Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.06.2013 19:00 - ДПС сложи ръка върху спецслужбите
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 1251 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 14.06.2013 20:21


Етническата партия ДПС сложи ръка върху спецслужбите и ще диктува приоритетите на националната сигурност на страната. Това е обобщаващото мнение на независими чуждестранни експерти по сигурността след като днес българският парламент одобри без никакви дебати депутата от движението Делян Пеевски за  председател на ДАНС.
Неодобрителни сигнали идват от всички партньорски служби, а в някои грами се припомня фактът, че почетния в момента председател на ДПС Ахмед Доган лично е занесъл списък с имена на български разузнавачи в чужбина в турското посолство в София. Припомня се също и фактът, че от парламентарната трибуна народни представители на ДПС нееднократно са се оплаквали, че в спецслужбите не се назначават на работа граждани с турско самосъзнание.
Назначаването на Делян Пеевски предизвика мощен отпор сред обикновените граждани. За кратко време в социалните мрежи се поде кампания за организиране на протест тази вечер от 18.30 ч. във всички големи градове в страната.



image

Ето какво пише Медиапул за избора на Делян Пеевски за шеф на ДАНС:

Държавата е разлюляна от невиждан скандал, след като Делян Пеевски, депутат от ДПС и управител на медийната империя, свързана с Корпоративна търговска банка (КТБ), изненадващо бе избран в петък за председател на Държавната агенция за "Национална сигурност" (ДАНС), към която вече е прехвърлена ключовата служба ГДБОП. Той бе подкрепен от БСП и ДПС след почти инфарктно заседание на червената парламентарна група, на което лидерът на социалистите Сергей Станишев и премиерът Пламен Орешарски са представили кандидатурата, посрещната със съпротива от почти половината леви депутати.

Малко след избора президентът Росен Плевнелиев настоя
парламентът спешно да преразгледа решението си и заяви, че кредитът му на доверие към сегашното правителство е изчерпан.

Представители на западни посолства, с които Mediapool разговаря, заявиха неофициално, че са стъписани от назначението на Пеевски и то ще има пагубни последици за сътрудничеството с партньорските служби.

Непрозрачните процедури (при кадруването), които не дават възможност да се разгледат въпросите за почтеността и компетентността, много затрудняват установяването на доверие в системата (за сигурност), коментира говорителят на Европейската комисия Марк Грей.

В социалните мрежи започна организация на безпрецедентен граждански протест срещу "повишението" на Пеевски, който е насрочен за петък вечерта пред Министерския съвет.

Д
епутатът от левицата Янаки Стоилов, който бе сред малцината от БСП, обявили се публично срещу кандидатурата на депутата от ДПС, заяви от парламентарната трибуна, че не е гласувал за него и предупреди, че има опасност от предизвикване на размирици подобни на тези в Турция.

В същото време премиерът Орешарски внезапно предложи в правителството да има
трети вицепремиер, който да отговаря за сигурността, и това да е вътрешният министър Цветлин Йовчев.


Или избираме Пеевски, или групировки свалят кабинета
 

"Или гласуваме за Пеевски като председател на ДАНС, или влиятелни икономически групировки свалят правителството със социални протести", е заявил Станишев пред депутатите си, според източници на Mediapool. Според тях това бил ясен знак, че мощната империя на Пеевски и КТБ е издала ултиматум.  

Премиерът Орешарски е заплашил, че ще подаде оставка, ако депутатите от БСП не подкрепят решението му да предложи Делян Пеевски за шеф на ДАНС.  

В петък следобед социалистите се събраха извънредно на "Позитано" да искат обяснения от Станишев за безропотното подчинение на искането на ДПС за Пеевски. Той казал, че това е единственият начин да се противопоставят на ГЕРБ, които се готвели да свалят правителството на Орешарски с протести, с участие на "престъпни групировки".  

През целя ден сред управляващите вървеше мълва, че новият шеф на ДАНС ще предприеме светкавична офанзива с акции, обиски и арести на висши политици по подобие на тази в Чехия.

Независимо че около 30 депутати от БСП са били категорично против избора на Пеевски, парламентарната група гласува почти единно в пленарната зала.
 

Новият шеф на ДАНС бе избран със 116 гласа "за" от Коалиция за България и ДПС. "Против" бяха всички народни представители от ГЕРБ. "Атака" не участваха във вота и напуснаха залата, а впоследствие обвиниха ГЕРБ, че с регистрирането си за заседанието са осигурили избора на Пеевски.

Петима народни представители от БСП, които също бяха против, напуснаха залата и не взеха участие във във вота. Един червен депутат гласува "въздържал се".

Пеевски бе предложен за поста от премиера Пламен Орешарски. Изборът беше посрещнат с освирквания и негативни възгласи от ГЕРБ. 

Самият Пеевски обеща да работи за държавата, без да разчиства сметки, независимо, че пестеливите му парламентарни изяви от началото на това НС не съдържаха друго, освен закани в мутренски стил за разправа с бившия му доверен съюзник и настоящ враг Цветан Цветанов, бивш вътрешен министър от ГЕРБ.

Изборът отне точно четвърт час и бе направен на момента, в който в Държавен вестник бяха обнародвани промените в Закона за ДАНС, които натовариха агенцията с оперативни и разследващи функции, а не само с разузнавателни и аналитични, както бе при ГЕРБ.

Президентът Росен Плевнелиев обяви преди два дни, че няма да налага вето на силно оспорваните промени, като възрази единствено срещу отнетото му право да получава информация директно от шефа на ДАНС. БСП и ДПС му обещали този текст да бъде променен. Държавният глава не се възпротиви срещу отнетото му правомощие да има последна дума за избора на председателя на ДАНС и да го назначава със свой указ.


"Нестандартното решение" с "външния експерт" Пеевски

 

"Трудните ситуации изискват нестандартни решения", аргументира се лидерът на БСП Сергей Станишев в подкрепа на Пеевски. Той допълни, че със сигурност кандидатурата ще предизвика противоречиви коментари. Напомни, че лично той като премиер е уволнил Пеевски, който бе зам.-министър на извънредните ситуации, но съдът ясно е казал, че той е невинен и го е възстановил на работа.

Самият Орешарски коментира пред журналисти, че умишлено е търсен "външен специалист" и кандидатурата на Делян Певески надделяла именно с това. Целта била да се преструктурират някои активности, допълни премиерът, но отказа да съобщи кои са били другите обсъждани кандидатури.


“Казах, че сме обсъждали различни варианти с ръководството и на двете групи. Вие сами разбирате, че без тяхната подкрепа, не мога да измисля каквато и да е друга кандидатура, която да мине. Обсъдена е с ръководството на парламентарните групи и мисля, че е удачна“, каза още министър-председателят.


Първите задачи на Пеевски са разписани в програмните приоритети - възстановяване на държавността, в това число и пресичане на контрабандни канали, заяви Орешарски. В последните няколко седмици чухме много изказвания, които не бяха докрай премерени и от двете страни, допълни той и изрази надежда, че с течение на времето да се успокои парламентарната обстановка и нещата да тръгнат по-гладко.


Ще работя само за държавата и за нейните граждани. Ще съдите по действията ми

 

"ДАНС вече ще работи, няма да се говори само, както беше в миналото", каза след избора Делян Пеевски. "Със сигурност няма да има разчистване на сметки. Ще работя само за държавата и за нейните граждани. Ще съдите по действията ми", обеща още новият шеф на ДАНС.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обяви, че е "сащисан" от избора и предрече "края на столетницата" БСП, за която предупреди, че е "брутално изнасилвана от ДПС".


Бунт в червените редици
 

Заседанието на парламента започна със 17 минути закъснение заради извънредната сбирка на ПГ на БСП с премиера Орешарски и част от министрите. Социалисти твърдят, че също били изненадани от номинацията, макар че гласуваха преди дни промяна на критериите, на които трябва да отговаря председателят на ДАНС и поправката бе скроена по мярката на Пеевски.

По информация на Mediapool в четвъртък следобед всички депутати от БСП са получили есемеси, че ще имат извънредно заседание на групата на следващата сутрин в 8.30 . Никой от тях не е знаел за какво точно става дума. Откритата съпротива срещу кандидатурата на Пеевски е дошла от "лобито" на Георги Първанов, като особено активен бил Кирил Добрев.
Независимо, че на заседанието на ПГ на БСП около 30 депутати са били "против", след това в пленарна зала дисциплинирано са гласували "за".


Освен Янаки Стоилов, и Георги Кадиев заяви, че не е подкрепил кандидатурата на Пеевски.
"На заседание на парламентарна група гласувах "против". В зала не гласувах. Дадох много от себе си, за да не е ГЕРБ на власт. Нямам никакъв проблем да напусна парламента утре, но не мисля, че това би подобрило нещо. Влязох в парламента, за да изкореним ГЕРБ, но и за да възстановим професионализъм и морал. Днешното решение прекрачва границата на компромиса, който бих могъл да приема, и го заявих и на групата", се казва в изявление на Кадиев.

 

Евродепутатът от левицата Ивайло Калфин написа в профила си във Facebook, че изборът на Пеевски е "неразбираем и неприемлив" и управляващите "бързо изчерпват крехкия кредит на доверие на обществото към себе си".

"Изтъргуваха партията, изтъргуваха и собственото ни достойнство и това няма кой да му го прости на Станишев", коментираха пред Medoapool червени депутати.
 

Назначението беше предварително подготвено от БСП и ДПС

Назначаването му за шеф на ДАНС, която вече има най-големи правомощия в държавата, бе предварително подготвено с промените в Закона за ДАНС, прокарани набързо и без никакви обществени обсъждания от БСП и ДПС.

Досега шефът на агенцията трябваше да има задължително 10-годишен стаж в службите за сигурност, но сега той бе намален на 8. Освен това бе разписана възможност за председател да бъде избран и кандидат с 8-годишен юридически стаж - точно, колкото има и Пеевски като следовател.

Освен това между първо и второ четене на законопроекта в парламента се появи текст, който създаде възможност, ако магистрат бъде избран за шеф или зам.-шеф на ДАНС, мястото му в съдебната система да се пази, а стажът му службата да се брои за юридически. Привилегия, от която досега се ползваха само съдиите, прокурорите и следователите избрани за депутати, министри и зам.-министри.
Безспорно най-запознатият с тази практика е именно медийният магнат Делян Пеевски, който е следовател от 2005 г., но е работил като такъв само няколко месеца, тъй като първо бе зам.-министър в кабинета "Станишев", а след това на два пъти – депутат.

След гласуването в НС лидерът на левицата Станишев не пожела да отговаря на никакви въпроси. Единствената му реакция бе на въпрос на Mediapool по повод критиките му, докато беше в опозиция, към концентрацията на медии и слагачеството им на властта. Станишев запита само: "Кога?" и не намери за нужно да коментира.



Президентът Росен Плевнелиев препоръча на НС да преразгледа решението си за избора на Делян Пеевски.

Дадох кредит на доверие и апелирах за 100-те дни. Но след това назначение и начинът, по който то бе извършено, моят кредит на доверие е изчерпан.

Това каза президентът Росен Плевнелиев на извънредната пресконференция след назначаването на Делян Пеевски за председател на ДАНС, предаде репортер на БГНЕС.

Не знаех кой ще бъде назначен на този пост, а законът не върнах, защото силно вярвам, че демокрацията повелява на всяко ново управление да бъде даден шанс да реализира идеите си, каза Плевнелиев.

Не желая да кадрувам, но ще настоявам всеки да аргументира публично и открито назначенията, които прави и да бъде честен пред народа. Промените в законите се правят с ясна визия и с оценен дългосрочен ефект. Не възразих председателят на ДАНС да се избира от парламента. Очаквах това да осигури повече прозрачност, публичност, да се даде възможност за дебат, да се чуе и гласът на опозицията, както и на гражданското общество, заяви държавният глава.

Процедурата, по която беше избран председателят на ДАНС няма нищо общо с поетия пред българския народ и лично пред мен ангажимент за прозрачност. Жалко, заяви още президентът Плевнелиев. Дадох кредит на доверие и апелирах за 100-те дни. Но след това назначение и начинът, по който то бе извършено, моят кредит на доверие е изчерпан, каза още той.

Това е назначение с трайни негативи за държавата. Председателят на ДАНС е едно от най-важните назначение в държавата, на което гражданите да имат доверие, защото системата на сигурността е една консервативна система. Престъпността е транснационална и председателят на ДАНС, ако не се ползва с доверие от външните партньори, няма как да имаме резултати.

Дължим на българското общество откритост, това не се състоя днес и аз не мога да подкрепя този модел на вземане на решение. Настоявам Народното събрание незабавно да преразгледа това свое решение. Свиквам КСНС и на него министър-председателя да защити своите назначения, и да даде своята визия за сектор вътрешен ред и сигурност.


Във връзка с днешното решение на Народното събрание за избор на председател на Държавната агенция "Национална сигурност", президентът Росен Плевнелиев отмени участието си в церемонията по откриването на Дунав мост 2.

На 20 юни, четвъртък, държавният глава свиква извънредно заседание на Консултативния съвет за национална сигурност с единствена тема реформата в сектор "Сигурност".



Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 12979574
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031