Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.08.2013 12:15 - Обезглавиха ДАНС - Пловдив
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 2175 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 12.08.2013 12:16

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Директорът на Териториалната дирекция на ДАНС -Пловдив Асен Стефанов е бил пенсиониран в петък, пише вестник “Марица”.

Стефанов бе начело на агенцията 3.2 години.

Мотиви за пенсионирането не са посочени, но на фона на масовата смяна на ръководители на ключови постове в цялата страна това едва ли е изненада за някого. 

За наследник на поста се спряга един от заместниците на Стефанов - Николай Петров, който работи по линия на  контраразузнаването. Очаква се днес той да бъде представен пред състава на дирекцията.


Смяната на Стефанов е донякъде предизвестена, тъй като макар и назначен от настоящия министър на МВР Цветлин Йовчев, докато той оглавяваше агенцията,  пловдивчанинът не е сред любимците на ръководството. Политиката му на управление на пловдивската дирекция  му носи както позитиви, така и негативи. image

Позитивите са под формата на добрите резултати на службата, която е на първо място в страната по много показатели. В началото на управлението на ГЕРБ агенцията, която тогава бе известна като преторианската гвардия на Станишев, бе на косъм от закриване. Срещу нея се надигна вълна от недоволство както от службите в МВР, така и от различни политически фигури, установили, че са обект на разработки и незаконно подслушване. Тогавашният премиер Бойко Борисов предупреди, че агенцията ще бъде разпусната, но промени мнението си след акция на пловдивския ДАНС, при която на Поповица бе задържана пратка от 50 кг хероин, скрит в бидони със зеле. При операцията, ръководена лично от Асен Стефанов, в  ареста влязоха организаторът на канала - турчинът с БГ паспорт Ферда Акел, и деветима негови съучастници.  Хероинът бе с високо съдържание на активно вещество, експертите го оцениха на около 6, 4 млн. лв. Ферда и съучастниците му получиха 7-годишни присъди. 

През януари 2011 служители на ДАНС-Пловдив предотвратиха и продажбата на 120-килограмов контейнер с Цезий 137. Тримата  асеновградчани - шефът на фирма “Асмел” ООД Тенчо Николов, автомонтьорът Костадин Василев  и  Петко Бараболев,  опитали да изтъргуват радиоактивния елемент за 1 милион лева. За техен лош късмет обаче мнимият купувач, за когото са смятали, че е представител на арабска терористична организация, се оказал спецагент. Според разследващите радиоактивното вещество е щяло да бъде пласирано за изготвяне на “мръсна бомба” с голям поразяващ ефект. През последните три години с разработки на службата са разкрити сериозен брой данъчни престъпления, нарушения на Закона за обществените поръчки, източване на ДДС. 

Преди две години по разработка на ДАНС бе арестуван кметът на Садово Марин Йосифов,  а срещу него бе повдигнато обвинение за търговия с влияние и злоупотреба със служебно положение при възлагане на обществена поръчка за изграждане на канализация. Йосифов бе осъден на 3,6 години затвор от Окръжния съд-Пловдив.


След промените в закона и преминаването на сектора за Борба с организираната престъпност на подчинение на  ДАНС  правомощията и възможностите на агенцията се разшириха, бяха є върнати разследващите функции.  Накъде ще бъде насочена мощта на мегаструктурата,  тепърва ще става ясно.



Тагове:   ДАНС,   асен стефанов,


Гласувай:
2


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13032162
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930