Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.01.2014 10:31 - Снегът ни изненада: дойде късно! Как да управляваме автомобил в зимни условия?
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 2645 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 25.01.2014 10:32

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Републиканските пътища са проходими при зимни условия, съобщават от Агенция „Пътна инфраструктура”.

image

Температурите са в интервала от - 6 С° до + 10 С°. Времето над страната е облачно.
Вятър духа в областите Видин, Бургас, Силистра, Русе, Шумен, Ямбол, Разград, София, Добрич, Велико Търново. Дъжд вали в цялата страна.
Сняг вали в областите Велико Търново, Видин, Враца, Ловеч, Монтана, Плевен, Разград, Русе, Силистра, Смолян, както и по високите части на областите Благоевград и Пазарджик; в района на Етрополе, Витиня, Гинци, Искрец, Боровец и от км 33 до км 47 на АМ „Хемус“.
Пътните настилки са сухи, на места мокри, частично заснежени и заледени, почистени и обработени.

От АПИ съветват да се пътува само в краен случай, но ако това ви се налага, бъдете сигурни, че ползвате подготвен за зимата автомобил. Дневник припомня какво означава това.

На първо място, разбира се, е слагането на зимните гуми. Те са направени от меки каучукови смеси, приспособяващи се добре към пътните настилки с ниски температури, имат по-голям брой ламели за по-добро сцепление, а по-дълбоките надлъжни канали улесняват отвеждането на водата от повърхността им.

Ако гумите вече са карани няколко сезона, е добре да се провери дали протекторът е по-голям от 4 мм, тъй като в противен случай "обувките на автомобила" ще са загубили голяма част от качествата си. При положение че са изминали повече от десет години от датата им на производство, също е добре да се подменят, независимо от изминатите километри, защото материалът старее и вече е загубил ефективността си.
image

Само с две зимни гуми? Рискован ход
По финансови причини често срещан прийом е монтирането на зимни гуми само на двигателните колела. Това крие доста рискове, тъй като ако летните гуми останат на предната ос, колата ще има силно изразена склонност към "изправяне на завоите", а ако са отзад, се появява риск от поднасяне заради лошото сцепление.
image

[Волво]


Наскоро разговарях с бивш автомобилен състезател, част от екипа на академията за шофьори на БМВ, който беше категоричен, че ако не можете да купите два комплекта гуми е добре за колите със задно предаване да ги слагате отпред, за да осигурите поне доброто завиване. За колите с предно предаване пък е препоръчително да са отзад, за да държат задницата под контрол.

От миксирането на гумите сериозно страда и спирането, като значително се увеличава спирачният път. Ако често пътувате в планината, е добре да сложите в багажника и комплект вериги, като в сравнително приятен ден направите няколко сухи тренировки за поставяне и сваляне, защото си има някои чалъми.

На пазара се предлагат течни и текстилни вериги, но ползвали ги твърдят, че по-скоро не вършат работа.

Няколко ключови проверки
За следващите проверки е хубаво да минете през автосервиз, където да погледнат акумулатора и температурата на замръзване на антифриза, като за нашите условия е добре тя да е поне минус 30 градуса, особено ако се качвате в планината. Един реглаж на фаровете също не е излишен.

Проверка на работата на термостата пък ще ви гарантира, че и в най-големия студ ще имате добро парно, а разходът на колата ще е приличен, тъй като моторът ще работи при оптимална температура. При по-старите автомобили е хубаво да са погледне състоянието на запалителните свещи при бензиновите мотори и подгряващите при дизеловите.
image

image


Сипете зимна течност за чистачки, като ако използвате концентрат, се презастраховайте при разреждането, като направите смес, издържаща на много ниски температури.

Ако перата на чистачките не са сменяни след лятото - направете го, тъй като жаркото слънцето вероятно ги е съсипало.

Екипировката
Добре е в колата си да имате стъргалка за лед, размразител за стъкла, малка метличка или четка за почистване на снега, както и лопатка. Торбичка морска сол и малко чувалче с пясък също могат да ви влязат в работа.

Тръгвате те ли на път през зимата, забравене практиката да карате докато лампата на резервата светне. Препоръчително е постоянно да имате над половин резервоар, така че ако закъсате някъде в снега, да имате гарантирано отопление. Нормално, при работа на място, колите горят около литър на час, така че лесно можете да сметнете за колко ще ви стигне наличното.

В автомомбила е добре да имате храна, вода, одеала, мобилните телефони да са със заредени батерии или поне да имате зарядни са кола за тях, за да можете да потърсите помощ, ако се налага.

Внимателно с газта и спирачката
Общоизвестна истина е, че и най-добре подготвения за зимата автомобил за части от секундата може да се превърне в неуправляема маса желязо, ако водачът допусне грешка. В този смисъл е добре да си припомним основните правила за шофиране през този сезон.

Преди да потеглите почистете автомобила от натрупания сняг, за да си осигурите максимално добра видимост, като се застраховате от свличане на някоя минилавина от покрива върху предното стъкло в най-неподходящия момент.
image

Фотограф: Анелия Николова

image


На сняг и особено на лед, е най-важно да се избягват всякакви резки движения. Ветераните водачи съветват да натискате педалите така, все едно на тях има сурово яйце, което се стремите да не счупите.

Резките завъртания на волана и смяната на предавките в низходящ ред при високи обороти, също не са препоръчителни. Иначе използването на мотора като спирачка е най-добрият начин за намаляване на скоростта, но това трябва да става внимателно. При колите с автоматични трансмисии от по-старо поколение е добре да се премине в зимен режим, обикновенно обозначен със снежинка, който ще улесни потеглянето, движението и спирането.

При тръгването на сняг и лед е добре да деактивирате стабилизиращата програма, която в стремежа си да не допусне поднасяне, не позволява на колата да помръдне. Веднага след като вече се придвижвате с постоянна скорост включете отново електронният помощник, който може да предотврати нежелано завъртане на автомобила.

Ако пътят е покрит със сняг изберете безлюден участък и пробвайте няколко спирания, за да усетите поведението на колата и сцеплението. Спазването на по-голяма дистанция и движението с разумна скорост е задължително.

Формулата минус 10
В този смисъл най-добрата стратегия е да се придържате към правилото "минус 10", което ще рече движение на 10 метра по-голямо разстояние от предния, от колкото смятате че е безопасно и с 10 км/ч по-ниска скорост от тази, която мислите за разумна.
image

image


Добре е да знаете, че на мокро спирачния път е два пъти по-дълъг отколкото на сухо, на заснежено се удвоява още веднъж и още веднъж при лед. Така че ако при скорост от 50 км/ч колата спира след осем метра, то при от заледен път това ще стане след 64 метра.

Дори когато шосето изглежда почистено, намалявайте винаги когато преминавате през мост и сенчести места, където винаги може да има остатъци от сняг и лед.

Ако си купуваме нова кола
При положение, че сте сред щастливците, които ще си купуват нов автомобил, при избора помислете коя от предлаганите екстри биха ви улеснили животът през зимата. Колите със задвижване 4Х4 са добър избор, ако пътувате доста и сте фенове на ските и туризма през студения сезон.

Хубавото е, че вече много марки предлагат серийно или като опция задвижване на четирите колела и при модели, които не влизат в категорията на т.нар. "джипове", а са стандартни седани, хечбеци или комбита.

Имайте в предвид, че четирите двигателни колела не само улесняват потеглянето на мокро, сняг и лед, но и повишават с около 30% стабилността в завой. Стабилизиращата програма също е препоръчителна екстра, тъй като може да ви измъкне от рискова ситуация, с най-адекватни действия, на които не всеки водач е способен.

При някои автомобили е възможно също да си поръчате отопляеми седалки, волан или подгряване на областта под чистачките или цялото предно стъкло.




Гласувай:
1


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13024828
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930