Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.06.2013 21:54 - Митрополит Николай заклейми гей филм фестивал
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 772 Коментари: 0 Гласове:
0



"Задача на Светата православна църква е да пази неотклонно евангелските принципи, както и моралните и етични норми, върху които се основават установените от Бога обществени морал и ред. Наш дълг е да порицаем най-остро фестивал на кинофилми, които възхваляват порока и пропагандират развалата на семейството".

 

Това се казва в изявление на Пловдивският митрополит Николай, разпространено до медиите във връзка с организирането на филмов фестивал в града, посветен на гей-тематиката.

image
снимка: Пловдивска митрополия

 

"Светият синод, клириците и миряните - членове на Светата българска православна църква, категорично се противопоставят на тази публична, безцеремонна и срамна демонстрация на содомския грях, изявата на който нарушава правата им. Той има гибелни последици за физическото и духовно здраве на хората, руши традиционните устои и ценности на българския народ и внася съблазън в мирогледа на нашите деца и младежи", продължава владиката Николай, известен с крайно консервативните си позиции по въпросите на морала на обществото и едновременно с това сам поддаващ се на съблазънта на лукса.

 

"Светият Синод призовава властимащите да забранят провеждането на това Содомско сборище, а гражданите - да не участват в тази "мерзост на запустението", която си позволява да се противопостави на реда, вложен в нас и света от Бога", се казва още в обръщението на дядо Николай до медиите.

 

Според митрополита, властите на Пловдив не са предотвратили случващото се днес, но той очаква това да не се повтаря и "светските власти в бъдеще ще имат предвид и ще респектират ценностите и моралните възгледи на мнозинството от своите граждани".

 

"Обществото не е длъжно да търпи някой да му навира в очите собствената си извратеност, както и да гледа как някой разрушава душите на децата ни, как влива отрова в самата идея за светостта на съюза между мъжа и жената, който образува семейството, върху което се крепи държавата", допълва митрополит Николай.

 

Обстоятелството, че организаторите на така наречения филмов гей-фестивал "подкрепят кандидатурата на град Пловдив за европейска столица на културата", трябва да бъде отминато с насмешка, като е добре подобни "подкрепи" занапред да бъдат отказвани, коментира пловдивският владика.

 

Според него, ако Пловдив стане европейска културна столица за 2019 г., по думите му това ще стане благодарение на неговия доказан огромен принос към съкровищницата на българската и световната култура, постиженията на неговите творци и устойчивостта му при отстояването на хилядолетните културни и нравствени ценности.

ЕТО ПЪЛНИЯТ ТЕКСТ НА СТАНОВИЩЕТО НА МИТРОПОЛИТ НИКОЛАЙ:

П О З И Ц И Я
на
Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай
по повод, провеждан в град Пловдив, филмов гей фестивал

Задача на Светата Православна Църква, възложена й от самият Иисус Христос, е да пази неотклонно евангелските принципи, както и моралните и етични норми, върху които се основават установените от Бога обществени морал и ред. Задача на Църквата е всякога да изобличава опитите този ред да бъде разрушен. Поради това, наш дълг е да порицаем най-остро провеждания в град Пловдив фестивал на кинофилми, които възхваляват порока и пропагандират развалата на семейството. Нашата позиция по тези въпроси се придържа неотклонно към позицията на Светия Синод на Българската православна църква, който по аналогичен повод заяви следното:

"Светият синод, клириците и миряните - членове на Светата българска православна църква, категорично се противопоставят на тази публична, безцеремонна и срамна демонстрация на содомския грях, изявата на който нарушава правата им. Той има гибелни последици за физическото и духовно здраве на хората, руши традиционните устои и ценности на българския народ и внася съблазън в мирогледа на нашите деца и младежи. Светият Синод призовава властимащите да забранят провеждането на това Содомско сборище, а гражданите - да не участват в тази "мерзост на запустението" (Дан. 9:27), която си позволява да се противопостави на реда, вложен в нас и света от Бога."

За съжаление властите на град Пловдив не са предотвратили случващата се днес в града ни мерзост на запустението. Да се надяваме, че това няма да се повтаря и светските власти в бъдеще ще имат предвид и ще респектират ценостите и моралните възгледи на мнозинството от своите граждани. Обществото не е длъжно да търпи някой да му навира в очите собствената си извратеност. Да гледа как някой разрушава душите на децата ни. Как влива отрова в самата идея за светостта на съюза между мъжа и жената, който образува семейството, върху което се крепи държавата. Добре е ръководството на град Пловдив да има предвид това. Обстоятелството, че организаторите на така наречения филмов гей-фестивал "подкрепят кандидатурата на град Пловдив за европейска столица на културата" трябва да бъде отминато с насмешка като е добре подобни "подкрепи" занапред да бъдат отказвани. Вярваме, че град Пловдив ще бъде Европейска столица на културата през 2019 г. и се молим за успеха на това начинание. Ако Пловдив стане европейска културна столица, той ще стане именно благодарение на своя доказан огромен принос към съкровищницата на българската и световната култура, постиженията на своите творци и устойчивостта си при отстояването на хилядолетните културни и нравствени ценности. А не, ако с лека ръка се откаже от същинските си духовни постижения, и ги замести с "модерни" срамни демонстрации на упадък и греховност.

Припомняме, че при друг случай, преди не много време, градската управа на Пазарджик взе категорично становище в подкрепа на традиционните морални християнски ценности и забрани провеждането на подобна срамна демонстрация, като се позова на онази ценност, записана включително и в законите на Република България, която се нарича обществен морал. С тази своя позиция ръководството на град Пазарджик заслужи уважението на своите съграждани и благодарността на Пловдивската Света митрополия. Подчертаваме това, за да обърнем внимание, че отстояването на православните и общонационалните морални и етични принципи всякога бива възнаградено. Докато мълчаливото толериране на нравствения упадък по конюнктурни съображения винаги води до трагичен резултат.

Задача на Църквата, също така, е да насърчава тези, които се опълчват срещу злото и застават редом с нея в защита на извечните християнски ценности. Изказваме отеческата си благодарност на всички онези граждани на Пловдив, които надигнаха глас срещу безнравствеността и заявиха своята готовност да защитават "богообразното достойнство на човешката личност, възвишеното значение на семейната любов между мъжа и жената и устоите на обществения морал." Отправяме им нашето архипастирско благословение, с което искаме да подчертаем, че всякога, когато наши миряни заемат позиция в подкрепа на традиционните ни ценности, те могат да разчитат, че Пловдивска митрополия на Българската православна църква ще бъде редом с тях.




Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 12979684
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031