Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.07.2013 12:59 - Варненци изпращат своя митрополит в последния му път
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 1535 Коментари: 0 Гласове:
1



Кончината на митрополит Кирил е огромна загуба не само за духовенството и вярващите от Варненска и Великопреславска епархия и за цялата Българска православна църква, но и за целия православен свят. Това каза българският патриарх Неофит в словото си при опелото на загиналия при удавяне митрополит Кирил.

На опелото, отслужвано от главата на Българската православна църква, присъстват митрополити от Светия Синод, а в траурната церемония, започнала от сутринта, се включи и президентът Росен Плевнелиев.

image
 

В четвъртък във Варна е обявен траурен ден и стотици граждани се стекоха да се простят с митрополит Кирил в катедралния храм ”Свето успение богородично". Тялото на покойния владика беше изложено за поклонение в храма много преди началния час на траурната церемония. Ковчегът с тялото на дядо Кирил бе положен пред олтара, с четирима духовници и четирима представители на военноморските сили около него.

Негово светейшество патриархът припомни при опелото думите на свети пророк Давид, че "дните на човека са като трева, като полски цвят - тъй цъфти той: понесе се над него вятърът, и няма го, и мястото му вече го не познава".

"Днес душата на блаженопочиналия митрополит Кирил предстои пред Бога, към Когото винаги се е устремявало неговото пламенно сърце. Ние вярваме и знаем от думите на Псалмопевеца, че "милостта на Господа е отвека и довека към ония, които Му се боят", които пазят завета Му и изпълняват заповедите Му", каза Неофит.

Той отбеляза, че четвъртвековния период на архиерейско служение покойният митрополит се е "потрудил немалко на Христовата нива, оставайки верен разпоредник на тайните Божии и ревностен свидетел на Евангелската истина".

Патриархът припомни, че с дейното участие на Варненския митрополит в поверената му епархия са възстановени пет манастира, новопостроени са два, въздигнати са около 60 нови храма и параклиса, възстановени са около 30, обновени са около 20. Във всяка духовна околия на Варненска и Великопреславска епархия има социална кухня, към всеки по-голям храм има неделно училище за деца, изнасят се беседи за възрастни, сформирани се християнски братства и младежки групи. В епархията има център за духовно обгрижване на наркозависими и за връщането им в обществото, посочи патриарх Неофит.

Заради траурната процесия към Старите гробища във Варна, където в митрополитската алея ще бъдат положени тленните останки на Кирил, е въведено ограничение на движението във града. Бул. „Владислав Варненчик” е затворен за движение от 12 часа. Затворен за движение ще бъде пътният участък от Катедралния храм "Свето Успение Богородично” до гробищния парк за неограничено време.
mediapool.bg
 




Гласувай:
1


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13047031
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930