Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.03.2018 10:19 - Какво става, ако откажете месото?
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 535 Коментари: 0 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
До 8 април продължават великденските пости. През този период вярващите не консумират месо и млечни произведения. Вегетарианците нямат колебания дали да ядат или не месо, защото са направили своя окончателен избор. 

image


Наскоро стана известно изследване на Бостънския университет, с водещ изследовател Джоан Салг Блейк, за ефекта от спиране консумацията на месо. Какво ще се случи с тялото ви? Ето и отговорите:

Ще загубите няколко килограма

В първите месеци след спирането на месото, ще отслабнете със средно 3 килограма. Това е напълно естествено, предвид много калории, които се съдържат в месните ястия. Ако месото се замени с торта обаче, няма да има загуба на тегло.

Ще се чувствате по-подути

В стомаха ни има ензими, които разграждат протеините и в месото, и в растителните източници на протеини. Замяната на месни протеини с растителни ще доведе до увеличаване на приема на трудносмилаеми въглехидрати. Това от своя страна ще доведе до подуване на корема и газове. С времето тялото ви ще се пренастрои към новите храни и ще се регулира.

Изследователите смятат, че приема на повече зеленчуци и плодове ще повиши съдържанието на полезни бактерии в организма и така ще намалите опасността от различни хронични заболявания.

Ще намалите риска от сърдечен удар

Няколко големи изследвания на над 76 хиляди мъже и жени показват, че рискът от исхемична болест на сърцето при вегетарианците е с 24% по-нисък от случаите при "месоядните“. Растителния хранителен режим се е доказал с годините и като намаляващ възпаленията в организма.

Може да изгубите вкуса си, не само към месото

Хората, които са отказали месото, разказват, че след това, дори да го вкусят отново, не им харесва. Интересното е, че като цяло усещането за вкус намалява при вегетарианците. Това учените обясняват с по-ниското ниво на цинк в организма.

"Цинкът има сериозна роля във важни функции на организма, включително за слуха и вкуса.

Ако не приемате достатъчно цинк, това ще наруши правилната работа на тези сетива“, се казва в изследване на Университета в Токушима в Япония.

Цинк се съдържа и в растителни източници като боб, ядки, пълнозърнести храни и млечни, но усвояването му от организма е по-малко. Дневната доза е 8 милиграма, но ако ще го набавяте от немесни източници, старайте се да е поне 12.

Мускулите ви ще имат нужда от повече време за възстановяване

Протеините изграждат мускулите и им помагат да се възстановят след тренировка. Ако спортувате редовно и решите да откажете месото, следтренировъчния период ще е по-труден за вас.

Именно по тази причина много от професионалните спортисти-вегетарианци приемат протеини в течна форма след тренировка, защото така протеините се усвояват по-лесно. Затова в новото безмесно меню трябва да се включат соево и кокосово мляко, както и много пресни плодове, които ще възстановят гликогенните депа.

Може да имате нужда от хранителни добавки

Това обаче е само в случай, че не приемате достатъчно разнообразни немесни храни. Ако се храните разнообразно, с плодове, зеленчуци, ядки и зърнени култури, нивата на всички важни витамини и минерали ще са в норма.

Все пак, след първия или втория месец без месо е добре да направите изследвания, за да сте сигурни, че новият ви режим не вреди на здравето и че в тялото имате достатъчно желязо, цинк и всички други незаменими микроелементи, минерали и витамини.


Тагове:   месо,   пости,   вегетарианци,


Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13002063
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031