Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.05.2018 20:51 - "Къщата с нимфите" в Пловдив
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 1139 Коментари: 0 Гласове:
6

Последна промяна: 31.05.2018 12:23

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Макар че е с прекрасна локация – пресечка на главната пешеходна улица на Пловдив, улица "Христо Г- Данов“, наричана някога "Фердинанд“, а в по-ново време - "Заимов“, остава встрани от туристопотока. Там се намират някои от образците на световната архитектура. Такава е "Къщата с нимфите“ на № 17.

image

Днес сградата е загубила лъскавия си вид, но дори през олющената мазилка прозира великолепието й. Цялостната фасадна композиция откъм улицата наистина е уникална – няма друга подобна в Пловдив. Първият етаж е разчленен от пиластри, върху които е разположен барелеф на женска фигура с цветя в ръце, заради което я наричат "Къщата с нимфите“. Дограмите и терасите също са интересни, защато не следват правилна геометрия, а правят интересни дъги. Италианката Емилия Събева, архитект и художник, сама е проектирала къщата.

Арх. ВЕСЕЛИН АЛЕКСИЕВ: Проектирана е от арх. Събева, освен че е жена архитект, не са много българските жени архитекти по това време, което само по себе си е доста интересно. Тя е живяла в Италия доколкото знаем и при връщането й в града е силно повлияна от това, което е виждала там. Иначе е преправяна. Има доста класически мотиви, най-различни неща могат да бъдат видяни от различни периоди.

В къщата се влиза през характерния за времето си проход. На тавана има орнаменти, част от които са запазили дори автентичния си цвят. Красиви извити стълби с парапет от ковано желязо от двете страни на безистена водят към жилищната част. В началото на 2017-а избухна пожар и бе засегнат първия етаж. Архитектите смятат, че горялата част може да бъде възстановена, стига да има желание.

Арх. ВЛАДИМИР КОЛЕВ: Отдолу има избено помещение. В едно от тях има кладенец, което е интересно за тези избени помещения. И което е интересно за тези избени помещения, че едната сграда, която е съседната, влиза малко в избените помещения на нашата сграда.

Строежът на къщата е започнал през 1910-1911 г. и е продължил до около 1920-а, но няма архитектурни доказателства. Преустройване е многократно през годините. Съпругът на арх. Събева – д-р Атанас Събев, тук е открил първото частно търговско училище "Евлоги Георгиев“, или малката търговска гимназия, както са я наричали.

Арх. Петър Белев:

- С какво ви провокира тази сграда?

- Провокира ни с богатата си орнаментика и интересна история. Натъкнахме се на интересни открития в основите - едната част от сградата ляга върху скала, другата част е върху насип, така че имаме две смесени конструкции, които не си личат отвън. Има богати детайли откъм улицата, с женски фигури и орнаменти от стил арт-деко.

Днес сградата има немалко конструктивни проблеми – все пак става дума за 100 годишна къща! Въпрос на чест за Пловдив е да я възстанови в автентичния й вид. В противен случай рискуваме да загубим завинаги още едно бижу от богатата архитектурна съкровищница на града.




Гласувай:
6


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13001237
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031