Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.02.2014 12:57 - БСП атакува Кристалина Георгиева, европейските социалисти я защитават
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 5415 Коментари: 1 Гласове:
6


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Европейски евродепутати от групата на социалистите и демократите изразиха силна подкрепа за Кристалина Георгиева, българския еврокомисар за хуманитарна помощ и реакция при кризи, след като високопоставен член на Българската социалистическа партия я обвини, че "не прави достатъчно" при изпълнение на задълженията си, предаде EurActiv.

image

Депутатите се мобилизираха да изразят подкрепа за Георгиева, която беше обвинена от сънародничката си Илияна Йотова, евродепутат социалист, че не прави достатъчно, за да помогне на София да се справи със сирийските бежанци, търсещи убежище в България.

image

Йотова, която е една от ключовите фигури на БСП, заяви, че "някои кръгове в Брюксел" са недоволни от работата на еврокомисаря в страните, които се нуждаят от хуманитарна помощ. "2 милиона евро са похарчени за проблемните страни, но сега се стигна дотам те да казват: Не ви искаме повече палатчиците и одеялцата, те не решават проблема ни", каза Йотова, цитирана от българската преса.

Тези атаки се извършват в момент на нарастващо политическо напрежение в България в навечерието на европейските избори през май, коментира брюкселската медиа.

Премиерът Пламен Орешарски, технократ, който отговаря за правителство на малцинството с подкрепата на БСП, заяви миналата седмица, че Георгиева може да бъде добър кандидат за еврокомисар след изборите за Европейски парламент, продължава изданието.

EurActiv припомня, че Георгиева, която беше вицепрезидент на Световната банка преди да стане еврокомисар през 2009 г., не принадлежи на никоя партия. Тя беше номинирана от дясноцентристкото правителство на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов след неуспешния опит да се постави бившият външен министър Румяна Желева на поста комисар.

Британският евродепутат от Лейбъристката партия и съответно от групата на социалистите и демократите в Европарламента Майкъл Кашман, който е член и на парламентарната комисия по развитие, ръководеща портфолиото на Георгиева, изрази изненадата си от критиките. Той подчерта, че българите трябва да се гордеят с работата на Георгиева като еврокомисар.

"Нейната отчетност, прозрачност и ангажираност са неоспорими и тя винаги включва Европейския парламент и членовете му директно в дейността, която е предприела. Нейната работа се нарежда сред най-добрите в Европейската комисия и българите с право трябва да се гордеят с нейната бележита и неуморна служба в сърцето на ЕС", каза Кашман за изданието.

Евродепутатът Тийс Берман (С&Д, Холандия) заяви от своя страна, че дълбоко съжалява, че БСП и Йотова се решили да започнат атака срещу Георгиева.

Една от най-добрите, ако не и най-добрата

"Тя е една от най-добрите, ако не най-добрият комисар", заяви Берман. "Високо ефективна пряма, ангажирана с работата си, борейки се с липсата на средства и винаги успява да ги получи в последната секунда, благодарение на силната си личност", обоснова се той.

Берман, който е докладчик по Инструмента за сътрудничество за развитие, каза, че е работил в тясно сътрудничество с Георгиева и че това е било "страхотно време" за него.

Ева Жоли (Зелените, Франция), която председателства комисията по развитие на Европейския парламент и беше един от най-острите критици на неуспялата Румяна Желева, заяви, че ЕС е "късметлия" да има Георгиева за еврокомисар.

Жоли каза, че в ръцете на Георгиева ЕС "направи всичко", за да помогне на най-уязвимите групи от населението по време на големи хуманитарни кризи в Хаити, Сирия, Судан или Централноафриканската република.

"Кристалина Георгиева е силна жена, висококвалифицирана, честна и всеотдайна на каузата на солидарността и хуманитарното право", каза Жоли, като изрази надежда, че тя ще има възможност да работи с нея в бъдеще.

Атаките не са само лични

Пред EurActiv Георгиева каза, че е щяла да игнорирани атаките, ако те не са засегнали животоспасяваща работа на ЕС в контекста на кризата в Сирия.

"Ако днес от 2 милиона и 300 хиляди сирийски бежанци само 60 000 са пристигнали в Европа, това е така, защото ние инвестираме много активно в защита на бежанците, но също така и в местните общности, където често те са повече от два пъти или три пъти броя на местните граждани", каза Георгиева.

Тя каза също, че ако Ливан и Йордания не са се сринали под предизвикателството на сирийските бежанци, това е благодарение на водените от ЕС усилия.

Георгиева отхвърли обвиненията, че не прави достатъчно, за да помогне на България да се справи с бежанците, заявявайки, че веднага е предложила каквото помощ може ЕС да предостави на страната. Това включва финансова, техническа и материално помощ от службата на ЕС за гражданска защита, както и технически консултации за защитата на границите, както и обработката на заявленията на кандидатите за убежище.

По нейно настояване, Антониу Гутериш, Върховният комисар на ООН за бежанците, предоставя финансова помощ за първи път в една от държавите членки на ЕС.

Георгиева припомни, че Еврокомисията отпусна 8 милиона евро да помогне на България да се справи с нарастващата ксенофобия, причинени от внезапното пристигане на няколко хиляди бежанци. В допълнение, редица страни от ЕС предоставиха двустранна помощ под формата на необходими продукти и пари, каза тя.
Източник: Дневник




Гласувай:
6


Вълнообразно


1. getmans1 - Майкъл Кашман ни съветва, българите да се гордеем ......
12.02.2014 18:54
И ние се гордеем но „Троянските коне“- НЕ !
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13030787
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930