Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.05.2019 11:19 - Шест джаджи, които ще бъдат излишни след 10 години
Автор: nitali Категория: Новини   
Прочетен: 296 Коментари: 1 Гласове:
4


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
  Шест джаджи, които ще бъдат излишни след 10 години

Технологичният прогрес превръща някогашните революционни изобретения в странни и неизползваеми артефакти.

За днешните деца DVD-ата и видеокасетите изглеждат като нещо, с което можеш да си построиш замък или върху което да си сложиш чашата, пише The Wall Street Journal.

Любопитно е да се запитаме каква част от предметите, които ни заобикалят в ежедневието, след 10 или 20 години ще бъдат налични единствено в музеите или забравени в дъното на някой гардероб.

Предвиждането на бъдещето е сложна игра, но според Алън Кей, който е един от „бащите“ на съвременния компютър, изместването на старите от новите технологии зависи от два основни фактора – какви нововъведения могат да се появят на пазара в близко бъдеще и дали потребителите са склонни да научат достатъчно, за да могат да ги използват.

С помощта на група от футуристи, инженери и технологични предприемачи авторите на WSJ излизат със списък от шест джаджи, които в момента все още са „на въоръжение“, но по всяка вероятност следващото поколение няма да използва.

1. Кабели, портове и електрически накрайници

Съвсем логично е някой ден да кажем „сбогом“ на странно изглеждащите зарядни устройства и свързаните с тях кабели и жици, смята Санджай Гупта. Той е президент на AirFuel Alliance – организация, която работи върху следващото поколение безжични технологии за зареждане на енергия.

„Нашите жилища, автомобили и офиси ще имат интегрирани безжични зарядни модули“, твърди той.

По думите му устройствата, които не работят с голямо напрежение, ще могат да се зареждат директно „от въздуха“ с технология, подобна на Wi-Fi трансфера на данни. Останалите ще се зареждат просто с поставяне върху някаква повърхност.

Според Гупта през следващото десетилетие ще бъдат разрешени много от проблемите на безжичното зареждане, като слабия капацитет за пренос на енергия и необходимостта от точно позициониране на устройството в определен периметър.

2. Ключове и кредитни карти

В бъдеще магазините (или това, което е останало от тях) по всяка вероятност ще приемат плащания директно през мобилния телефон или „умните“ очила, които носим. Или пък ще използват технология за лицево разпознаване, която ще изпраща сметката за нашите покупки директно в банката.

Достатъчно е да хвърлим един поглед в обектите на Amazon Go в Сан Франциско или Сиатъл. Камери и сензори следят всяко ваше движение в магазина, още щом сканирате смарфона си на входа. Сметката ви в Amazon се таксува автоматично, щом излезете от обекта.

Рик Улриг от Intel Labs смята, че същата технология ще бъде приложима в автомобилите, жилищата и офисите, което ще направи ненужни и ключовете, използвани от векове.

„Ако комбинирате данните от различни сензори, можете да получите изключително прецизна идентификация на хората, които влизат или излизат отнякъде. Ако тази технология стане достатъчно надеждна, ключовете ще останат в историята“, казва той.

3. Големи смартфони

В началото на своята история мобилните телефони бяха доста обемисти. В началото на XXI век техният размер беше намален драстично, а днес отново заемат територия, близка до тази на Русия. Скоро обаче те ще се завърнат към нормалните си размери, които са пропорционални с човешките пропорции.

Според експертите това може да стане благодарение на някои нововъведения, като сгъваемите дисплеи и технологиите за добавена реалност.

„Екраните на бъдещето ще бъдат скрити в очилата и контактните лещи. А ако искате да прожектирате нещо пред публика, ще можете да го направите на почти всяка повърхност“, прогнозира Алън Кей.

Телефоните пък ще разполагат с екрани, които буквално ще можете да разгънете като руло от хартия. Днес вече съществуват модели, които използват и усъвършенстват тази технология.

4. Фотоапарати

След още едно десетилетие снимането с фотоапарат вероятно ще изглежда по същия начин, по който днес гледаме на слушането на грамофонни плочи. Според изпълнителния директор на Light Дейвид Гренън в близко бъдеще вградените камери ще могат да се поставят навсякъде – от телефоните до дрехите.

Впоследствие изкуственият интелект ще може да обединява всички тези кадри и да създава изображения с изключително висока резолюция.

„Отворът на въпроса „Къде ти е фотоапарата?“, ще бъде „Навсякъде!““, казва Гренън. Неговата компания разработва технология за мултикамерно заснемане, което може да се използват и за създаване на 3D изображения и дори холограмни „селфита“.

Разработваната в момента 5G технология ще направи възможно тяхното безпроблемно разпространение.

5. Дигиталните „кутии“

Съдбата на приемниците на кабелните телевизии вече е ясна и те постепенно отиват в историята. За същото обаче ще трябва да се подготвят игралните конзоли и останалите „кутийки“ от вашия хол.

Вместо да използвате отделни устройства за гледане на филми или за видеоигри, които се нуждаят от сериозна графична „мощ“, целият хардуер ще бъде разположен „в облака“.

Потребителите ще се нуждаят единствено от добра интернет връзка и браузър, на който да играят. Вероятно подобна услуга ще бъде достъпна още през 2019 г., но технологията със сигурност ще еволюира през следващото десетилетие, пише WSJ.

Същото ще се случи и със стрийминг устройствата, като Apple TV и Roku – ще отидат там, където в момента се намират DVD-ата и видеокасетите.

6. „Умните“ високоговорители

Т. нар. „умни“ високоговорители вероятно ще последват съдбата на радиочасовниците. В бъдеще микрофоните, тонколоните и гласовите асистенти вероятно ще бъдат вградени навсякъде около нас – в кухненските уреди, в таблата на автомобилите, в очилата и дори в душа в банята.

„След 10 или 20 години ще очакваме от нашите битови уреди да ни слушат. Ще можем да отидем до миялната машина и да ѝ кажем „Пусни пълна програма!“, казва Ахмед Бузид, който е работил в Amazon върху създаването на домашния асистент Alexa, а днес управлява компанията Witlingo, която разработва гласови приложения.

Той прогнозира, че физическите обекти около нас сами ще започват разговори, за да ни предупреждават за нередности или за да ни помагат в „общуването“ с тях.

 




Гласувай:
4



1. morskipesni - И без това не ползвам подобни глупости.
21.05.2019 13:50
Няма да ми липсват, поне докато грамофонът ми работи.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: nitali
Категория: Новини
Прочетен: 2716
Постинги: 4
Коментари: 1
Гласове: 5
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031