Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.07.2014 08:37 - КТБ губи лиценза си, всички депозити отиват в нова държавна банка
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 6811 Коментари: 1 Гласове:
5

Последна промяна: 12.07.2014 08:38


Лицензът на Корпоративна търговска банка (КТБ) ще бъде отнет, банката ще бъде обявена в несъстоятелност, а всички депозити и сметки на граждани и фирми, с изключение на сметките на мажоритарния й собственик Цветан Василев, ще бъдат прехвърлени в намиращата се в много добро състояние нейна дъщерна банка "Креди Агрикол България", която пък ще бъде одържавена. Това съобщи в петък управителят на БНБ Иван Искров, обявявайки резултатите от прегледа на независимите одитори, пише Медиапул.


Той успокои, че всички граждани и фирми (без тези на Цв. Василев) щемогат да разполагат със своите сметки в пълен размер на 21 юли и че държавата ще осигури колкото пари са нужни за новата си банка, но конкретни числа не бяха посочени.

В "Креди Агрикол България" – френската банка, която КТБ придоби малко преди да бъде затворена, ще бъдат прехвърлени депозити са около 5.5 млрд. лв. и добрите активи, които са около 2 млрд. лева.

image

За Василев бяха изнесени данни, че е източил умишлено КТБ и се е опитал да изчисти всякакви следи за кредити на стойност 3.5 млрд. лева. Управителят на БНБ Иван Искров (който заема тази длъжност вече 11 години) отрече той и останалите членове на управата да имат някаква вина за случилото се, тъй като за контрола над банките отговаря единствено подуправителят с ресор "Банков надзор".

 

Малко по-късно Цв. Василев запита в отворено писмо "чия заповед изпълнява" Искров. Според него има конспиративен сценарий за разбиване на КТБ, който обслужва интересите на нейни длъжници, които не искат да си върнат кредитите, както и на хора, които искат да получат на безценица финансирани от банката активи. Василев и отстранените директори на КТБ обвиниха БНБ, че е отказала ликвидна подкрепа на банката, както и искането на акционерите й да намерят работещо решение. Банкерът, който все още е в чужбина, отрича всички обвинения и заплашва институциите със съд.

Унищожени са кредитни досиета за 3.5 млрд. лева

Представяйки резултатите от одита на КТБ, Искров заяви, че те говорят за "действия в КТБ, несъвместими с добрите практики". "Липсват, а по-вероятно е да са унищожени в дните преди квестурата, съществени части от кредитните досиета за кредитен портфейл в размер на 3.5 млрд. лв., от 5.4 млрд лева общ кредитен портфейл. Значителна част от този портфейл сочи за много голяма свързаност между длъжниците и с мажоритарния акционер Цветан Василев", каза Искров.

По думите му поради липса на информация одиторите не могат да преценят финансовото състояние на длъжниците, възможността им да обслужват кредитите си, наличието и качеството на обезпеченията.

Както е известно, в КТБ бяха преплетени бизнесите на Цветан Василев и доскорошния му партньор Делян Пеевски, за който се смята, че представлява интересите на ДПС и по-точно на почетния му председател Ахмед Доган. Не е ясно как Василев и Пеевски са успели да разделят бизнеса си, какви фирми и пари е отмъкнал Пеевски и на кои офшорки са прехвърлени, каквато е неофициалната информация за трескавата му активност в периода след разрива с Василев. Известно е само, че компании на Пеевски вече се обслужват от други банки.

Стои въпросът дали все пак някога ще се стигне до цялата истина за КТБ.

От БНБ не казаха как са установили свързаността между фирмите, но според данните на одита около 40% от наличния кредитен портфейл в КТБ е генериран от юни миналата година насам. Именно за изтеклата една година липсвала информация за кредитите, клиентите и обезпеченията. През това време рязко се е влошил и контролът върху отпускането на кредити и ръст на кредитния портфейл.

Този период съвпада с началото на мандата на подуправителя Цветан Гунев, който оглавяваше "Банков надзор" и от миналия месец е клиент на прокуратурата заради длъжностни престъпления.

Държавата ще поеме задълженията: "Колкото е необходимо – толкова"

При отнемането на лиценза на КТБ привилигировани кредитори ще бъдат държавата в лицето на МФ и Фонда за гарантиране на влоговете, заяви Искров.

В банката ще останат само сметките на мажоритарния собственик и свързаните с него фирми, които няма да бъдат защитени, допълни той.

Поради тази причина първоначалният план за оздравяване на банката се променя - всички добри активи и пасиви на КТБ ще бъдат прехвърлени в свързаната с КТБ "Креди Агрикол България", която е в много добро състояние и ще бъде придобита от държавата, обясни Искров.

Тук попадат и всички депозити на граждани и фирми и всеки ще може да разполага със своите сметки в пълен размер на 21 юли, каза той.

Единственото изключение ще бъде мажоритарният собственик в КТБ и свързаните с него лица и фирми - техните средства няма да бъдат гарантирани от държавата, заяви Искров.

Ще бъде осигурена "абсолютна ликвидна подкрепа" на "Креди Агрикол" (която ще бъде преименувана) от страна на нейния нов собственик - държавата. За тази цел ще бъдат осигурени достатъчно средства от Фонда за гарантиране на влоговете в банките, държавния бюджет и БНБ.

"Колкото е необходимо – толкова", заяви Искров, без да назовава каквото и да е ориентировъчно число.

"Механизмите за това вече са разработени, в резултат от съвместната работа на ангажираните с този процес публични институции, в т.ч. БНБ и Министерството на финансите", увери той.

Казаното дотук ще стане възможно след гласуването на проекта на специален закон, който вече е изготвен, каза Искров, който по-късно в петък ще го представи на парламентарните партии.

Цветан Василев дръпнал 205 млн. лв. от КТБ ден преди да я затворят

Докладът на одиторите за състоянието на КТБ ще бъде предаден на прокуратурата.

При главния прокурор вече е внесен и още един сигнал "поради съмнения за криминални действия на лица, свързани с банката". По данни на квесторите, обяви Искров, на 19 юни – само ден преди КТБ да бъде поставена под специален надзор, чрез трето лице са изтеглени и предадени срещу разписка на мажоритарния собственик на банката 205 887 223 левова равностойност в брой, предимно в евро. "Какво деяние е това и какви действия следва да се приемат е само от компетенциите на прокуратурата. Разследващите органи могат да отговорят на въпроса дали по този начин мажоритарният собственик не е ограбил собствената си банка", заяви шефът на БНБ.

БНБ оповестиха още, че в дните 18, 19 и 20 юни са изтеглени от банката близо 1 млрд. лв.

Ръководството на БНБ не носи вина, с изключение на обвиняемия подуправител

Накрая Искров специално подчерта, че за създалата се ситуация не може да бъде търсена отговорност нито от него, нито останалите членове на Управителния съвет, с изключение на подуправителя, който оглавява банковия надзор.

Съгласно Закона за БНБ, правата и отговорностите за функцията банков надзор са вменени на подуправител, ръководител на управление Банков надзор. Управителят и другите членове на Управителния съвет на централната банка нямат никакви директно възложени задължения, нито права по отношение на текущия банков надзор, заяви Иван Искров. "Във връзка с това внасяме законови промени, с които ще поемем такива отговорности", допълни той.

Подуправителят Цветан Гунев, който отговаряше за банковия надзор, от 18 юни е с повдигнато обвинениеза неупражнен контрол върху 19 лоши кредита на КТБ.

Както стана ясно от обясненията, всички нарушения и евентуални престъпления са извършени в последната една година, когато КТБ е отпуснала около 65% от кредитния си портфейл на свързани лица и мажоритарният й собственик е източил банката в последните 12 месеца.

Последната надзорна инспекция в КТБ от "Банков надзор" е била към март 2013 г. Приключила е юни 2013 г. без данни за подобни нарушения.

Изявлението си Искров направи пред отбрани медии и журналисти, въпреки предварителните уверения, че ще се даде широка публичност на резултатите от одита.

Шефът на пресслужбата на БНБ Николай Урумов заяви в четвъртък вечерта пред Mediapool, че все още не е решено дали ще има пресконференция в БНБ или ще бъде пуснато официално съобщение.

В петък около 10 часа се оказа, че в сградата на БНБ за изявлението на Искров се допускат специално подбрани медии по предварително спуснат списък неясно от кого, съобщи БГНЕС.

Така пред централния вход на БНБ останаха редица репортери, оператори и фотожурналисти, на които беше отказан достъп.

Пълният текст на изявлението на Управителния съвет на БНБ:

Уважаеми дами и господа,
На 18, 19 и 20 юни, след множество медийни публикации и странната според нас пресконференция на тогавашното ръководство на Корпоративна Търговска Банка, от банката бяха изтеглени суми за близо 1 милиард лева.


На 20 юни, петък, в 11.40 в БНБ бе получено искане от ръководството на Корпоративна Търговска Банка за поставяне на банката под специален надзор на основание на чл. 115, ал. 2, точки 2 и 3 от Закона за кредитните институции.

Тъй като това не е широко известно и имаше неточни интерпретации в медиите относно първоначалните действия на централната банка, обръщаме внимание, че именно при такова искане Българската народна банка е длъжна по закон да наложи специален надзор. Което беше направено – първо при Корпоративна Търговска Банка, а после и при свързаната с нея Креди Агрикол-България.

Както знаете, и в двете банки от групата на Корпоративна Търговска Банка веднага бяха назначени квестори. На 25 юни в двете банки влязоха и независими одитори с цел да бъде направен преглед на активите и пасивите на банките в срок от десет работни дни, които изтекоха в сряда. Вчера, в четвъртък, докладите на одиторите бяха внесени в централната банка.

Заключенията от прегледа на одиторите в резюме са следните:

1. Резултатите по отношение на Креди Агрикол-България са положителни. Това е добре управлявана банка с добри банкови практики. Състоянието на кредитния портфейл е много добро, неговото обезпечаване и необходимите провизии са на достатъчно добро ниво.

2. Резултатите от прегледа на Корпоративна Търговска Банка говорят меко казано за действия, несъвместими със закона и добрите банкови практики. Липсват, а по-вероятно е да са унищожени в дните преди квестурата, съществени части от кредитните досиета за кредитен портфейл в размер на 3.5 млрд. лв., от 5.4 млрд лева общ кредитен портфейл. Значителна част от този портфейл сочи за много голяма свързаност между длъжниците и с мажоритарния акционер г-н Цветан Василев.

В резултат на липсата на достатъчно информация одиторите изразяват мнение, че не може да се оцени финансовото състояние на длъжниците и възможността им да обслужват кредитите си. Не могат да бъдат оценени също така и наличието и качеството на обезпеченията, което от своя страна води до невъзможност за съставяне на крайно заключение за състоянието на кредитния портфейл в размер на 3.5 млрд. лв. За съжаление, тези действия не могат да бъдат регистрирани с инструментариума на дистанционния банков надзор и навеждат на мисълта за умишлени злоупотреби.

Тези именно действия на длъжностни лица в Корпоративна Търговска Банка е възможно да доведат до съзнателно ощетяване на банката със стотици милиони лева. Очевидно е, че миноритарните акционери в Корпоративна Търговска Банка също са жертва на тези злоупотреби.

Поради изброените причини, днес ще внесем доклада на одиторите за прегледа на активите и пасивите на Корпоративна Търговска Банка на вниманието на Главния прокурор на Р България.

В допълнение на казаното за състоянието на Корпоративна Търговска Банка и на основание на данните, предоставени ни от отделна проверка, извършена от самите квестори, на 9 юли 2014 г. с входящ номер 6199 вече внесохме при Главния прокурор още един сигнал поради съмнения за криминални действия на лица, свързани с банката. Конкретно - по данни на квесторите, на 19 юни тази година – само ден преди Корпоративна Търговска Банка да бъде поставена под специален надзор, чрез трето лице са изтеглени и предадени срещу разписка на мажоритарния собственик на Корпоративна Търговска Банка 205 887 223 левова равностойност в брой, предимно в евро. Какво деяние е това и какви действия следва да се приемат е само от компетенциите на прокуратурата. Разследващите органи могат да отговорят на въпроса дали по този начин мажоритарният собственик не е ограбил собствената си банка. Прокуратурата на Република България може да разчита напълно на експертния потенциал на БНБ, за да стигне докрай в търсенето на цялата истина по този криминален случай.

По изложените дотук въпроси оставаме занапред да се произнася прокуратурата, за да не пречим на процесуално-следствените действия. Оттук нататък Българската народна банка съвместно с правителството се концентрираме върху преструктурирането и оздравяването на "добрата част" на Корпоративна Търговска Банка с оглед защита интереса на всички нейни вложители.

Какви действия ще бъдат предприети по отношение на Корпоративна Търговска Банка и Креди Агрикол-България оттук нататък?

Очевидно е, че не можем да пълним "каца без дъно", както казва мъдрия български народ и не можем да одържавим Корпоративна Търговска Банка в сегашния й вид, както беше обявено на 22 юни, преди да бъдат известни данните от проверката.

Бихме застрашили както дейността на Българската банка за развитие, така и значителна част публични ресурси и ресурси на БНБ.

Но целта остава непроменена! И тази цел е гражданите и фирмите да могат да разполагат с пълния размер на своите средства. Единственото изключение от това ще бъдат фирмите на мажоритарния собственик на Корпоративна търговска банка и свързаните с него лица и фирми.

Какъв е новият практически план за действие, вече обсъден между БНБ и правителството и подкрепен от основните парламентарно представени политически сили?

Той съдържа многобройни технически подробности, но накратко казано, мерките включват следните стъпки:

1. Одържавяване на Креди Агрикол – България ЕАД;

2. Прехвърляне на всички "добри" активи и пасивите на Корпоративна търговска банка в Креди Агрикол. Важно е да се знае, че тук попадат и всички депозити на гражданите и фирмите, за които това ще представлява само една правна и счетоводна операция, която по никакъв начин няма да засяга главното – всеки гражданин и всяка фирма ще разполагат със своите сметки, депозити и спестявания. Единственото изключение от това, подчертаваме, ще бъде мажоритарният собственик на Корпоративна търговска банка и свързаните с него фирми и лица. Те няма да бъдат гарантирани от държавата и остават в КТБ;

3. Осигуряване на абсолютна ликвидна подкрепа на държавната Креди Агрикол /която ще бъде преименувана/ от страна на нейния нов собственик - държавата. За тази цел ще бъдат осигурени достатъчно средства от Фонда за гарантиране на влоговете в банките, държавния бюджет и Българската народна банка. Колкото е необходимо – толкова. Механизмите за това вече са разработени, в резултат от съвместната работа на ангажираните с този процес публични институции, в т.ч. БНБ и Министерството на финансите;

4. Лицензът на Корпоративна търговска банка ще бъде отнет и ще се пристъпи към обявяването й в несъстоятелност. Привилегировани кредитори на КТБ-в несъстоятелност – ще бъдат държавата в лицето на Министерството на финансите и Фонда за гарантиране на влоговете в банките;

5. Казаното дотук ще стане възможно след гласуването на проекта на специален закон, който вече е изготвен и ще бъде представен днес на основните парламентарни сили.


Оттук нататък на ход са политиците!

Накрая, уважаеми дами и господа, даваме си ясна сметка, че към Българската народна банка има критики за дейността на Банков надзор в конкретния случай. Това обаче, което не е известно на широката публика искам да изясня днес - а то е: съгласно действащия от 1997 г. и в момента закон за Българската народна банка, законодателят е вменил правата и отговорностите за функцията банков надзор на подуправител, ръководител на управление Банков надзор. Управителят и другите членове на Управителния съвет на централната банка нямат никакви директно възложени задължения, нито права по отношение на текущия банков надзор. Във връзка с това внасяме законови промени, с които ще поемем такива отговорности.

В заключение бих искал да споделя, че през изминалите няколко седмици Българската народна банка работи в пълен синхрон с държавния глава на Република България и други държавни институции, водени от разбирането, че банковата стабилност е първостепенно обществено благо. И вярваме, че ако някой се е съмнявал, вече всички са убедени, че това е безспорен факт.

Преструктурирането и оздравяването на тази кредитна институция е много важно както за ключови отрасли на икономиката, така и за големи български общини, болници, много компании и хиляди граждани. Всяко друго решение би било безотговорно и би довело до дългосрочни негативни социално-икономически и политически последици.

Отново подчертаваме, работим оздравената държавна банка да бъде отворена на 21 юли.

На ход са политиците!

Благодаря за вниманието.



Тагове:   КТБ,


Гласувай:
5


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

1. nikikm - И за сметка на
16.10.2014 22:53
българите,на българския народ,ще минат кражбите на мръсната мафиотска пяна, задушаваща и лишаваща от кислород живота в обществото,управляваща го вече четвърт век! ЩЕ ГИ ПЛАТЯТ С НАШИ ПАРИ! Отговорност няма,те си го знаят,знаят и това,че законите ги закрилят,нали те са ги правили! като свински черва са оплетени,власт и олигархия!Разделението е за глупаци! Имат България за бащиния! Какъв народ сме само?
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 12996794
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031