Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.06.2013 20:42 - Хиляди на протест срещу "повишението" на Пеевски
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 1620 Коментари: 0 Гласове:
4


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Безпрецедентният граждански протест, организиран чрез социалните мрежи срещу избора на депутата от ДПС и медиен магнат Делян Пеевски за шеф на ДАНС, започна в 18.30 ч. пред сградата на Министреския съвет, където цял следобед властите поставяха заграждения. Точно преди началния час на демонстрацията в центъра на София се изля пороен дъжд. Протестът стартира с около 1000 души на площада, към които се присъединяваха все повече хора и към 20 часа вече бяха около 6-7 хиляди, предаде репортер на Mediapool. Движението е блокирано.


image

image

image

Снимки: МЕДИАПУЛ



Опасенията за подготвяни провокации се опрадваха - сред протестиращите се забелязват хора, които търсят умишлени стълкновения с полицията. Около 40 минути след началото на демонстрацията бяха хвърлени и две бомбички.

 

Чуват се скандирания "мафия", "оставка" и освирквания. Въпреки силния дъжд, който на два пъти се изсипа над София, протестиращите не се разотидоха, а митингът се разрасна.

 

Събрали са се много млади хора, повечето от които участници в екопротестите от миналия юни. Те носят трибагреници, чуват се скандирания "И преди, и сега БСП е мафия". Много от протестиращите носят снимки на Делян Пеевски, върху които е написано "Game Over" (Играта свърши). Има плакати с надписи: "Не на правителството на енергийната мафия", "Не на политическия Франкенщайн - БСП, ДПС и Атака".

 

Макар че лидерът на ГЕРБ каза, че е забранил на представителите на партията да участват в протеста, там бе забелязана народната представителка от ГЕРБ и бивш регионален министър Лиляна Павлова. Присъстваха и претендентът за лидер на ДСБ Радан Кънев, както и председателят на Народна партия "Свобода и достойнство" Корман Исмаилов. На протеста бе и вицепрезидентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов.

 

Малко след 20 ч. демонстрацията пое по жълтите павета към Народното събрание и Орлов мост.

 

Над 300 варненци блокираха кръстовището пред общината в протест под наслов "Не искам Пеевски за шеф на ДАНС", предаде БГНЕС. Недоволните хора скандират "Мафия!", "Оставка!", "Червени боклуци!".

 

Над 100 души, предимно млади хора, несъгласни с политиката на правителство, се събраха да протестират и в Русе. Лайтмотивът на протеста в крайдунавския град е "Искахме промяна, а получихме подмяна". Част от участниците издигнаха плакат "Господа политици, Терминал 2 за вас, България за нас", защото младите хора искат да останат да живеят в родината си, но са обезверени за бъдещето си. Младеж носеше колаж, където корицата на книгата на Джордж Оруел "Животинската ферма" бе с лика на Делян Пеевски. Някои русенци директно поискаха оставката на правителството, тъй като смятат, че с това решение на парламента, взето по предложение на премиера Пламен Орешарски, се подменя вота на избирателите.

 

Десетки жители на Кърджали се събраха на мълчалив протест пред паметника на Васил Левски в центъра на града. Те поискаха незабавна оставка на правителството, както и освобождаването на Пеевски от възловия пост. Те изразиха опасения от възможния реваншизъм и "безпричинни арести по улиците", знаци, за което медийният магнат и свързан с КТБ Пеевски е дал още в първите дни от работата на парламента. Хората в Кърджали се заканиха да продължат протеста си и в събота, защото Пеевски е опасен за националната сигурност,и самият той трябва да бъде разследван.


Организацията на националния протест започна в социалните мрежи веднага след гласувания от БСП и ДПС избор на Пеевски.

Към 17.30 часа в петък участие в демонстрацията в София пред Министерския съвет бяха потвърдили над 35 000 души, но традиционно на протеста отидоха многократно по-малко хора. Планирани са и митинги в Благоевград, Бургас, Димитровград, Казанлък, Ловеч, Перник, Плевен, Пловдив и Сливен.

Няколко часа, след като медиите започнаха да съобщават за готвените демонстрации, Министерският съвет се оказа обграден от два реда метални заграждения, поставени спешно от полицията.

Към спонтанните планове за граждански протести своевременно се присъедини и ДСБ, като от партията оповестиха официален призив към масово недоволство.

"Изборът на Делян Пеевски за председател на ДАНС е арогантен знак за овладяването на България от мафията. Днес управляващите успешно завършиха дългогодишните опити на сенчестата власт да подчини държавните институции. Целта на всяка демократична държава е да пази своите граждани и техните права и свободи от домогванията на нелегитимни интереси. Точно на тях ни предадоха днес управляващите. През тяхната воля и гласовете им в парламента, криминалните интереси днес официално овладяха държавните институции. Днес е време да разберем, че не се делим на либерали и консерватори, на леви и десни, на управляващи и опозиция. Делим се само на граждани и мафия", обявиха от дясната партия, останала извън парламента.

Междувременно знакови лица от февруарските протести срещу правителството на ГЕРБ като Дончо Дудев, Янко Петров и др. напуснаха предвидената за 10 ч. среща с премиера Пламен Орешарски заради несъгласието си с избирането на Пеевски. Те трябваше да обсъдят с министър-председателя как да се облекчи бизнес средата в България.

"Казахме му абсолютно категорично, в крайна сметка хората излязоха по улиците и площадите заради монополите. А те в момента затвърждават най-големия монопол, а именно политическия. Ние няма да седим на тази среща и да го легитимираме, категорично се противопоставяме. Дори "седянката", както го каза, ще продължи днес в шест и половина пред Народното събрание", каза Дончо Дудев.

"Кой управлява тази държава, медиите? На кой е енергетиката, на кой е вече ДАНС? За какво говорим? Къде са ДПС? Знаем всички коя група медийна се притежава от тази партия, в коя банка държат своите пари. И за какво говорим вече? Ние какво сме? Акционерно дружество? Поредната гавра с българските граждани е това! Абсурдно! Няма как ние да присъстваме на такова нещо. И да попитам дали имаме министър-председател или какво имаме? Kой управлява нашата държава. За мен това е едно предателство", допълни Янко Петров.

Предвид огромното влияние на Пеевски и майка му Ирена Кръстева в медийния пазар, протестите срещу назначаването му за шеф на ДАНС ще са сериозно предизвикателство за обективността на повечето средства за масова информация. Още повече, че изпълнителният директор на свързваната с Пеевски и банкера Цветан Василев ТВ7 - Николай Бареков, на практика вече се самообяви за лице на масовото недоволство срещу монополите и политическата система след падането на ГЕРБ от власт.

Той дори организира протест в подкрепа на главния прокурор Сотир Цацаров и след това събра на тайна среща в столичен хотел представители на множество инициативни комитети на протестиращи от страната, сред които известните Дончо Дудев и Ангел Славчев, където по думите на тримата се обсъждало обединяването на недоволството в страната.

Заради огромния интерес към обявените за петък демонстрации, хора, заявили участие в тях, коментираха пред Mediapool, че се притесняват от появата на типичните платени провокатори, в чиято роля често през годините са влизали части от различни футболни агитки.




Гласувай:
4


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 12979781
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031