Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.06.2013 22:07 - София, Пловдив, Варна и Русе с областни управители от ДПС
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 1772 Коментари: 0 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Две седмици след избора на правителство, късата листа с кандидати за втория ешелон на властта е готова. “До края на седмицата ще имаме готовност за назначения на заместник-министрите и областните управители”, каза премиерът Пламен Орешарски след заседанието на правителството в сряда. Според източници от ДПС и БСП по-вероятно е това да се случи в началото на следващата седмица заради тежките преговори за назначенията във вътрешното министерство и енергетиката. Не е изключено през почивните дни да има нова среща на "тройката".

 

Назначенията са отнели много повече време от гледна точка на съгласуваност с парламентарните сили, които подкрепят правителството, както и с министрите, посочи Орешарски, цитиран от Медиапул.

image

 

В търсене на професионалистите

 

В опит да опровергае неофициалните информации за партийни пазарлъци и лобистки натиск, премиерът увери, че както и при съставянето на правителството, кандидатите за втория ешелон се подбират преди всичко по професионални качества.

 

Предложенията идват от три страни – от парламентарните групи, от премиера и от самите министри, стана ясно от думите на Орешарски. “Няма един канал, по който да вървят всички предложения”, уточни той.

 

След като се оформи листата с кандидати, с тях се водят разговори, номинациите се пресяват и финално се избират онези, за които смята, че удовлетворяват премиера, министрите и парламентарните групи, подкрепящи кабинета.

 

Към момента няколко са сигурните титуляри, които вече са избрани. От квотата на БСП това са Ана Яневаза зам.-министър на икономиката, Явор Гечев – за зам.-министър на земеделието и Чавдар Георгиев – зам.-министър на околната среда.

 

От квотата на ДПС сигурните имена били Светлана Дянкова – зам.-министър на труда и социалната политика, Велислава Кръстева – зам.-министър на културата, а за зам.-министър на транспортаЮджел Атилла, който вече е бил на подобна позиция и отговаряше за жп транспорта по времето на Тройната коалиция.

 

От “гражданска квота”, през която се очаква да влязат “доказани професионалисти” от “Атака”, които в никакъв случай няма да бъдат припознати от Волен Сидеров като негови номинации, както и представители на извънпарламентарни партии, някои от които вече се разграничиха или предстои да се разграничат от тях, кандидатите все още не са ясни.

 

Силовите ведомства

 

Едно от най-спорните министерства е това на вътрешните работи. Цветлин Йовчев ще има трима заместници, като имената им все още не са ясни и са в процес на обсъждане. Коментира се, че единият му заместник ще бъде прокурор от Софийска градска прокуратура, който ще отговаря за взаимодействието между МВР и прокуратурата и ще следи досъдебното производство.

 

Министерството на отбраната ще има двама заместник-министри. Сред обсъжданите кандидати са бившият депутат от ДПС Неджми Али и полковникът от резерва Иван Иванов, който отговаряше за човешките ресурси във военното ведомство, но напусна в знак на несъгласие с политиката на бившия министър Аню Ангелов.

 

Според източници от ДПС обаче кандидатурата на Неджми Али се обсъжда и за шеф на фонд “Земеделие” и не е сигурно кой от двата поста ще поеме.

 

Земеделското министерство

 

Заместниците на министъра на земеделието Димитър Греков ще са трима. Единственият сигурен засега е Явор Гечев от БСП. Според неофициални информации зам.-министърът от квотата на ДПС ще е Бюрхан Абазов, който е заемал този пост по времето на НДСВ и на Тройната коалиция.

 

От “гражданската квота” пък заваляха кандидатури от различни браншови организации.

 

Икономическите министерства

 

Единственото сигурно име в Министерството на икономиката и енергетиката към момента е това на Анна Янева. Тя ще бъде зам.-министър с ресор средни и малки предприятия и ще отговаря за държавните фирми без енергийните и оръжейните компании. Янева е председател на градската организация на БСП и беше зам.-министър на икономиката по времето на Румен Овчаров, като минава за човек от неговото обкръжение. Беше и общински съветник на София допреди избора й за депутат.

 

Все още е неизвестно кой ще поеме кризисния ресор "Енергетика". Лансираният в медиите изпълнителен директор на ТЕЦ “Марица Изток 2” Георги Христозов, който има по банкови сметки 3.5 млн. лв., по-скоро отпада като вариант, твърдят от БСП.

 

ДПС поема туризма. Другият зам.-министър в МИЕТ ще отговаря за закъсалата оперативна програма “Конкурентоспособност”.

 

В Министерството на регионалното развитие сегашният зам.-министър Добромир Симидчиев, който отговаря за водите, най-вероятно ще остане на същия пост. За него се застъпи Камарата на строителите, има и поддръжници сред БСП. От квотата на ДПС се твърди, че ще влезе Валери Николов, бивш зам.-министър на регионалното развитие по времето на Валентин Церовски (НДСВ).

 

Други източници обаче пращат Николов като зам.-министър на околната среда, защото е специалист във водите. Така вместо него в регионалното министерство може да отиде Салиха Емин, бивш лидер на младежкото ДПС. Емин е работила като водеща в българската секция на Националната турска телевизия. Била е парламентарен секретар на Министерството на земеделието и горите и на Министерството на земеделието и продоволствието.

 

Чавдар Георгиев от квотата на БСП е сигурният заместник на Искра Михайлова (ДПСв министерството на околната среда, твърдят социалисти. Чавдар Георгиев беше на този пост по време на тройната коалиция, а след това стана юридически съветник на президента Георги Първанов. Няколко са имената, които се обсъждат за зам.-министър на екологията от гражданската квота, като все още не е избран титулярът между тях.

 

Пресаташето на Доган – зам.-министър на култура

 

Пресаташето на Ахмед Доган Велислава Кръстева става зам.-министър на културата. Вторият заместник на Петър Стоянович е директорът на театъра в Ловеч Васил Василев, който е от квотата на БСП.

 

Единственият сигурен засега заместник на социалния министър е Светлана Дянкова от квотата на ДПС. Тя заемаше този пост по времето на тройната коалиция, а преди това през 1997 – 2001 г. беше депутат от СДС. По-късно напусна партията заедно с Христо Бисеров и стана сред учредителите на ЕКИП. Няколко имена се обсъждат за другите двама заместници на Хасан Адемов (ДПС).

 

За заместник на правосъдния министър Зинаида Златанова от квотата на БСП е посочена Ана Караиванова, шеф на съдебния инспекторат. ДПС също са дали своята номинация.

 

Зам.-министрите от времето на тройната коалиция Любомир Кючуков и Тодор Чуров се най-вероятно ще се върнат на постовете си в Министерството на външните работи. За последно Кючуков беше посланик в Лондон, а Чуров беше постоянен представител на България към НАТО.

 

Орешарски реди заместниците във финансовото министерство

 

Министерството на финансите остава запазената територия на премиера. Така, както той избра за министър Петър Чобанов, ще има право на последна дума и за предлаганите зам.-министри. Номинацията на БСП е бившият зам.-министър на финансите Кирил Желев, който в последно време работеше в екипа на евродепутата Ивайло Калфин. Името на Желев обаче се коментира и за главен секретар на парламента, като и двете ведомства държат на него, твърдят хора от финансовото министерство.

 

Людмила Елкова, дългогодишен служител на Министерството на финансите, е другата спрягана кандидатура. На Елкова ще се разчита да подобри данъчната политика и да увеличи приходите в бюджета. Последно Людмила Елкова беше секретар на партията на Меглена Кунева, откъдето бе изключена, след като се разбра, че влиза в кабинета "Орешарски".

 

Другото предложение е Даниела Бобева, която ръководи дирекцията “Международни отношения и европейска интеграция” в БНБ. Бобева беше сред учредителите на ССД и служебен министър на търговията и външно-икономическото сътрудничество в кабинета на Стефан Софиянски.

 

ДПС с 9 областни управители

 

ДПС е поискало девет областни управители начело със Софийска област, Пловдив, Варна и Русе.

 

Скандалният областен управител на Софийска област Емил Иванов отново се връща начело. В Пловдив ще застане Венцислав Каймаканов, който в момента е изпълнителен директор на “Пловдив – Юрий Гагарин БТ”, зад което стои Първа инвестиционна банка.

 

Местната структура на партия “Атака” в Русе заплаши с протести, ако областният управител е от ДПС. “Има вероятност областният управител на Русе да бъде от ДПС. Ако това се случи, ще е емблематичен акт на политическа безотговорност и шуробаджанащина от страна на управляващите партии”, се посочва в декларацията на “Атака”.

 

Останалите 21 областни управители се поделят между БСП и хора от извънпралманетраните партии. Областният управител на София ще е Росен Малинов, твърдят от БСП. Той беше дълги години общински съветник в София, а след последните парламентарни избори стана депутат.




Гласувай:
1


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 12979528
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031