Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.07.2013 19:28 - ДАНС: Зелени компании перат пари
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 707 Коментари: 0 Гласове:
0



Една от новите тенденции при прането на пари е използването на компании от сектора на възобновяемите енергийни източници. Основната причина за това, е че диверсификацията на енергийните източници е основен приоритет в България и ЕС, което предполага създаването на дружества с такава дейност.  Тяхната енергия се изкупува на преференциални цени по предварителни договори и тези инвестиции се насърчават, а това предполага опити за използване на дейността на такива дружества за пране на пари.

Това е един от изводите на  Държавната агенция "Национална сигурност" в доклад на финансовото разузнаване за 2012 г., публикуван на сайта й.

image

Другите причини според анализа са че изграждането на  високотехнологични паркове е свързано със значителни по обем инвестиции и големи обороти на средства. Това предлага лесен начин за инвестиране на средства с неустановен произход или на опити за извършване на данъчни престъпления. В доклада се посочва, че са наблюдавани случаи, при които при изграждането на фотоволтаични паркове се отпускат заемни средства от офшорни компании, което затруднява установяването на източника на финансиране.

Друга тенденция, посочена в доклада на ДАНС е

и завръщането на финансовите пирамиди

Установена е схема, при която основно действащо лице е човек, който се представя за инвеститор, брокер или адвокат. Той предлага на различни хора да инвестират средства срещу обещание за висока печалба, която обаче не се реализира, и не връща дадените му средства. "Последното представлява само една от разновидностите на схемите тип "Понци". Този вид измами са кръстени на лицето Чарлз Понци, който ги прилага в началото на XX в.", пишат от ДАНС. В доклада не е установено колко хора са пострадали от схемата.

В. "Сега" припомня, че на този принцип е действала пирамидата "Лайф чойс", чийто собственик Майкъл Капустин беше осъден на 17 г. затвор и беше освободен предсрочно, след като изтърпя 2/3 от присъдата. Класическата пирамида плаща високи лихви с парите, депозирани от нови клиенти. В началото на прехода с подобна дейност се занимаваха десетки дружества, а измамените от тях бяха десетки хиляди. 

Основните схеми и през 2012 г. за пране на пари у нас са

чрез офшорни компании

пишат още от ДАНС. През миналата година финансовото разузнаване е спряло съмнителни операции за над 1.57 млн. евро. Въпреки че сумата е по-малка от тази за предходната година (4.3 млн. евро.), броят на спрените сделки е два пъти по-голям от 2011 г. Общата стойност на съмнителните операции и сделки, които са били проверявани, е близо 582 млн. евро.

За разлика с предишни години България все по-рядко е била транзитна държава за пране на пари.  В доклада на финансовото разузнаване като причина за това се посочва "все по-дълбокото проявление на световната  икономическа криза". "Така със свиването на чуждестранните инвестиции, увеличаване на  междуфирмената задлъжнялост и намаляване на покупателната способност се промени и макро- и микроклимата в икономиката на страната. От своя страна изпирането на пари като процес е пряко свързано с различните мезо-, макро- и микроикономически показатели, с бъдещата стойност на активите  и определените нагласи на пазара. Именно поради тази причина и промените в горните показатели водят до изменение в използваните схеми за изпиране на пари", пишат още от ДАНС.

Затова все по-често се използват схеми за изпиране на средства, придобити от извършването на данъчни измами (предимно с приспадане на ДДС). "Ето защо се наблюдава и  намаляване в дела на транзитните парични потоци."

Според ДАНС един от проблемите при засичането на прането на пари е

интернет банкирането

"Така се извършват преводи в реално време от различни  географски точки и ограничава времето за "реакция" от страна на банките  за спазване на задълженията им за подаване на доклади за  съмнителни операции. Посоченото дотук и обстоятелството, че подобен вид услуга става все по-популярна при извършване и на легални разплащания, прави същата предпочитана при изпирането на пари", пишат от ДАНС.



Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 12997526
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031