Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.05.2013 17:48 - Честит Ден на славянската писменост!
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 1557 Коментари: 0 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
В цялата страна днес се чества Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост. В столицатапрезидентът Росен Плевнелиев поднесе венец на паметника на Светите братя Кирил и Методий и поздрави българите.В Бургас близо 800 деца и ученици пяха заедно химна на 24 май "Върви, народе възродени". Шествия, концерти и игри за малките са предвидени във всички областни градове през целия ден, но на места метеорологичните условия осуетиха плановете.

Празничните шествия във Велико Търново, Търговище и Добрич бяха отменени заради проливни дъждове
 

Заради лошото време празничната програма във Велико Търново беше променена и преместена в музикално-драматичния театър "Константин Кисимов". Иначе празникът беше открит по план - с празничната наздравица в Ритуална зала на общината, на коятоприсъстваха около 50 представители на науката и изкуствата от старата столица. В Търговище вместо общо шествие и тържество общината реши училищата да провеждат тържествата на собствен терен.

По същия начин празненствата в Добрич останаха в училищата, вместо с традиционното шествие, което преминава през централната улица на града и всяка година е предвождано от над 100-годишната икона на Светите братя Кирил и Методий. Там денят трябваше да бъде официално открит на площад "Свобода" с ритуалното предаване на знамената на училищата от випуск 2012/2013 на випуск 2013/2014 година. Остава обаче планът за литературно-музикален концерт в Концертна зала "Добрич" с начален час 18 ч.

В Пловдив пък проблем беше жегата

Три деца припаднаха по време на честванията за 24 май пред гимназия "Св. Св. Кирил и Методий", съобщи Радио "Фокус"- Пловдив. Между тях е и един от знаменосците. Екипът на Спешна помощ, който е бил на мястото, се е намесил бързо и децата са в добро състояние. Не се е наложило да бъдат приети в болница.

Гимназията днес е домакин на учители и учени от цялата община. Там в актовата зала, в която през 1851 г. по идея на Найден Геров за пръв път се отбелязва празника на славянската писменост и култура, днес бяха наградени 12 учители от Пловдив. Те получиха почетна значка за заслуги в сферата на образованието. Почетен знак получиха и три учебни заведения – СОУ "Св. Климент Охридски", което тази година отбеляза 75 години от създаването си, както и две детски градини – "Искра" и "Зорница", които честват 50-годишни юбилеи.

През деня стотици пловдивчани се събраха на площада и приветстваха участниците в традиционното шествие, съобщи още "Фокус". Парадът беше предвождан от мажоретки от най-старото училище в Пловдив, а след тях е духовата музика, както и духовници, предвождани от митрополит Николай.

image

Архив
Фотограф: Юлия Лазарова

image


Стотици балони с цветовете на националния трибагреник и мотото на "Пловдив 2019" - "Заедно" отлетяха в небето от Главната улица на града за 24 май. Това стана към края на ученическото шествие, което по традиция тръгна от сградата на Хуманитарната гимназия с името на Светите равноапостоли Кирил и Методий. Преди това учители и техните възпитаници бяха приветствани от кмета Иван Тотев и благословени от пловдивския митрополит Николай. В Пловдив през 1851-а по инициатива на Найден Геров е първото честване на празника на Кирил и Методий, който сега се отбелязва в толкова много държави. Но освен за гордостта от миналото, в дни като този е редно да се замислим и за отговорността ни към бъдещето, за това как нашият град, най-значимото културно средище на нашата Държава на духа, да се превърне в достойна културна столица на Европа, призова пловдивският кмет, който акцентира в празничното си слово върху усилията на града в надпреварата за Европейска столица на културата "2019. Не случайно нашето мото е "Пловдив заедно". Нека да върнем истинския смисъл на тази дума, като се обединим около една благородна кауза, заяви още Тотев, като посочи, че Пловдив неведнъж е доказал, че може да изпълни нелеката задача за истинско обединение, като тези моменти са исторически уроци за хората по цял свят. Честит празник, скъпи приятели на "Пловдив 2019"!

imageimage



Парадът в Бургас привлече около 7000 души 


Кратките превалявания и силния вятър в Бургас не попречиха на празненствата. Ученици от 35 училища, деца и родители от 22 детски градини или общо около 7000 бургазлии излязоха днес на празничното шествие по повод 24 май. Празничната процесия беше предвождана от кмета на града Димитър Николов и бургаското духовенство, които носеха икони, окичени с цветя, с ликовете на Света Богородица, Светите братя Кирил и Методий и Св. Николай - закрилника на Бургас, съобщи местната радиостанция на "Фокус". 

В навечерието на днешния празничен ден кметът на Бургас Димитър Николов награди 140 учители от 31 училища, 9 детски градини и Общински детски комплекс за успешното участие в национални и международни олимпиади, конкурси и състезания през учебната година.

Още хиляди хора излязоха и по улиците на Варна въпреки дъждовете, за да почетат празника. Ученици, учители и студенти от 70 училища и 5 университета се събраха по централните улица на града и приключи пред входа на Морската градина.

Начело на шествието младежи носеха плакат с надпис "Върви, народе възродени". След тях са мажоретен състав и духов оркестър на музикалното училище "Добри Христов", който изпълнява тържествен марш. И участниците и набюлдателите в шествието развяват български знамена. Сутринта празникът във Варна започна с празнична света литургия в храм "Свето Успение Богородично".

Двоен празник празнуват в Благоевград днес


Освен Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост днес община Благоевград почита и празника на града. Тържествата започнаха от рано с церемония по връчване на грамоти на изявили се през учебната година ученици от Националната хуманитарна гимназия. Кметът на общината Атанас Камбитов лично награди най-успешните възпитаници на гимназията и ги поздрави. Денят в Благоевград продължи с празнично шествие, начело с кмета и под музикалния съпровод на Биг Бенд-Благоевград.

Добро настроение и музика се разнесе и в центъра на Банско по-рано днес. На площад "Никола Вапцаров" се проведе празничен концерт по случай най-българския празник, в присъствието на общинския кмет Георги Икономов и учители и ученици от цялата община. На сцената се изявиха на децата от детските градини "Здравец", "Силвана денс", "Банска младост", както и детски състав на народни песни и танци "Щастливо детство" и други талантливи малчугани.

След като награди със специални грамоти за всеотдайност в работата и творчески постижения учители и ученици от града, кметът се обърна към всички преподаватели и просветени дейци – тези, които са натоварени с нелеката задача да продължат делото на братята Кирил и Методий. Пожела им сили, оптимизъм и благоденствие, за да продължат да разпалват пламъка на знанията, жаждата за духовно извисяване, за да се съхранят за поколенията българския национален дух, просвета и култура.

Кюстендил също награди отличниците си на официална церемония след края на празничното шествие, в което участваха възпитаниците на всички основни училища и гимназии, представители на Регионалния исторически музей, художествената галерия и читалищата и останалите културни институти.

Тази година община Кюстендил раздаде на участниците в шествието 1500 знамена, оцветени в бяло, зелено и червено и с ликовете на Кирил и Методий. По време на шествието в небето бяха пуснати балони със завързани за тях буквички от азбуката ни, а накрая присъстващите се хванаха на общо хоро. 

image

Архив
Фотограф: Красимир Юскеселиев

image


"Горд съм, че Ямбол ще отбележи празника така, както са правили нашите предци - когато 24 май, писмеността и родната култура са били основата върху, която да стъпи българският дух", коментира кметът на Ямбол Георги Славов пред събралите се директори, учители и ученици от всички училища и детски градини в града, съобщи радио "Фокус"-Сливен. "Днес ние отдаваме почит и признание към делото на светите братя Кирил и Методий и с гордост може да кажем, че то нямаше да е толкова значимо, ако не беше намерило своята благодатна почва у нас. В днешния ден изказваме признателност към поколения българи, посветили живота си за просвещение, за съхраняване на българския дух и народност", заяви още кметът.

Мрачното и дъждовно време в Ямбол също не попречи на традиционното шествие с хоругви с ликовете на Кирил и Методий. То започна от двора на ОУ "Николай Петрини" и завърши на пл. "Освобождение" пред празничната арка пред сградата на общината.

24 май се чества и в чужбина

С над 500 инициативи се отбелязва празника на славянската писменост днес и в столицата на Русия -  Москва. Сутринта празникът започна с литургия, отслужена от всеруския патриарх Кирил в Успенския събор. На Славянския площад се състоя молебен в памет на светите братя Кирил и Методий, а вечерта на Червения площад ще има концерт с хорово пеене като част от тържествата.

Имигрантските общности със славянски майчин език в Швейцария също празнуват днес, пише в сайта Swissinfo.com, цитирана от "Фокус". Празникът се отбелязва с тържествена литургия в православните църкви и танцови и театрални представления сред имигрантските общности", пише сайтът.

"Денят на славянската писменост и култура се отбелязва в България като официален празник, а в Русия и много други страни - като ден за почит към кирилициата - великолепен инструмент за изразяване на мисли, използван от 5.5% от жителите на света", се посочва в информацията. В Швейцария около 20% от населението на страната са чужденци, сред които много са представители на славянските народи. "Без кирилицата да се съхрани нашето духовно наследство в продължение на над хиляда години би било невъзможно", заявява ръководителят на "Россътрудничество" в Швейцария, Александър Бедрин.


Тагове:   24 май 2013,


Гласувай:
1


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13033552
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930