Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.07.2013 19:49 - Нова кампания срещу емигрантите във Великобритания
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 1911 Коментари: 0 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Рекламна кампания, предназначена да накара нелегалните имигранти да напуснат Острова, е на път отново да разедини британското правителството, което се крепи на крехката коалиция между консерватори и либералдемократи, съобщи "Ройтерс".

image

В неделя либералдемократът Винс Кейбъл нарече кампанията "глупава и обидна". Ден по-късно обаче говорителят на министър-председателя Дейвид Камерън заяви, че предприетата мярка привлича "много интерес" и е вероятно да бъде продължена в национален мащаб.

В рамките на кампанията миналата седмица два микробуса с надпис "Идете си вкъщи или бъдете арестувани" обикалят из шест лондонски квартала, а листовки и малки плакати са раздавани на жителите. Призовавайки нелегалните имигранти да се свържат с властите "за безплатни консултации и за помощ с документите за пътуване", постерите върху микробусите показват също и чифт белезници, както и броя на нелегалните имигранти, арестувани през последната седмица. Кампанията е част от мерките на правителството, насочени към намаляването на миграцията.

Имиграцията е горещ въпрос във Великобритания, където нарастващото обществено недоволство от броя на чуждестранните работници печели все повече избиратели за популистките антиимиграционни партии като UKIP.

В неделя британският министър, отговарящ за бизнеса и иновациите, Винс Кейбъл беше категоричен, че кампанията срещу нелегалните имигранти е абсурдна. "Глупава и обидна е и смятам, че е много малко вероятно да бъде продължена", заяви той.

В началото на новата работна седмица обаче от офиса на Дейвид Камерън обявиха, че кампанията е успешна и те ще продължат да следят развитието й.

От вътрешното министерство обаче не дадоха подробни доказателства, показващи успеха на предприетата мярка. Пред Guardian обаче техен говорител заяви, че принудителното отстраняване на нелегален имигрант от страната струва средно 15 хиляди паунда, докато ако той реши да напусне страната доброволно, разходите са на средна стойност 739 паунда. "Ако едно лице избере да се върне обратно в страната си доброволно, това ще покрие разходите на кампанията, в сравнение с разходите по принудителното връщане", добави той.

Ентусиазмът на консерваторите обаче определено не е споделян от техните коалиционни партньори, които са разгневени не само заради неприятното послание на кампанията. Те са недоволни и от това, че от правителството твърдят, че тя е била одобрена от "екип на вътрешното министерство". Либералдемократите са категорични, че техният представител в Министерството на вътрешните работи, Джереми Браун, не се е подписвал в полза на кампанията.

В отделно изявление близки до либералдемократите източници заявиха, че планът на правителството да принуди посетителите от някои азиатски и африкански страни да заплащат 3 хиляди паунда за виза за посетител, преди да им бъде разрешено да влязат в Обединеното кралство, също не е съгласуван в рамките на коалицията.

Предложението предизвика протести в някои от страните, които вероятно ще бъдат засегнати от новата мярка, ако тя бъде приета. В понеделник Конфедерацията на индийската индустрия заяви, че силно призовава британското правителство да отхвърли плана.

Очаква се бъдещето на рекламната кампания и визите за посетители да доведе до допълнителни спорове през следващите седмици.

Консерваторите и либералдемократите управляват заедно от 2010 г. насам, но позициите им по въпроси като ролята на Великобритания в Европа и реформата на горната камара на британския парламент рязко се различават.

Много от традиционните поддръжници на либералдемократите се почувстваха предадени от коалиционното споразумение с дясноцентристката партия Дейвид Камерън и са все по-разочаровани от така наричаното "дясно залитане" на коалицията по темите за имиграцията и социалната политика.



Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13032154
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930