Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.01.2014 21:45 - Кой ще купи царската лятна резиденция в Баня?
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 1443 Коментари: 0 Гласове:
1



Наследниците на цар Борис ІІІ продават къщата си в град Баня край Карлово за 2.5 млн. евро. Това става ясно от обява на руската фирма "Руски аукционен дом" (Российский аукционный дом).

image

image

В обявата имотът е представен като "царска резиденция със собствен минерален извор". Продава се парцел с площ от 9500 кв.м със сгради с обща площ 1000 кв. м. Посочено е, че къщата е паметник на културата, не може да бъде събаряна, а фасадата й - променяна.

Имотът се рекламира с "прекрасен парк", в който дърветата са били посадени още по времето на цар Борис III. Къщата е обитаема, има персонал, а "синът на цар Борис – Симеон, често я посещава с роднините и гостите си", е посочено още в обявлението. В имота има минерални извори, които може да се ползват за лечебни цели.

В обявата пише, че в близост до имота се намира винарната "Розова долина", която е "известна с това, че по времето на СССР е доставяла вино за политбюро на ЦК на КПСС и лично на Леонид Брежнев".

Винпромът и още 65 хил. кв.м земи с минерални извори могат да бъдат купени заедно с къщата, като те са собственост на същия продавач, се посочва в обявлението. Името на продавача не се споменава, а е посочено само, че е акционерно дружество.

Къщата на цар Борис ІІІ в Баня, който по времето на управлението на правителството на Симеон Сакскобургготски през 2002 г. беше обявен за град, е построена във възрожденски стил. Тя е с голям чардак, прозорци с кепенци и голяма дървена порта. Интериорът също е съобразен с най-доброто от възрожденските традиции за обзавеждане - миндери, ръчно везани възглавници и покривки.

Сред публикуваните снимки на имота е и подаръкът от президента Владимир "Путин на царя Симеон", както пише на снимката. Той е гарафа с имперския герб на Русия.

Царската резиденция в Баня има още две по-малки сгради, предназначени за гости и прислугата. Архитектурният проект е на известния архитект Иван Васильов.

На сайта на "Руския аукционен дом" се продават още 12 недвижими имота в България, като по-голямата част са ваканционни имоти или проекти за тях на морето. Сред имотите има и мебелна фабрика в Кюстендил за 4 млн. евро, винпром в Пловдивска област за 5.1 млн. евро, терминал за нефт и газ край Варна за 2.4 млн. евро, както и малко летище край Карлово за 1.8 млн.евро.


Дворецът в Баня, наричан още и Дворецът "Къщата", е лятна вила, построена и използвана от българския цар Борис III и рода му, която се намира в град Баня, Област Пловдив. Вилата е построена през 1929 г. в северния край на Баня, тогава още село, по проект на известните български архитекти Иван Васильов и Димитър Цолов.

Борис III посещава Баня през 1925 г. след неуспешно лечение на ревматизма си в Хисаря. Тогава царят отсяда във вилата на своя приятел фабриканта Велизар Багаров. Царят оценява достойно преимуществата на Карловските бани и решава да построи своя лятна вила в близост до тях.

Построената през 1929 г. царска къща, наричана от местните жители ’’Двореца’’, е сред 6-те частни имота на царския род Сакскобургготски и единствената частна къща, строена от Борис III. Земята, върху която е построена вилата, е била закупена от местните земеделци. Общата площ на малкия архитектурен ансамбъл е 10 дка., като 7 дка. е площта на парка, прилежащ към комплекса.

Вилата е построена в духа на българската възрожденска архитектура с характерните за стила елементи и детайли като големия чардак, който раздвижва строгата линия на фасадата. Той е застлан с италиански теракот, а 5 дъбови колони осигуряват неговата устойчивост. Прозорците са с кепенци и други елементи, взаимствани от българската възрожденска къща. Комплексът има още 2 по-малки сгради, предназначени за гости и прислуга. Целият имот е ограден с масивен, висок каменен зид с 2 дъбови ковани порти.

След отмяната на монархията в България през 1946 г. дворецът в Баня е национализиран от тогавашния режим. Едва след демократичните промени българският съд възстановява собствеността на двореца на наследниците на Борис III.




Гласувай:
1


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13040166
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930