Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.06.2013 19:58 - Сътрудници на ДС са управлявали структури на Булбанк
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 741 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 06.06.2013 19:59


 
image

Проверката на комисията по досиетата на ръководителите в най-голямата българска банка Уникредит Булбанк показа още веднъж, че с бившата Държавна сигурност са били свързани редица знакови фигури от прехода, някои от които и до днес заемат водещи позиции във финансови организации, а други имат значително икономическо присъствие, което е далеч от медийното внимание, пише електронното издание Медиапул.

Сред банкерите с досиета са небезизвестният щатен служител на МВР и на ДС отпреди и след Десети ноември 1989 г. Ангел Стойчев, съветникът на бившия премиер Жан Виденов Владимир Жеглов, собственикът в телевизия Еврофутбол Веселин Ранков, чието име вече е излизало от други проверки на комисията, шефът на БЧК Христо Григоров, също осветяван като сътрудник на ДС, банкерът Чавдар Кънчев - една от сочените като крупни фигури на ранния банков бизнес у нас и вечно набедяван за кандидат за премиер, когато се заговори за експертно правителство. Друг осветен - Димитър Желев ръководи едно от големите застрахователни дружества - Алианц България.

Всеки от изброените е бил в ръководството на различни банкови и финансови структури, които тръгват с държавни средства, през годините многократно трансформират собствеността и в крайна сметка от тях се ражда банката с най-големи активи у нас Булбанк, собственост от 2000 година насам на италианската банкова група Уникредит.

Уникредит Булбанк е наследник на нароилите се и мимикрирали многократно през осемдесетте и през деветдесетте години на миналия век десетки малки и по-големи банки - Българска външнотърговска банка, Булбанк, Биохим, Хипоферайнсбанк Биохим, Хемус, Електроника, Казанлъшка банка, Банка "София", Софиябанк, ТБ "Средец", банка "Елин Пелин", Елинпелинска банка, Сирбанк, банка "Карлово", Карловска ТБ, ТБ "Сердика", Баваро-българска банка, Хипоферайнсбанк-България, ХВБ Банк България ЕАД, банка "Хеброс", Благоевградска ТБ, Пловдивска ТБ, ЗКБ - Пловдив, Първомайска ТБ, Асеновградска ТБ, Троянска ТБ, Чепеларска ТБ, Мездренска ТБ, ТБ "Витоша", Великотърновска ТБ и др.

Посочените като сътрудници на ДС лица са работили по различно време в тези съставни банки и са били на ръководни позиции в тях. Проверени са 196 лица, излезлите с досиета са 12, на проверка подлежат още 9 души, за които не са предоставени данни от архива на Уникредит Булбанк.

Ангел Стойчев е бил щатен служител на ДС, а освен това и директор на дирекцията на МВР в район Кремиковци. Между 1993 и 1995 г. е бил член на Съвета на директорите на Сирбанк.

Името на Стойчев се свързва с известни сенчести фигури от прехода. Неговата дъщеря Невена живее известно време с амфетаминовия трафикант Филип Найденов - Фатик, който е застрелян в София, а след неговата смърт става близка със сръбския наркотърговец Будимир Куйович.

Счита се, че Стойчев е близък до прословутия кръг "Монтерей", по името на ресторанта, където се събират пенсионирани лица от средните и високите етажи на бившата ДС, сочени за "кукловоди на прехода". Самият Стойчев дори е сочен за собственик на ресторанта "Монтерей".

Владимир Жеглов освен като съветник на Виденов е известен като съсобственик на портала Dir.bg. Той е бил председател на Надзорния съвет на Биохим АД от юли до септември 1995 г. или отново по времето на кабинета на Жан Виденов. В Държавна сигурност се е водел като секретен сътрудник на Първо главно управление и е бил вербуван през януари 1989 г.

Собственикът в телевизия "Еврофутбол" 
Веселин Ранков вече е осветяван в качеството си на притежател на медия. Сега обаче комисията по досиетата огласява името му в друго негово качество - председател на Изпълнителния съвет на Българска външнотърговска банка от май 1990 до юни 1991 г.

Ранков е бил секретен сътрудник на Първо главно управление на ДС, вербуван през 1971 г. и снет от отчет две години по-късно.

Несменяемият от години председател на Българския червен кръст (БЧК) Христо Григоров, за когото вече е известно, че е бил сътрудник на ДС към Първо главно управление и чието досие е било наредено да бъде унищожено през 1990 г., е работил в банковата система в началото на деветдесетте години. Той е бил член на Управителния съвет на ТБ "Средец" от октомври 1991 до април 1992 г.

Банкерът Чавдар Кънчев в течение на една година - 1991-1992 е председател на Българската външно-търговска банка (БВТБ) и на изпълнителния й съвет. Той е типичен представител на кадрите на ДС, които се грижеха за българските капитали зад граница. През 1983 г. става зам.-директор на българо-ливанската банка Литексбанк в Бейрут, а две години по-късно става неин директор. Българският дял в банката достига по това време 87%.

Чавдар Кънчев оглавява Булбанк от създаването й през 1991 г. на основата на Българската външно-търговска банка до приватизирането й през 2000 г. Кънчев, който винаги е свързван с БСП, обявява приватизационната процедура, извършена по време на правителството на Иван Костов, за скандална и шумно напуска банката.

След това при всеки намек за създаване на експертно правителство името на Кънчев е сочено като "канен" за премиер. Самият Кънчев отбягва публичността, което е правил винаги в дългата си кариера на банкер.

Към ДС е привлечен през 1983 г., когато започва задграничната му кариера. Той се е водел като агент към Първо и Второ главно управление, а през 1990 г. е наредено досието му да бъде унищожено.

Членът на Надзорния съвет на Уникредит Булбанк от 2007 г. до момента Димитър Желев е бил привлечен за сътрудник на РУМНО - военното разузнаване вероятно по времето, когато е отбивал военната си служба. Няма данни кога е свален от отчет.

Димитър Желев започва професионалната си кариера като експерт по имуществено застраховане в Булстрад. От 1992 година е член на борда на директорите и изпълнителен директор на "България Холдинг", който по-късно става "Алианц България Холдинг".

Димитър Желев ръководи както холдинга "Алианц", така и едноименното застрахователно дружество и банка.



Тагове:   Булбанк,   сътрудници,   досиета,   ДС,


Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13002063
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031