Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.03.2015 12:26 - Ефектът на доминото
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 6472 Коментари: 0 Гласове:
3

Последна промяна: 06.03.2015 13:09

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Оставката на вътрешния министър Веселин Вучков може и да има отрезвителен и оздравителен ефект върху управлението.

Колкото и да е обвиняван, че демонстративно и в неподходящ момент е подал оставка, всъщност Вучков направи може би единствено възможния ход, за да се разчупи статуквото.

Вучков се приема за качествен кадър на ГЕРБ, тъй като беше заместник на вътрешния министър Цветан Цветанов в първото правителство на Бойко Борисов. Всъщност поводът, поради който напуска кабинет "Борисов 2.0" е желанието му да бъдат сменени полицай №1 Светлозар Лазаров и агент №1 Владимир Писанчев.

Срещу тази идея се обяви лично премиерът Бойко Борисов, който без излишни демонстрации, всъщност има присантиманс към всякакви полицейски и специални служби. Защо смятаме така? Просто имаме предвид няколко факта: Борисов е кадър на Академията на МВР в Симеоново, там е защитил и докторска дисертация по психология. По-късно в частния сектор е работил в охранителния бизнес, а възходът на политическата му кариера започна именно като главен секретар на МВР по време на кабинета на Симеон Сакскобургготски.

Някой вероятно ще се опита да направи психологически портрет на Борисов, в намерението си да разгадае сложната му душевност на представител на зодия Близнаци. Няма нищо учудващо в действията и думите на премиера - той е от хората, които не обичат и не позволяват друг да му казва какво да прави, не обича и да му се поставят срокове. Затова публично обяви, че никой не го контролира и използва цветния израз "Държат ме за ... шлифера", който от своя страна породи лавина от коментари, и няколко часа по-късно, на четири очи поиска Лазаров и Писанчев да си подадат оставките. За да осъмнем днес с новината, че главният секретар на МВР Светлозар Лазаров сам е депозирал оставка, а час по-късно - и директорът на ДАНС Владимир Писанчев е направил същото.

Какво остана скрито за обществеността и медиите през тези 48 часа правителствена криза? В сферата на догадките е дали Борисов е пил кафе на закрито с лидера на ДПС Лютви Местан и какво са си казали двамата. Фактът, че Лазаров и Писанчев, които минават за подкрепени от ДПС висши полицейски кадри, напускат системата на Министерството на вътрешните работи говори сам по себе си. Така се затвърждава мнението, че ДПС си остава важен фактор в българския политически живот и никаква реформа не може да се направи най-малкото без одобрението или без съгласието на Движението.

И в този ред на мисли - оставката на Веселин Вучков безсмислена ли беше, ненавременна или наистина ще катализира старта на реформите, чакани вече четвърт век?!

Всъщност, интересните събития предстоят. Вече се чуват мнения, че експертните умения на Вучков в областта на МВР трябва да се използват. Това добре. По-интересният въпрос е: кой ще бъде новият министър на вътрешните работи? Вече се появиха повече от три имена - на служебния МВР министър Йордан Бакалов, на шефа на парламентарната комисия по вътрешна сигурност адвокат Атанас Атанасов, на депутата и бивш председател на Комисията за разкриване на досиетата Методи Андреев и ... на вицепремиера социолог Румяна Бъчварова.

От изброените имена, окото най-хваща името на Бъчварова. Веднага се впрегна цялата пиар машина да обяснява колко е хубаво първо - жена, и второ - външен за вътрешното министерство човек да проведе реформите в системата. Зевзеците пък веднага изтъкнаха тезата, че щом физкултурник (б.а. - Цветан Цветанов) може да е вътрешен министър, защо да не може социолог да върши същата работа? Така или иначе премиерът Бойко Борисов ще ръководи МВР, а официалното лице няма значение кое ще бъде.



Гласувай:
3


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13001727
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031