Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.07.2018 11:39 - Илинден е! Почитаме повелителя на небесните стихии Св. пророк Илия
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 708 Коментари: 0 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 На днешната дата - 20 юли, българската православна църква почита паметта на св. пророк Илия. 

image


Християнската църква го нарича още от древността "Пророк и предсказател на великите Божи дела", "Ангел в плът" и "Предтеча на Второто Христово Пришествие". Старозаветният пророк Илия живял около 900 години преди Рождество Христово и бил родом от град Тесвия в Палестина. 

Когато се родил, баща му получил видение – внушителни мъже го поздравили, повили бебето с огнени пелени и го накърмили с пламък. Смутен, той разказал това на свещениците в Йерусалим, а те го успокоили с думите: "Не бой се, твоят син ще живее в светлина и ще съди израилския народ с огън и меч". Това обяснява и името на пророк Илия, което означава Сила Господня. Хората от всички времена са оказвали почит към неговата нравствена извисеност и духовна близост с Бога. И до днес стъпките му в Палестина се смятат за осветени от силата му. 

В народните вярвания светецът се почита като повелител на небесните стихии - господар на гръмотевиците, светкавиците и дъждовете. 

Според старо поверие на Илинден хората не трябва да влизат в реките и в морето, защото може да се удавят, тъй като на своя празник св. Илия обичал "да си взима курбан". 

Една стара легенда разказва, че свети Илия имал две сестри – Мария и Магда. Веднъж той им казал, че в деня, в който се празнува името му, той ще погуби света, като изсипе над него гръмотевиците, които владее. Но тъй като не знаел кой точно е този ден, все питал сестрите си. Те пък, знаейки за неговата закана, все го лъжели - "Отмина вече" . 

Св. Илия е единственият от всички светии, чийто живот на земята не свършва със смърт. Според преданието от небето се спуснала колесница с впрегнати огнени коне и го отнесла на небето. Оттогава св. Илия управлява гръмотевиците и трескавиците на лятото и го наричат Гръмовник, Гръмоломник или Гръмодол.  

Старите хора казват, че когато гърми, св. Илия се разхожда по небето с колесницата си. Гръмотевиците са знаци, че ще има плодородие. През зимата гръмотевици няма. Тогава свети Илия кара грешниците да строят градове от сняг. 

Според народните поверия на Илинден не бива да се работи, за да не се разсърди светията. 

Според традиция на трапезата се слага варен петел и се меси обреден хляб. 

По стар стил Илинден се празнува на 2 август, когато избухва и Илинденско-Преображенското въстание за Освобождението на Македония и Одринско. 

На този ден имен ден имат: Илия, Илиян, Илияна, Илкo, Илкa 

На Илинден празнуват още: Абаджиите, кожухарите и терзиите, чийто патрон и покровител е свети пророк Илия.



Гласувай:
1


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 12996164
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031