Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.06.2013 10:00 - Пазарлъци и скандали при реденето на политическия пасианс за втория ешалон на властта
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 1185 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 08.06.2013 10:03

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Идната седмица ще бъдат обявени заместник-министрите и областните управители, съобщи министър-председателят Пламен Орешарски в петък и отрече да се правят политически сделки. "Да, има консултации. Не, сделки между партии не съм уведомен засега да има, а по-скоро тях може да попитате", заяви той пред медиите, цитиран от Медиапул.

image

Както и при номинирането на министрите, БСП и ДПС отричат да има квотни разпределения и пазарлъци, а "Атака" продължава да разиграва ролята на нямаща нищо общо с правителството.

“Трябват ми готови хора, които влизат в министерствата и областните управи и веднага започват работа. Нямам време шест месеца да се учат” - е било "заданието" на Орешарски към БСП и ДПС по отношение на втория ешелон, твърдят източници на Mediapool.

Идеята е всяко министерство да има по трима зам.-министри, а по-големите и тежките като икономиката, например – четирима. Принципната договорка била БСП и ДПС да имат право на по един зам.-министър, а третият да е "гражданска квота”. От нея се очакват разнообразни изненади – експерти, които не са били пряко ангажирани с никоя партия, както и кадри с административен и управленски опит от различни партии, управлявали досега.

На практика ще бъдат удовлетворени различни бизнес интереси на принципа "всички на масата", смятат запознати с преговорите.

Първоначалните намерения на Орешарски за едно наистина програмно правителство, съставено предимно от експерти, вече били торпилирани заради недостатъчните гласове на партията мандатоносител БСП и зависимостта й от ДПС. Източници от двете централи твърдят, че партията с почетен председател Ахмед Доган си е посочила ресорите и длъжностите, на които държи, и след като те са договорени, не позволява на БСП никакво право на "вето" върху посочените кандидатури.

Такъв пример е номинацията на депутата Емил Иванов от ДПС за областен управител на Софийска област, за която в петък съобщи в. Сега". Според хора от ДПС партията няма да отстъпи от неговата кандидатура. Иванов вече беше областен управител по времето на тройната коалиция, когато се прочу със сделките на 38 000 декара гори около Своге на ниски цени. Според в.”Сега” през 1990 г. Иванов е бил осъден на 2.5 години затвор за нанасяне на средна телесна повреда на Георги Атанасов, тогавашен управител на Клуба на културните дейци в Своге.

През "гражданската квота" се очаква да влязат "доказани професионалисти" от “Атака”, които в никакъв случай няма да бъдат припознати от Волен Сидеров като негови номинации, както и представители на извънпарламентарни партии, някои от които вече се разграничиха или предстои да се разграничат от тях. Част от местата, предвидени за "гражданската квота", са лични номинации на Пламен Орешарски.

“Изключително голямо предлагане, но по-малко търсене” - така пък описаха ситуацията хора, на които им е било предложено да заемат постове на зам.-министри и областни управители пред Mediapool. Някои от тях са приели, но други са отказали, защото не виждат шанс правителството да изкара четиригодишен мандат.

Очаква се в понеделник вечерта на пленум на БСП да бъде представен вторият ешелон на властта, а назначенията да са факт най-късно в сряда.

Министерството на финансите – номинации на Орешарски

Министерството на финансите ще бъде запазената територия на Пламен Орешарски. Така, както той избра за министър Петър Чобанов, ще има право на последна дума и за предлаганите зам.-министри.

Номинацията на БСП е бившият зам.-министър на финансите Кирил Желев, който в последно време работеше в екипа на евродепутата Ивайло Калфин.

Орешарски е предложил на две дами за зам.-министри, с които е работил и е оценил като професионалисти. Едната е Людмила Елкова, дългогодишен служител на Министерството на финансите. На нея ще се разчита да подобри данъчната политика и да увеличи приходите в бюджета. Последно Людмила Елкова беше секретар на партията на Меглена Кунева, откъдето бе изключена през седмицата, но преди това беше и член на “Движение 21” на Татяна Дончева.

Твърди се, че другото предложение е за Даниела Бобева, но все още не е сигурно дали е приела. Mediapool не успя да се свърже с нея за потвърждение. В момента тя работи в БНБ, където ръководи дирекцията “Международни отношения и европейска интеграция”. Бобева беше сред учредителите на ССД и служебен министър на търговията и външно-икономическото сътрудничество в кабинета на Стефан Софиянски.

Икономическите министерства

От екипа на Орешарски твърдят, че той разговаря и с браншови организации и е готов да се вслуша в представителите на бизнеса с кои хора предпочитат да работят.

Министерството на икономиката, енергетиката и туризма ще има четирима зам.-министри.

За горещия стол на зам.-министър на енегретиката има няколко предложения. Кадри на БСП дори сами са се предлагали. Най-вероятно ще бъде избран човек от бранша. Според в."Капитал" на финалната права са останали Валентин Терзийски, който е шеф на свързаната с Христо Ковачки "Топлофикация Плевен", и Георги Христозов, изпълнителен директор на ТЕЦ "Марица Изток 2".

ДПС поема туризма. Другите двама зам.-министри на икономиката най-вероятно ще са от гражданската квота. Единият ще отговаря за закъсалата оперативна програма “Конкурентоспособност”, а другият за малките и средните предприятия.

Министерството на транспорта ще е с трима заместници. Свои предложения е дал и министър Данаил Папазов, за който се твърди, че е от квотата на ДПС. Движението има претенции и за зам.-министър, отговарящ да информационните технологии. Важната оперативна програма “Транспорт” попада в "квотата" на БСП.

В Министерството на регионалното развитие сегашният зам.-министър Добромир Симидчиев, който отговаря за водите, най-вероятно ще остане на същия пост. За него се застъпи Камарата на строителите, има и поддръжници сред БСП.

Нов шеф обаче ще има Агенция “Пътна инфраструктура”. Сегашният Лазар Лазаров ще остане в директорския борд, но Лазарина Стоичкова и Илиана Захариева ще бъдат сменени, твърдят от БСП. Новият директор ще бъде човек от пътния бранш.

Министерството на околната среда също ще има трима заместници. Водени са разговори с двамата заместници по времето на тройната коалиция Чавдар Георгиев и Атанас Костадинов, единият е отказал, а другият е в позиция готовност, ако партията му гласува доверие. В списъка са още настящият зам.-министър Евдокия Манева, както и Нено Димов, който беше зам.-министър на околната среда по времето на правителството на Иван Костов. На парламентарните избори пък водеше листата на партията на Меглена Кунева в Сливен, където избухна скандал.

Министерството на земеделието също ще има четирима зам.-министри. ДПС държат посочен от тях човек да отговаря за горите и фонд “Земеделие”.

Труден баланс за областните управители

Тежки преговори вървят около избора на новите 28 областни управители. В сряда правителството освободи 19 областни управители и на тяхно място назначи временни.

От ДПС настояват за общо 9 позиции, сред които София-област, Пловдив и Бургас.

Източници на Mediapool твърдят, че ДПС няма да отстъпи от кандидатурата на Емил Иванов за областен на Софийска област. В БСП обаче има недоволство и държат техен човек да поеме областта. Подобна е ситуацията и за Пловдив.

Напрежение има и вътре в самата БСП между различните крила. След публичните и кулоарните упреци, че съпругата на лидера Сергей Станишев е назначила едва ли не половината правителство, може да се стигне до опит за снемане на напрежението чрез раздаване на постове на хора, близки до вътрешните опоненти на Станишев като Румен Петков, Румен Овчаров, Георги Първанов. Според източниците на Mediapool обаче по тази тема има твърде много спекулации, а балансът на партийните интереси е на втори план, тъй като основните ангажименти на БСП и ДПС са към бизнес групировки.




Гласувай:
1


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13046429
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930