Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.02.2014 10:56 - Разследване на "Капитал": Пипалата на октопода
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 5576 Коментари: 0 Гласове:
5



Когато избираш бизнес партньори, избираш и репутация. Иначе можеш да се окажеш вплетен в една мрежа от връзки и контакти, които стигат твърде далеч в подозренията за връзки с престъпния свят.

Покрай бизнес партньор на Моника Станишева в Австрия изскачат връзки с лица, идентифицирани около наказателното дело за трафик на кокаин и пране на пари на Евелин Банев-Брендо, около хотел, свързан с Ахмед Доган, около държавната компания БДЖ и какво ли още не. Преди пет години, откогато датират връзките между героите на този текст, днешната съпруга на тогавашния премиер – Моника Станишева, е лице зад кадър на кабинета на тройната коалиция.

До този момент връзката й с Австрия беше известна само с нейните договори с лобиста Петер Хохегер, осъден за корупция. Справка в австрийските регистри показва, че Моника Йосифова е била собственик на фирма във Виена заедно с Анелия Крушкова - настоящ председател на надзорния съвет на "БДЖ холдинг". Австрийската фирма е учредена не за инвестиции в Австрия, а за да покрие крайните собственици на българско дружество за консултиране на европроекти.

image

Един важен програмен период
Фирмата Europroject Holdings AG е основана във Виена през юни 2007 г. Предметът на дейност е "придобиване и управление на други предприятия". Капиталът при учредяването - 200 хил. евро, е внесен от австрийския гражданин Херберт Елингер (198 хил. евро) и Евелина Гюдорова (2 хил. евро). Впоследствие структурата на собствеността се променя. Справка към 2010 г. в австрийския търговски регистър показа, че мажоритарен собственик (75%) вече е Моника Любомирова (в списъка с ацкионерите е посочено второто й име, нейната рожденна дата, а  като адрес е посочен този на хотел Кристал Палас в София), а неин съдружник - Анелия Крушкова (25%).

Крушкова е зам.-министър на транспорта и съобщенията в кабинета "Сакскобургготски" от 2003 до 2005 г. (по това време е в управлението на БДЖ), а от 2007 г. до края на 2009 г. ръководи Държавната агенция по туризъм.

В управлението на Europroject Holdings AG влизат Деница Вълчева (служител на притежаваната от Моника Станишева "Актив груп"), Надя Иванова и Евелина Гюдорова.

През юли 2007 г. в София е регистрирана фирмата "Юропроджектс поинт" ЕАД, като едноличен собственик на капитала е австрийското дружество, а изпълнителен член на управителния съвет е Зинаида Златанова (пост, който заема до края на 2007 г., а след това е назначена за представител на Европейската комисия в България).

На сайта на фирмата, който днес не е активен, е записано, че "Юропроджектс пойнт" е организация, специално създадена за подпомагане на потенциалните бенефициенти в целия процес на кандидатстване и изпълнение на проекти, финансирани от фондовете на ЕС.

Oт 2007 до 2010 г. фирмата – директно или като част от консорциум, сключва договори по изпълнение на проекти, свързани с европейски фондове на обща стойност 1.2 млн. лв. По-големите проекти са за модернизиране на администрацията в общините Две могили и Попово. Сключен е и договор за информационната кампания по ОПАК със закритото Министерство на държавната администрация и административната реформа, ръководено по това време от Николай Василев. Връзките между Моника Йосифова и Николай Василев излязоха покрай акционерното дружество със специална инвестиционна цел (АДСИЦ) "Експат бета".

Най-малкият от договорите на "Юропроджектс пойнт" е едва за 5000 лв., но е ярък пример за конфликт на интереси. Той е сключен през пролетта на 2009 г., няколко месеца преди края на управлението на тройната коалиция. Тогава Анелия Крушкова като председател на Държавната агенция на туризма сключва договор с "Юропроджектс пойнт", която е избрана между други пет фирми, за да подготви документация за обществена поръчка.

Ако председателката на агенцията по туризма е прочела добре договора, който е подписвала, не е имало как да не забележи, че адресът на фирмата изпълнител е... нейният собствен. Същевременно, видно от документи от австрийския търговски регистър от 2010 г. много скоро след като напуска поста си, Анелия Крушков се появява като акционер в австрийското дружество майка на "Юропроджектс пойнт".
Пред "Капитал" Анелия Крушкова отрече да има нещо общо с фирмата: "Вие сте имали възможността да прегледате фирмените документи на дружеството, аз нямам никакво отношение към него." Тя допълва: "Фирменият регистър е публичен и всеки може да направи справка за това. Системата на управление е двустепенна и едноличен собственик е Херберт Елингер."

image

Опасни връзки
Два документа, които са качени в австрийския търговски регистър, показват, че Анелия Крушкова и Моника Станишева са собственици на Europroject Holdings AG. На две общи събрания на дружеството те са били представлявани от Боряна Линдингер.

В момента Боряна Линдингер работи в австрийския офис на LGT Group – банка в Лихтенщайн за частно банкиране и управление на активи, а преди това е била на ръководен пост в Euram Bank във Виена.
Пред "Капитал" тя обясни, че е била свързана с Europroject изцяло като частно лице и не е имало връзка с работата й като банкер. Ролята й в това дружество е била да свърже двете дами – Анелия Крушкова и Моника Станишева, с адвокатска кантора във Виена. Казва, че с Моника Станишева се е срещала всичко на всичко веднъж или два пъти. С Анелия Крушкова се познава добре, но нямат съвместна работа.
Това не е първият допир на Боряна Линдингер с български бизнес. През 2006 г. тя влиза в управлението на финансовата къща "Прайвът файненс юниън" (PFU) на мястото на Симо Карайчев. Той е брат на осъдения на първа инстанция за трафик на кокаин (в Италия) и пране на пари (в България) Евелин Банев-Брендо. По делото за пране на пари у нас Брендо е подсъдим заедно с брат си, бившата си съпруга Моника и сестра й Десислава. За отношенията си с PFU и групата около Евелин Банев-Брендо, Боряна Линдигер обясни, че е била директор на едно от техните дружества изцяло и само по поръчение на тогавашния си работодател – Euram Bank. Била е разпитвана по делото за пране на пари, но няма никакви лични или бизнес отношения с Брендо.

От мотивите на Софийския градски съд по делото за пране на пари срещу Евелин Банев става ясно, че Боряна Линдингер е "обслужвала сметките на подсъдимите".

Банката е използвана като довереник – тя отпуснала кредит на българското дружество PFU, но всъщност парите идвали от сметки на офшорни компании, контролирани от Брендо. Според съда произходът на средствата в тези сметки е от трафик на кокаин от Южна Америка до България.

Представител на Europroject Holdings AG е австриецът Херберт Елингер, който е съдружник на Боряна Линдингер в друго дружество. Името Елингер се появи в медиите през 2010, когато по искане на Комисията за установяване на имущество, придобито от престъпна дейност, съдът наложи възбрана на хотела в Рибарица "Каза Домини", който се свързва с почетния лидер на ДПС Ахмед Доган.

Малко преди запора хотелът е купен от дружеството "Виа Понтика – Поморие". До началото на 2009 г. то е било собственост на "Феста холдинг" (83.6% от капитала) и лично на председателя на съвета на директорите на "Феста холдинг" Петя Славова (16.4% от капитала). Впоследствие те са продали дяловете си на регистрираната във Вашингтон компания "Ремингтън интернешънъл инвестмънтс". Представител на фирмата е именно Херберт Елингер. От регистъра на окръг Колумбия става, че фирмата е била регистрирана в САЩ от столичния адвокат Живко Георгиев.

Опитите на в. "Капитал" да се свърже с Херберт Елингер бяха безуспешни. До редакционното приключване на броя той не отговори на оставените на секретар съобщения в офиса му, нито на изпратените по електронна поща въпроси.

Влак за никъде
Херберт Елингер има поне още една допирна точка с България и това е фирмата Domino Beteiligung GmbH, която той притежава и управлява до януари 2012 г. Дружеството има дъщерно дружество, регистрирано. в София под името "Домино Бетайлунг-България" с предмет на дейност транспорт и спедиция. До септември миналата година управител е Евелина Гюдорова, но впоследствие тя започва работа на ръководен пост в БДЖ и на нейно място във фирмата влиза Албена Крушкова, която е дъщеря на Анелия Крушкова.
Една от услугите, които фирмата предлага, е железопътен транспорт. На интернет страницата й е записано, че компанията се занимава със "специализиране в организирането на блок-влакове, следене на движението на вагоните, извънгабаритни товари, хранителни продукти, химикали в резервоари, сертифицирани по RID, пряко договаряне с железопътните и фериботните линии, застраховане на товари".
Анелия Крушкова, която понастоящем също работи в "БДЖ холдинг", е категорична, че не може да става дума за конфликт на интереси: "Дружеството "Домино Бетайлигунг" е имало до момента единствено и само дейност в областта на чистите спедиторски услуги, не е участвало в обществени поръчки, не е имало никакви договори с каквито и да било държавни организации както в областта на транспорта, така и в други области. В този смисъл няма конфликт на интереси, свързани с назначаването на дъщеря ми за управител на дружеството, а на мен - на позиция в управление на БДЖ."

Моника Станишева не изпрати отговор на въпросите, изпратени от в. "Капитал", до редакционното приключване на броя.


Справките в регистъра на Окръг Колумбия са направени с помощта на Organized Crime and Corruption Reporting Project


*Заглавието е променено! Оригиналното е: Виенски валс



Гласувай:
5


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 12996996
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031