Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.01.2014 11:17 - БОРКОР разследва българския Уотъргейт. А какво направи Обама?
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 2052 Коментари: 2 Гласове:
2

Последна промяна: 18.01.2014 11:24

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Бюрото за контрол на използването на Специалните разузнавателни средства ще разгледа на свое заседания следващата седмица случая с разпространен от сайт списък на политици и общественици, за които се твърди че са подслушвани, каза днес по БНТ председателят на комисията Бойко Рашков.  Целта е държавният орган да се произнесе дали случаят е от неговата компетенция.

image

Бойко Рашков допълни, че комисията няма да се занимава с анонимни сигнали. Той все пак препоръча, всеки, които се чувства жертва на незаконно подслушване, назависимо дали от частни или длъжностни лица, да се обръща към прокуратурата.

"Когато има извършено престъпление по прилагане на СРС или съхраняване, то е инкриминирано в два текста на НК. Можем само да сезираме прокуратурата за нарушения, но не и да квалифицираме деянието и да водим разселване. Не сме разследващ орган", каза още Бойко Рашков.

По повод т.нар. от Бойко Борисов
"Българския Уотъргейт" той поясни, че всичко вече е в ръцете на прокуратурата Рашков добави, че по закон, когато със случай на подслушване се заеме прокуратурата нито един друг държавен орган няма право да работи по него.

На въпрос доколко ще е публична работата на комисията, нейният председател отговори, че тя веднъж годишно ще отчита своята дейност пред парламента. "Бихме могли периодично да изнасяме информация за това колко СРС са използвани в даден период. Това не е тайна, могат да се дадат обобщени данни", каза още Рашков.
Той изрази мнение, че е нормално едва 2-3% от случаите на подслушване да доведат до получаване на присъди, "тъй като много рядко само с един елемент от разследването да се докаже вина. 


Обама забрани подслушването на съюзнически лидери Президентът на САЩ Барак Обама обяви в петък забрана на шпионажа срещу лидерите на близки приятелски и съюзнически страни и ограничаване на събирането на телефонни данни за американците. Това става чрез серия от реформи, предизвикани от разкритията на бившия служител на Агенцията за национална сигурност на САЩ Едуард Сноудън, предаде Ройтерс.

Изнесените от Сноудън данни за подслушването на лидери на много държави, сред които германският канцлер Ангела Меркел и президентът на Бразилия Дилма Русеф, доведе до усложняване на дипломатическите отношения на САЩ с тези държави.

Обама заяви в реч в министерството на правосъдието, че програмата ще бъде прекратена "такава, каквато е". Според него, служителите на разузнаването не са злоупотребявали съзнателно с програмата, за да нарушават тайната на личния живот, предаде Асошиейтед прес.

В същото време Обама смята, че критиците на програмата са били прави да твърдят, че без подходящи защитни мерки, данните може да бъдат използвани за получаване на повече информация за личния живот на американците.

Съгласно обявените от американския президент реформи, на спецслужбите на САЩ ще бъде разрешено да провеждат електронен шпионаж, но само в интерес на националната сигурност и предотвратяване на терористични атаки, интелектуална кражба, военни или кибер заплахи, както и за превенция на транснационална организирана престъпност,.

Предвижда се в Държавния департамент да има координатор по въпросите, свързани с електронното разузнаване. Също така в рамките на една година американските разузнавателни служби трябва да изготвят доклад с предложения за преход от масово към целево подслушване и събиране на данни.


Тагове:   СРС,   БОРКОР,   бг уотъргейт,


Гласувай:
2


Вълнообразно


1. mileidi46 - Ха ха ха...
18.01.2014 11:37
Има ли ,,някой елемент", по който наШто ,,Велико правосъдие" до ден днешен да е доказало-виновен!!!!????Особено ,когато се касае политик,а не за кокшкарски случаи...
Смях в залата.Тия се оливат безсрамно..
цитирай
2. zaw12929 - Има ли, , някой елемент", по ...
21.01.2014 16:01
mileidi46 написа:
Има ли ,,някой елемент", по който наШто ,,Велико правосъдие" до ден днешен да е доказало-виновен!!!!????Особено ,когато се касае политик,а не за кокшкарски случаи...
Смях в залата.Тия се оливат безсрамно..



СПОКО- ПО ВЕЛИКО ОТ ВАС НЯМА КАК ДА ИМА
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 12997649
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031