Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.08.2016 19:17 - Пловдив отказа да прави панаир с Варна
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 1172 Коментари: 0 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Пловдив не иска да прави панаири заедно с Варна. Така сделката с бизнесмена Георги Гергов засега пропада и "дупката" в центъра на морския град остава.

Това е последствието от днешното решение на Общинския съвет в Пловдив, пише Медиапул. Съветниците единодушно отказаха дарените от държавата на общината акции от "Международен панаир Пловдив" АД. Мажоритарен собственик в смесеното дружество е бизнесменът и местен лидер на БСП Георги Гергов.

Миналата сряда правителството решидържавата да дари дела си от 49.63% в "Международен панаир Пловдив" на общините Пловдив (20.63%) и Варна (29%). По големият дял отиде за морската община, защото двигател на сделката е варненският кмет Иван Портних, който търси решение за станалата емблематична за града "дупка".

Идеята на Гергов и Портних е панаирът да се пренесе и във Варна през летните месеци като за целта се прави "две в едно" – ларго като софийското, където ще бъдат експонирани откритите находки, а над тях - изложбени палати. Теренът е на Гергов, а инвестицията, която се оценява на около 20 млн. евро, щяла да дойде по европейски програми.

Решението на правителството влиза в сила при изпълнението на три условия – положителни решения за сделката на общинските съвети в Пловдив и Варна и след това становище от Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол.

След като Общинският съвет в Пловдив отхвърли сделката, такава не би трябвало да има. Съветниците във Варна все още не са взели решение по въпроса.

Пловдив действа при "извънредна" ситуация

Притиснат от обстоятелствата Общинският съвет в Пловдив разгледа решението в "извънреден" порядък. Точката не беше включена в първоначално обявения дневен ред и влезе като извънредна.

Първоначалното предложение на заместник-кмета Розалин Петков беше за приемане на дарените от държавата акции от капитала на панаира.

Като ракета носител за обръщане на предложението действа Дани Каназирева от "Съюз за Пловдив", която в първия си мандат като съветник влезе с листата на ГЕРБ.

С аргумента, че публично-частното партньорство в Пловдив се използва, за да се отнеме имущество от града, Каназирева предложи да не се дава съгласие за придобиването на държавните акциите от панаира. Каназирева поиска да не се подписва такъв договор, а Министерският съвет да преразгледа решението си за безвъзмездното прехвърляне на акциите на Варна. Според нея могат да се инициират и законови промени, с които да се въведе блокираща квота.

Нейното предложение получи подкрепата на 40 съветници в 51-местния Общински съвет. Петимата съветници от БСП не участваха в гласуването. Георги Гергов е лидер на БСП-Пловдив.

Пловдивският кмет: Искаме всичките държавни акции

Община Пловдив би била съгласна да приеме държавния дял, ако решението на правителството е за прехвърлянето на всичките 49.63% от акциите на панаира, заяви кметът на Пловдив Иван Тотев пред журналисти.

"Община Пловдив не иска да влиза в такова партньорство във вида, в който е предложено с решението на Министерски съвет. Това не означава, че се отказваме от акциите, но няма логично обяснение защо Варна получава акции от Пловдивския панаир", заяви Тотев.

"За нас е важно да има Пловдивски панаир, а не е толкова важно дали ще бъде държавен или собственост на този или онзи, ако имаме едно работещо предприятие в Пловдив", каза още Тотев.

Бизнесменът Георги Гергов вече коментира, че всеки има право да откаже или да приеме, каквото му дават.

"С община Варна работим от 8 години по общ проект за изложбен център в центъра на града. Смятам, че решението на правителството е добро, защото така ще бъде увеличено международното участие в проявите на панаира, с цел привличането на инвестиции в България", каза още Гергов.




Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 12995052
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031