Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.11.2016 11:10 - Защо няма да гласувам на балотажа?
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 1499 Коментари: 2 Гласове:
-1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
За едно мога да поздравя законодателя - за наличието на квадратчето "не подкрепям никого". С уточнението, че депутатите все пак можеха да се постараят малко повече при определянето какво става с тези гласове.

Първият тур на президентските избори от 6 ноември показа, че българските избиратели са дълбоко неудовлетворени от предложените им кандидати. За мен резултатът е наказателен вот не само към една или друга партия или конкретно име, а към цялата политическа система. Точно там се разминават идеите на кандидатите и очакванията на хората.

Президент обаче все пак трябва да имаме. Така на балотажа отиват двамата кандидати, събрали най-много гласове. Дебатът в четвъртък вечерта по държавната телевизия имаше няколко цели - да покаже претендентите на всички избиратели, да представи познанията им за сферата, в която ще работят, да заявят намеренията си в рамките на правомощията си. И още няколко други нюанса.

image

Вероятно 90% от избиратели са гледали дебата, затова нямам намерение да го преразказвам. Така с презумпцията, че българите са интелигентни и са успели (или не са успели) да припознаят в позицията на единия или другия свои виждания за нещата от живота и битието, ми се иска да споделя какво впечатление оставиха лично у мен.  

Очаквах с голям интерес, и професионален, и човешки, представянето на претендентите. Мимики, реплики, въпроси, притискане, ирония, сарказъм - цял арсенал от оръжия за спечелване на драгия зрител (избирател). Дали бяха използвани правилно - това ще кажат имиджмейкъри, психолози, политолози, социолози... На мен пък още в първите минути ми се прииска на мястото на кандидатите да са техните половинки - евентуалния бъдещ първи мъж и евентуалната първа дама.

За 90 минути обаче не можаха да ме убедят, че трябва да отида да гласувам на балотажа (с всички последствия от това, включително глоба и заличаване от избирателните списъци). И второ, нито един от двамата не представи убедително тезите си, въпреки че безспорно всеки от тях има своите лични качества.

Така ми остана правото да избирам между други две алтернативи: да си направя една хубава разходка през уикенда или все пак да отида до избирателната секция и да маркирам квадратчето НПН (не подкрепям никого).

Не, това не е отказ от активна позиция. Това е израз на неудовлетворението ми. Вероятно мнозина други се чувстват като мен.

Открит остава въпроса, какво се случва, ако, чисто математически бюлетините НПН са повече от бюлетините на подкрепящите двамата? Президент ще стане онзи, който е получил повече гласове. Все пак ми се иска политиците да си вземат поука, да се приземят малко в реалността, да не говорят глупости. Да станат истински лидери на народа си.



Гласувай:
1


Вълнообразно


1. zaw12929 - с очите си н видяхме в дебата защо ...
13.11.2016 04:34
с очите си н видяхме в дебата защо демокрацията не успя в България, с очите си видяхме защо всичко онова, което започна на 10 ноември се провали.

ЗА СЪЖАЛЕНИЕ НА ВАС ПЕРДЕТО РЕФОРМАТОРСКО ПРЕЧИ И ПРОДЪЛЖАВАТЕ СЪС ЗЛОБАТА, НО ПРОМЯНАТА ИДВА- НАЛАГА Я ТРЪМП, А ВИЕ ПЛАЧЕТЕ ЗА КОРУМПИРАНАТА ХИЛАРИ... И СИ СТОЙТЕ В ПРАЗНОТО КВАДРАТЧЕ... то не е лесно да се мисли!
Няма страшно и без петел ще съмне!
цитирай
2. reporter - Защо смятате, че изказването на ...
13.11.2016 08:33
Защо смятате, че изказването на лично мнение непременно е обвързано с някакви политически пристрастия?
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13033832
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930