Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.07.2013 19:33 - "Големите уши" на американското разузнаване
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 2270 Коментари: 0 Гласове:
4


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Доскоро никой не проявяваше особен интерес към гигантския индустриален комплекс, изникнал в покрайнините на Блъфдейл, окръг Солт Лейк, щата Юта. Градчето беше по-известно със сектата си от полигамни мормони, отколкото с вече почти завършения център за съхранение на информационни данни. Откакто бившият сътрудник на ЦРУ Едуард Сноудън разкри мащаба на програмите на американските служби за следене на комуникации, обаче, мнозина отправиха погледи към планинския район, където през септември Агенцията за национална сигурност (NSA) ще открие най-голямата централа за прехващане на комуникации както в страната, така и в света. Централа, чиято история, преминала почти незабелязано, предлага поразителен пример за непрозрачността, с която американската администрация третира този сектор, разказва френският вестник Le Monde.

image

Въздушна снимка на Центъра за данни на NSA в Юта

image


Сърцето на това малко шпионско градче, оценено на 2 милиарда долара (или 1.5 милиарда евро), представлява огромна зала, в която ще се помещават стотици сървъри. Те ще се захранват от собствена интегрирана електроцентрала с мощност 65 мегавата (производството на електричество от която ще струва 40 милиона долара годишно) и ще се охлаждат от специална климатична система. Комплексът се простира на територията на бившия тренировъчен лагер на Националната гвардия Camp Williams и ще бъде снабден с всички модерни системи за сигурност. Само контролните инсталации за посетители са стрували 10 милиона долара.

image

Част от охлаждащите системи на комплекса

image



На официалния сайт на NSA информация за централата липсва. Според списание Wired обаче нейното предназначение е да "прехваща, дешифрира, анализира и съхранява огромни количества комуникации от целия свят". Базите й данни ще са с колосален капацитет – те ще се измерват в йотабайтове (ако 1 терабайт е 1x1012 байта, то 1 йотабайт е 1x1024 байта, бел. ред.). Според източник от службите благодарение на този капацитет би трябвало значително да се увеличат възможностите за "разбиване" на кодирана информация.

Освен 2-та милиарда евро, отишли за строежа на новия комплекс на NSA, агенцията, чийто бюджет се отпуска от конгреса, е дала още толкова за неговото оборудване – машини, програми и тяхната поддръжка. Официалното наименование на централата е "Център за данни, Юта". Мистерията, обградила неговото проектиране, построяване и бъдещите му функции, напълно отговаря на шегаджийското определение, което мнозина дават на абревиатурата на NSA – Never Say Anything (Никога не казвай нищо).

Единствената официална информация за комплекса е от 2009 г. и произтича от щатските власти на Юта, които обявяват създаването на център за борба с кибератаките и други "подобни заплахи, произхождащи от криминални организации". На журналистическите въпроси представителите от разузнаването отговарят по сходен начин: "Не мога да навлизам в детайли относно естеството на мисиите, които ще се провеждат в тази централа", коментира Глен Гафни, бивш служител на ЦРУ.


Тагове:   ЦРУ,   разузнаване,


Гласувай:
4


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13049117
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930