Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.12.2013 10:29 - Путин закри РИА "Новости". Създава нова информационна агенция
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 1414 Коментари: 0 Гласове:
1



Президентът на Русия Владимир Путин подписа указ, с който се ликвидира новинарската агенция РИА "Новости" и на нейна основа се създава Международна информационна агенция "Россия сегодня" (Русия днес).

image

Закриват се федералното държавно предприятие "Руска агенция за международна информация РИА "Новости", както и руската държавна радиокомпания "Голос Росси" (Гласът на Русия). РИА "Новости" се изключва и от списъка на стратегическите предприятия и акционерни дружества на страната.

Новата агенция "Русия днес" ще се намира в същата сграда и ще използва същите активи на РИА "Новости". Основната й задача е "да информира в чужбина за държавната политика на Руската федерация и обществения живот в Русия".

Начело на "Русия днес" застава Дмитрий Кисельов, зам.-директор на държавната радио-телевизионна корпорация, известен с неприкритите си симпатии към Владимир Путин и присмехулно отношение към опозицията.

Той нарече популярния опозиционер и блогър Алексей Навални, "насекомо" и "дребен шут". За него опозицията са "капризни нарциси".

Най-провокативното му публично изказване обаче е по повод хомосексуалните и забраната за "хомосексуална пропаганда" сред подрастващите в Русия. В телевизионно предаване той заяви, че хората с нетрадиционна ориентация трябва да бъде забранено да даряват кръв и органи, а когато починат, сърцата им да бъдат изваждани и закопавани дълбоко или изгаряни. По-късно той обясни, че искал да провокира, защото самият той имал "много добри приятели с хомосексуална ориентация и имам с тях прекрасни отношения". След което добави: "Тъй като те са несамостоятелни, видимо по своята природа, по навик, тях ги използват и започнаха да ги използват онези, които търсят бойкот на олимпиадата в Сочи. Нашите гейове просто много тъпо ги използваха."

Последните му коментари за събитията в Украйна са изключително едностранчиви, против протестиращите и в полза на руската държавна пропаганда.

РИА "Новости" е основана през септември 1991г., а две години по-късно става държавна информационно-аналитични агенция. През май 1998г. тя влиза в държавната корпорация за радио и телевизия под името Руска информационна агенция "Вести". От април 2004г. е със статут на федерална компания и отново е прекръстена на РИА "Новости".



Гласувай:
1


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13025201
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930