Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.12.2013 10:24 - Бг политици`2013: От "страхува ли ви" през "паднала дама" и "пръчове" до "арменския поп"
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 1584 Коментари: 0 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
"Сссссс... Съъъссс...". Съскането идва от лявата част на пленарната зала, когато на трибуната излиза я бившият министър на здравеопазването Десислава Атанасова, я Менда Стоянова от ГЕРБ, та дори и съпартиецът й Станислав Иванов (споменаван по-често с индианското му име, дадено от Павел Шопов - "момчето с чувалите").

Съска се (в буквалния и в преносния смисъл) вече цяла година. И "ни страхуват" (по Делян Пеевски).

image
Лидерите на представените в парламента политически сили родиха много от цитатите на годината


Годината на избори (за парламент, правителство, патриарх, шеф на ДАНС) и протести се оказа наситена с чудновати и запомнящи се фрази не само в парламента. "Интернет лумпен", "соросоид", "соросомолец" (по проф. Драгомир Драганов) влязоха трайно в речника дори и на самите "засегнати", пише Дневник.

Задните изходи пък станаха обичайните входове за премиера Пламен Орешарски, който обаче се чувствал прекрасно... защото има толкова работа за вършене. С чувство за хумор той разказа и виц: "Кои са най-добрите плочки? - Марка "Орешарски" - никога не падат!". С усмивка прие и декларациите на лидера на "Атака" Волен Сидеров, че няма да подкрепи "нито Орешарски, нито Бадемов, нито Лешников".

"Катарзис" и "Оставка!"

"Пацо от Дупница - ша-ля-ля-ля"
припяваха "Ранобудни студенти". А също и "Когато падне БСП...".

Рефренът "Искаме катарзис о-о-о" се появи след откровението на лидера на БСП Сергей Станишев за преживения от Делян Пеевски катарзис. "Знаете, че всеки човек минава понякога през катарзис. Аз разговарях с него неведнъж през последните седмици и видях силна решимост да работи за държавата като рискува всичко".

"Станишев получи воденичен камък, който ще носи до края на кариерата си и е толкова тежък, колкото и биомасата на Делян Пеевски",
постави диагнозата социологът Петър-Емил Митев.

Най-големият гаф на новите управляващи - изборът на Делян Пеевски за шеф на ДАНС, роди въпроса "Кой?". "Кой" и "оставка" станаха най-често скандираните думи от излизащите на на протест всяка вечер вече повече от шест месеца.

"Кои са хората на протестите? Говорим си за умните, образованите, за по-заможните в София. Ами нали точно техните данъци искаме да вдигнем... Ами нормално е да протестират. Открай време това е формата на класова борба всъщност", водеше се по опорните точки на БСП медийният секретар на социалистите Антон Кутев. "Екзактно", подкрепи го лидерът на ДПС Лютви Местан.

Среден, ама златен пръст

"Малките изродчета на сикаджията Бойко в действие", иначе казано - протестиращите, получиха среден пръст от Десислав Чуколов. Зам.-председателят на "Атака" беше строг и към МВР  - "Полицията на льохмана Йовчев им се радва". Скандалите около "Атака", които не престанаха цяла година, станаха повод да се появят и "#извинисебе" и "#ignorevolen".

Преди средния пръст възникна въпросът за "златния пръст" на "Атака" в поддържането на кворума на парламентарните заседания. По този повод водачът Волен Сидеров стигна до прозрението: "Атака" я няма за четири дни и държавата ще се срине. Изводът е "Пазете ни като стайно цвете!" Бойко Борисов използва случая: "фикусчето, което управляващите си отглеждат, да идва редовно", а ако се налага парламентът да започва по-късно работа, "за да може Станишев да се наспинка".
image

Лидерът на ДПС Лютви Местан в пленарна зала, докато говори Волен Сидеров
Фотограф: Красимир Юскеселиев


За лидера на ГЕРБ протестите срещу кабинета "Орешарски" дадоха повод пак да напомни ролята си на съзидател: "Петнайсет години съм се доказвал - честен експерт, и това, което сме построили, го ползват всеки ден. Кеф ми е, като гледам протестиращите - минават по малки булеварди, така се виждат хубаво, цветя, метро отвсякъде. Красота." 

Подобни мотиви той вплете и в обяснението защо хвърли оставка след пролетните протести - "Държавата ми е по-мила, но нямаше пролята кръв. Не полагам асфалт, за да се лее кръв по него и мирни граждани да се избиват помежду си."

"Ние сме джентълменът, нали?

"Аз да не съм жена да ми гледат миналото?", възкликна Борисов преди да обясни какъв експерт и строител е. В същата стилистика влизаха и лидерите на другите основни партии. Заради проваления от ГЕРБ кворум и съответно пропадналите дебати по първия вот на недоверие срещу кабинета "Орешарски", Станишев сравни поведението на ГЕРБ с това на джентълмен, който дълго е ухажвал дама, но накрая не се е явил на среща за вечеря.

"Ние сме джентълменът, нали? Той се приема за дама. Само че тази дама се явява много паднала. Много зависима от ДПС и изцяло издържана от "Атака". С тази дама ние никога не сме се ухажвали, не искаме да вечеряме, нищо не искаме да правим с тази дама. Моля ги, заради симпатизантите на БСП, да не се отъждествяват с дама", не изневери на себе си Борисов.

"Толкова се е изнервил, не е лесно човек да е под чехъл. Просто като се изнервя, изнервя, изнервя.... Под чехъла на човека, който реално управлява БСП - категорично Моника Йосифова" - така според лидера на ГЕРБ се действа в левицата.

А според Мая Манолова от БСП опозицията изглежда така - "Една-единствена жена постъпи като мъж – г-жа Искра Фидосова. Зад нейния широк гръб днес се крият мъжете в ГЕРБ. Колко души можете да се криете зад гърба на Искра Фидосова?".

Защо и накъде заминават българите

"Декларацията за актуалните национални задачи и приоритетите на парламента е като комунистически манифест - "Харесвате ли слънчевото време? Обичате ли да е лято?" – това са написали в тази декларация", възмути се Бойко Борисов още в началото на новото Народно събрание.

"Има един неписан закон в политиката, ако едни пари могат да се откраднат, те със сигурност ще се откраднат" - описа ситуацията Константин Тренчев, докато ръководеният от него синдикат "Подкрепа" се колебаеше кога и как да протестира срещу управляващите.

"Днес 1.5 милиона българи живеят и работят в чужбина. Те емигрираха в САЩ, Канада, Германия, Италия, Испания, Гърция, но никой в Русия, Индия или Китай. Народът на България е задал ясно посоката. Така е и с другите държави в Югоизточна Европа, и в цяла Европа. Като политици ние сме длъжни да завършим успешно този процес на интеграция, който отдавна е започнат от суверена, а именно - от народа" - заяви президентът Росен Плевнелиев.

Да нарушим дружно правилника

Репликите в пленарната зала и при публични изяви често приличаха на разговор в махалата. "Ще ви помоля малко да намалите Volume-то, това е призив към народните представители – говорете малко по-далеч от микрофона", призова шефът на парламента Михаил Миков.

"Сега боли ли? Боли ли? Боли, като Ви вадят зъбите! Така ще бъде", закани се бившият зам.-председател на парламента Христо Бисеров (ДПС) на зам.-председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов, преди срещу двамата да бъдат започнати съдебни дела.

"Ти дори не си бил камериерка на Доган, когато аз го хранех с шкембе чорба" - изненадващо деликатно бившият министър на културата Вежди Рашидов нападна лидера на ДПС Лютви Местан. Но пък защити колегата си Цвета Караянчева: "Непочтено е срещу жена да застанат 20 пръча. Понякога думите са по-лоши от шамари. Проблемът не е в боя – разбира се, че не няма да се стигне до бой, нали всички останали ще станат и ще ги напердашат в крайна сметка". Стресът е малко по-лош от боя. Боят поне еднократно ще ти мине, но стреса може да го носиш дълги години.

"Калинка по калинка – вир, а сладката държавна служба – язовир" - така пък Таско Ерменков от БСП описа кадровата политика на ГЕРБ.

"Господа, не ме апострофирайте, знам, че нямате нужда от лаптопи, достатъчни са ви опорните точки. Или сте решили, че няма нужда от парламентаризъм, стигат указанията от "Позитано" 20", така, обръщайки се към колегите си от парламентарната група на "Коалиция за България" депутатът от ГЕРБ Цецка Цачева напомни за разпращаните до социалистите ключови фрази, с които да правят пропаганда.

"Често ме питат: "Колко сте вие в "Атака"? Аз отговарям. Ние сме като спартанците. Един е колкото 1000, защото атакистите сме смели и родолюбци", отби намеците за падащия рейтинг на партията си Сидеров на митинг в Сливен.

"Има консенсус между парламентарните групи за това да нарушим заедно правилника!", изчисти съвестта си Мая Манолова, за да даде почивка на колегите си.

А Хюсеин Хафъзов от ДПС пък обяви, че никога през живота си не е "ваканцувал", не смята да го стори и сега. "Светец!", възхитиха се от ГЕРБ.

С равностоен на депутатите в София принос се отличи евродепутатът Слави Бинев. Заради това, че държавните медии БНТ и БНР имали тенденциозно отношение към него и не отразявали достатъчно работата му в Европарламента, той обяви, че ще се оплаче с отворено писмо до Арменския поп.


Тагове:   политици,


Гласувай:
2


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13032679
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930