здравеопазването, в сектор "Сигурност" и водния сектор. Нека ги завършим, призова той, и поиска усилия и за нови закони за иновациите и промени в законите за енергетиката и за СРС.

Големите проблеми за решаване са проблемът с липсата на справедливост, ниското доверие към политиците, проблемът с доходите и демографският проблем, каза Росен Плевнелиев и завърши словоти си с мисълта на Стоян Михайловски: "Служиш ли най-напред и преди всичко на себе си, не си годен да служиш на другите". 

10.33 ч. Борисов чете в бързо темпо написано предварително слово, което повтаря основните му тези от последните две седмици:

- че е длъжен да направи проектокабинет

- че той вероятно няма да бъде подкрепен, че след това ще дойде правителство на БСП и ДПС с подкрепа от "Атака", което е било вече уговорено

- че трите партии ще управляват като безпринципна коалиция, защото са декларирали различни виждания по важни въпроси като строежа на АЕЦ "Белене" и данъците

- че на практика мандатът ще отиде отново у Ахмед Доган, който се е скрил зад Сергей Станишев

- че се бои държавата да не промени посоката на развитието си в резултат на действията на бъдещия програмен кабинет, начело с Пламен Орешарски

10.30ч. Започват изявленията на парламентарните групи. Като лидер на най-голямата фракция първи взима думата Бойко Борисов. Първото си изказване като депутат Борисов започна с поздравления към партията си, че е спечелила изборите след четири години управление. Борисов повтаря, че партията му е била обект на удари по време на предизборната кампания, отново напомня за намерените в Костинброд бюлетини и призовава да спре "омаскаряването на партии", като се ангажира неговата ГЕРБ да не участва в това. 

10.36 ч. ГЕРБ ще подкрепи всички закони, които са важни за България, посочва Борисов.

Добавя, че първите предложения на бившата управляваща партия ще са замразяване на депутатските заплати и повишаване на майчинските надбавки от 240 лв. на 310 лв. Посрещнат е с викове от левицата, която включи това предложение в изборната си кампания. "Вече и ние сме в позиция да предлагаме това", отвърна им Борисов. 

Сред другите приоритети на ГЕРБ той посочи: създаване на нов Кодекс на труда, приемане на вече подготвените 4 закона за секретните служби и на закона за предучилищното и училищното образование

10.39 ч. Борисов подчертава, че бъдещият кабинет ще има пълната подкрепа на най-голямата парламентарна група в спешните и важни мерки за държавата. Политическото говорене е едно, прагматичната работа е друга, можем да говорим на всяка тема за финанси, доходи и другите сложни решения, обеща Борисов. 

10.41 ч. От името на левицата лидерът на БСП Сергей Станишев отвръща, че поведението на Бойко Борисов дава надежди за съгласие в този момент, когато целият народ е затаил дъх в очакване на промени. Не пропуска да отбележи, че в последните четири години, докато беше начело на правителството, лидерът на ГЕРБ не е бил отзивчив към идеите на опозицията. "Радвам се, че ГЕРБ възприеха нашата идея за повишаване на майчинските, но защо него направиха по-рано, когато бяха на власт", попита риторично той.

10.44 ч. Станишев повтаря, че за първи път от 1990г. правителство си тръгва след протести. Думите му, повтаряни неколкократно в последната седмица в телевизионни интервюта, предизвикват ропот по банките на парламента. На възраженията, че кабинетът на премиера на БСП Жан Виденов през 1997г. сдаде властта под натиска на улицата, Станишев отвърна от трибуната: "Виденов си подаде оставката сам, протестите започнаха през януари 1997г."

10.47 ч. Нова атака на лидера на БСП към ГЕРБ - отново заявява, че се отнася с уважение към симпатизантите на ГЕРБ, но не е ясно каква част от гласовете за тяхна изборите са били купени или подадени под натиск. Нарича парадоксално решението на бившите управляващи да искат касиране на вота.

Изборът е между партия-държава (икономическия и политически монопол, които създават корупция и бедност) и търсенето на съгласие, заявява Станишев. ГЕРБ не иска властта, за да управлява, смята той. Нарича изборните резултати "победа на здравия разум". 

10.51 ч. Доверието в Народното събрание беше сведено до 6% през миналия мандат. Започваме от нулата, предупреждава лидерът на БСП. Като спешни задачи през новото управление той посочва:

- възстановяване на държавността чрез сигурност, справедливост и върховенство на закона

- икономиката - тя се нуждае от спешно спасяване, защото е поставена на изкуствено дишане. нужно е освобождаване на малкия и среден бизнес от рекета

- преодоляване на гигантската пропаст между държава и граждани, между хора и институции. 

Нищо друго няма смисъл, ако българинът трябва да избира да си плати сметката за тока или да купи лекарства на родителите си, каза Сергей Станишев. 

10.55 ч. - "Трябва да възстановяваме чувството за общност", завършва словото си Станишев и цитира гръцкия философ Аристотел, според когото извън общността човек е или бог, или звяр.

"Богът беше развенчан, или поне този, който се изживяваше като бог", атакува той Борисов и беше посрещнат с дюдюкания от редиците на ГЕРБ. 

10. 58 ч. - "Днес е началото на първия парламент, в който няма да доминира месията. това е качествената промяна", заявява от името на ДПС председателят на партията Лютви Местан. И той като Станишев, отбелязва, че този парламент започва с друго настроение и енергия спрямо предишните. 

Заявява, че всички партии дължат правилен прочит на модела на суверена, който е отрекъл модела "Борисов - Цветанов и гласува против модела ГЕРБ".

11.05 ч.  ДПС е за кабинет на експертно-политическото начало, чийто прототип е моделът на парламентарните сили - опоненти на ГЕРБ, заяви Местан и повтори, че в рамките на 42-ото Народно събрание не е възможно да се състави легитимен кабинет на ГЕРБ. 

Лидерът на ДПС предизвиква ГЕРБ незабавно да се откаже от властта с въпроса: "Ако е вярна политическата ви теза, че българският национален интерес е в съставяне бързо на правителство и след като е ясно, че опитът за съставяне на кабинета ще е неуспешен, нужна ли е цяла седмица за връщане на мандата?". 

"Има теза, че последният пристан на всяко тоталитарно управление е социалният конфликт", каза Местан и призова партиите да положат усилия за успешно реализиране на втория проучвателен мандат. "Алтернативата е още идни избори, което ще е престъпно и за бизнеса и за всички изнемощели системи на обществото", посочи той и отстъпи мястото си на трибуната на лидера на "Атака"  Волен Сидеров, който да каже дали би подкрепил кабинет. 

11.10 ч. Няма да подкрепям никого - нито Орешарски, нито Бадемов, нито Лешников, декларира от трибуната Волен Сидеров, който в първите си думи съзря съглашение между ГЕРБ и БСП заради изявлението на Бойко Борисов, че би подкрепял бъдещия премиер Пламен Орешарски. 

Сидеров държи речта си на висок тон, говори насечено и ръкомаха, обръщайки се ту към лявата, ту към дясната половина на залата.

Изявлението му започна с напомняне на негова реплика от 2005г., когато заяви, че българският национализъм ще е незаобиколим фактор в парламента. "Сега ще ви боли", закани се той и на ГЕРБ, и на левицата. После допълни, че ДПС е антиконституционна партия, която е подкрепяла Борисов в миналото управление, а той в отговор не е закачал депутатите на движението. 

"Атака" няма да подкрепи никакво правителство в този парламент - казвам го, повтарям го и ще го повтарям!", заяви Сидеров. Ще ви гледам сеира и ще бъда контрол на управляващите, допълни той.

11. 14 ч. Сидеров декларира, че "Атака" няма да подкрепи правителство, няма да гласува днес за председател на парламента, няма да предложи и негов заместник, въпреки че правилникът им дава това право.

11.16 ч. Приоритетите на "Атака", обявени от Сидеров: 

- промени в закона за енергетиката

- борба с корупцията: "Държа да работим с корупцията както досега не се е работило"

- изгонване на чуждите монополи, "в касите на които в последните години българите са оставили 28 млрд. български левчета"

11.18 ч.  С поучителен тон и с размахване на пръст Сидеров се обърна към дипломатите в официална ложа, като им обясни, че държавите им ограбват България, нареди им да си запишат с колко пари живеят пенсионерите в страната и поиска да не "дават акъл" от Брюксел




Гласувай:
1


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13039042
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930