Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.12.2013 14:19 - Депутатите не приеха мекия режим за пушене в заведенията
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 1436 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 12.12.2013 14:40


Размер на текста image image
image

Парламентът отхвърли с внушително мнозинство предложенията за либерализиране на пушенето на закрито в обществени места. Това стана в четвъртък в пленарната зала при гласуването на двата проекта за промени в Закона за здравето - на БСП и на "Атака". Срещу либерализирането гласа си дадоха депутати от трите парламентарни групи - на БСП, ДПС и ГЕРБ, а в подкрепа на промяната се обявиха от "Атака", съобщи електронното издание Медиапул.

Иначе дебатът, продължил близо три часа, противопостави непримиримо пушачи на непушачи, като почти заличи партийните граници. Спорещите не успяха да сближат позициите си по същия начин, както когато този дебат се води и в общественото пространство.В замяна на това от трибуната бяха постигнати невиждани висоти при изтъкването на аргументи както за, така и против пушенето.


Здравният министър Таня Андреева също се обяви срещу промените, а здравната комисия в парламента отхвърли и двата законопроекта. На финала на дебатите министър Андреева отново повтори позицията си против промяна на режима и призова депутатите да мислят за здравето на хората, когато гласуват.


Според промените в закона, внесени от депутата от левицата Спас Панчев, в заведенията ще може да се пуши, ако има обособени помещения с вентилация в тях, тоест той предлага възстановяване на положието преди затягането на режима от предишното правителство. В нощните и в игралните заведения ще може да се пуши навсякъде, предлага Панчев. Пада и забраната за пушене на стадиони, но тя се запазва за работните места, детските и учебните заведения, кината, театрите, читалищата, библиотеките и т.н.

В промените, предлагани от "Атака", стадионите остават със забранителен режим, а собственици на заведения, които са под 70 кв. м., избират дали там да се пуши или не и го обявяват изрично.

Първоначалните сметки сочеха, че подкрепящите и противниците на смекчаването на режима в парламента са приблизително равен брой и затова бе трудно да се прогнозира какъв ще е резултатът от гласуването. От опозицията неведнъж бяха изтъквали, че с промените се търси популистки ефект забраната да падне точно преди празниците, а в замяна от левицата обясняваха как ресторантьорския бизнес страда от забраната и как тя така или иначе не се спазва. 

Дебатът, който излезе от "партийните обувки"

По време на тричасовия дебат народният представител от БСП Мартин Захариев отбеляза, че депутатите са излезли от "партийните си обувки" и в крайна сметка гласуването ще преброи пушачите и непушачите. Затова и той призова обсъждането, предавано на живо по БНТ и БНР, да бъде прекратено още в неговото начало, а парламентът директно да премине към гласуване.

Правилникът на НС обаче не позволява такава процедура. Затова депутатите се заеха с изтъкване на аргументи "за" и "против".

Всички се обединиха около тезата колко е вредна употребата на цигари. "Атака" и БСП насочваха дебата към икономическите вреди за заведенията.

"Голяма крачка назад е връщането на тютюнопушенето, това дискредитира ценностите ни“, заяви от парламентарната трибуна Тунчер Кърджалиев от ДПС, който е лекар по професия. Той заговори и за егоистичните подбуди на засегнати от забраната политици, които искали пълен комфорт за пушачите.

"Моята позиция е - няма икономически аргументи в модерния свят, които да доминират над здравната целесъобразност и цената на човешкия живот“, заяви Кърджалиев. Той предостави и данни, според които към 2030 г. при пет от десет смъртни случаи причината ще е именно пушенето. Според депутата промените в закона са злоупотреба с толерантността.

Ако всичко това е така, както казвате, половината от тази зала трябва да измрем в адски мъки, изрази несъгласие с позицията на Кърджалиев депутатът от "Атака" Венцислав Лаков.

"Всяка година българската държава дава около 73 млн. лева субсидия на тютюнопроизводителите и ако сте толкова прав, защо да даваме тези субсидии, откажете се изцяло от тях“, предложи той. "Никой не говори за отпадане на забраната за пушене на работното място, в училищата и другаде. Като законодатели даваме варианти - едни заведения да са за пушачи, а други - за непушачи, на работното място да не пушим, но когато искаме да се забавляваме, да можем да си го позволим", защити проектът на "Атака" Лаков.

"Имахте много доводи, които, ако не са неверни, са спекулативни", обърна се Антон Кутев към коалиционния си партньор Кърджалиев.

ДПС: "След време пушенето в света ще се забрани"

"След време съм сигурен, че тютюнопушенето ще бъде инкриминирано в световен мащаб", отговори им Кърджалиев. Според него субсидиите за тютюнопроизводителите нямат отношение към проблема с пушенето. "Не подменяме темата - в малките градове като въведем този режим, смятате ли, че ще има заведение от 70 кв. м., което ще бъде за непушачите", запита той.

"Либерализацията на пълната забрана за тютюнопушене е крачка назад, а позицията на нашата парламентарна група е известна", заяви и депутатът от ГЕРБ Стефани Михайлова. Заедно с колегите си от опозицията и тя бе окичила дрехата си със стикер със зачертана цигара. 

"Твърди се, че пълната забрана вреди на ресторантьорския бизнес, но няма твърди аргументи за това", продължи тя. Според Михайлова в дългосрочен план забраната няма негативно отражение върху бизнеса. Целта на забраната е осигуряване на среда без тютюнев дим и опазване на здравето на клиентите на заведенията. "Ще бъде престъпление сега да се връщаме назад, а ако отменим тези разпоредби в закона създаваме лоша практика като законодатели", подчерта тя.

Това е тема, по която разделяме българските граждани, но има ли алтернатива човешкото здраве, зададе серия от въпроси Лъчезар Иванов от ГЕРБ. Всяка година в България заболяват от рак на белия дроб около 4000 души, тяхната продължителност на живот е не повече от 8 месеца, а стойността на лечението им е между 4000 и 8000 евра, уточни депутатът. Но по-страшното е, че тези хора умират в адски мъки, а по-голямо число хора заболяват вследствие на тютюнопушенето от т.нар. белодробна болест ХОББ, продължи Иванов. Масово са разпространени други дихателни болести и алергии при пасивните пушачи, добави той.

"Ще продължим ли да подкрепяме политиката, която решихме да прокарваме в здравеопазването по отношение на пушенето – една обща политика на ЕС, или ще продължим да се отказваме с всяка една година?”, попита реторично бившият транспортен министър в тройната коалиция Петър Мутафчиев. Той припомни, че подобен ход е направен и от ГЕРБ, когато от 1 юни 2010 г. е трябвало да бъде въведена пълната забрана, а управляващите тогава са отложили с две години и са въвели зали за пушачи и за непушачи.

"Направиха се инвестиции за две години и след това казахте – няма да се пуши никъде. Това не е тази последователна политика, за която аз говоря”, отбеляза Мутафчиев. След което заяви, че няма да подкрепи по-либералния режим.

"Атака": "Пак заставаме в буква Г към Брюксел"

По думите на Магдалена Ташева от "Атака", "ако една хилядна от изговореното за вредата от цигарите е вярна“, то тя е щяла да си "изпуши живота до момента“.

"Отново заставаме на буква Г към брюкселската администрация, която иска да регулира храносмилателния ни тракт“, заяви депутатката. "Ние сме били европейци преди град Брюксел да бъде основан“, каза още тя и допълни, че е“ноторно известно как администрацията на ЕС изобретява неработещи норми“.

"Хайде да почна с онзи регламент за дебелината на салатната краставица, който повеляваше, че на всеки 10 см краставицата можеше да се отклонява само с 10 мм. На 3 ноември брюкселската демокрация реши, че може да регламентира водата, която използваме в тоалетната. През 96-а година тя стигна дотам да регламентира, пак от съображение за здравето, дължината на презерватива - 16 см. Защо не го въведете, защо не покажете, че сте европейци? Аз намирам, че само при голяма липса на самокритичност и взискателност ораторите могат да сравняват пушачите с изнасилвачите", заяви тя патетично.

Единият от вносителите на предложенията за връщане на дима в заведенията - Станислав Станилов от "Атака“ заяви, че не може да бъде заподозрян в прокарване на лобистки интереси. "Тези, които ме познават, знаят, че аз по заведения не ходя, ям малко и почти не пия“, заяви той.

"Обяснете ми, обаче, кой идиот ще си заведе детето на място, в което се пуши. Няма такъв идиот. Ако пък има такъв идиот, той значи наистина е идиот“, аргументира предложението си депутатът.

В спора си парламентаристите прибегнаха до най-причудливи доводи. Така например депутатът Христо Монов (БСП) призова депутатите от ГЕРБ "да изтрият Колумб от историята, защото той донесе тютюна в Европа“.

А Павел Шопов от "Атака" се застъпи за пушачите, които излизали навън пред заведенията да пушат, измръзвали им "горните и долните дихателни пътища" и пипвали пневмония".

"Ние се грижим за пушачите. В тези студове те излизат навън, после се разболяват от "плиумония" на горни и долни дихателни пътища. Ние също страдаме – придружаваме ги по болници. Лекарите страдат. И министерството на здравето също. Ами какво ще кажем за грозните найлонови шатри пред заведения, в които има газови печки, които всеки момент могат да гръмнат, а газта става 1.37 лв.“, заяви Шопов.



Тагове:   пушене,


Гласувай:
1


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13001727
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031