Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.04.2018 11:48 - Велики четвъртък: причастие и боядисване на великденските яйца
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 1251 Коментари: 2 Гласове:
6


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Днес е четвъртият ден от Страстната седмица - Велики четвъртък. Той е свързан с Тайната вечеря, когато се извършва тайнството "причастие.

Според библейските текстове, Иисус Христос взел хляб, благословил го, разчупил го, раздал на учениците си и казал: "Вземете, яжте, това е моето тяло!". После вдигнал чашата и казал: "Пийте от нея всички. Това е моята кръв на Новия завет, която за вас и за мнозина се пролива за прощение на греховете". След причастието Христос признал пред своите ученици, че ще бъде предаден.

image

На Велики четвъртък православните християни боядисват великденските яйца. Първото трябва да е задължително червено, тъй като е символ за Възкресението на разпънатия на кръста Иисус Христос. 

Боядисването става рано сутрин, а ако не сте успели в четвъртък, тъй като е работен ден, това може да се направи и в събота. С първото червено яйце се прави кръстен знак на челата на децата - да са здрави и благословени през цялата година.

Защо на Великден има яйца? 

Яйцето се възприема като символ на Вселената и живота - жълтъкът олицетворява бога слънце, черупката - бялата богиня, а цялото яйце - възраждането. 

Червеният цвят се приема от древността от християните като символ на възкресението.

Преданието разказва за Мария Магдалена, която поздравила император Тиберий с думите „Христос е възкръснал". Той се засмял и отговорил: „Христос е възкръснал от мъртвите толкова, колкото яйцето в ръката ти е червено". Но още преди да завърши думите си, яйцето, което тя носела като дар, се обагрило в червено.

Затова и Мария Магдалена често е изобразявана на иконите да държи в дясната си ръка червено яйце.

Друга легенда разказва, че когато Иисус Христос бил разпънат на кръста, враговете му го замеряли със запъртъци. Божията воля обаче била такава, че щом развалените яйца се докосвали до тялото му, се превръщали в здрави, хубави, червени яйца. В чест на това чудо хората започнали да боядисват великденските яйца червени.

Според трета легенда, относно възникването на тази традиция, когато разпънали Христос на кръста, една кокошка дошла и снесла под него яйце. Стичайки се върху яйцето, кръвта му го обагрила в червено. Затова и първото яйце се боядисва в червено.

Защо останалите яйца се боядисват в различни цветове?

Преданието разказва, че Дева Мария се опитала да подкупи палачите на Исус с кошница яйца, за да не бъдат жестоки с него. Тя се разплакала, една сълза паднала върху яйцата и те се обагрили в чудни цветове.

 




Гласувай:
6


Вълнообразно


1. saankii - още тъпни има ли?
05.04.2018 11:54

от бабешки вечеринки
цитирай
2. reporter - Не четете, след като не ви харесва
05.04.2018 11:57
Не четете, след като не ви харесва
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13029884
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930