Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.10.2019 21:38 - Citi Group: Глобализацията е в застой
Автор: anonymous285 Категория: Новини   
Прочетен: 218 Коментари: 0 Гласове:
3



  Citi Group: Глобализацията е в застой https://www.investor.bg/evropa/334/a/citi-group-globalizaciiata-e-v-zastoi-291509/


Според главния икономист на финансовата група това ще доведе до по-малко приходи и все по-лошо разпределение на ресурсите 4 ПРЕПОРЪЧАЙ (0)   Share  
image

 

Снимка: Pixabay

 

 

Глобализацията е в застой през последното десетилетие и този процес не бива да бъде обвиняван за основен причинител на неравенствата по света. Причината по-скоро е в неефективните местни политики и корпоративни приоритети. Това става ясно от доклад на тинк-танк звеното на финансовата група Citi - Global Perspectives & Solutions.

Според главния икономист на Citi Group Катрин Ман глобалната интеграция вече е достигнала своя връх, а общественото мнение става все по-враждебно към подобен тип процеси.

Световните лидери, включително американският президент Доналд Тръмп и някои икономисти, обвиниха глобализацията и международната търговия за повишаването на неравенството и загубата на работни места в много индустрии.

Промяната в мисленето вече е факт. 2019-та година безспорно ще бъде запомнена с търговката война между САЩ и Китай, прекратените търговски споразумения, затворените граници, растящият протекционизъм и трудния развод между Великобритания и ЕС.

 

image

 

Причината за всичко това обаче не е глобализацията, както неведнъж е писал в свои туитове Доналд Тръмп. Всъщност новите технологии и пренасочването на потреблението към нов тип услуги и продукти имат по-голям принос в загубата на работни места, става ясно от доклада на Citi Group.

Според изследванията на Катрин Ман глобализацията прави държавите по-богати като цяло, но проблемите идват от невъзможността правителствата да разпределят този увеличен ресурс справедливо или да компенсират онези, които губят.

Въпреки застоя в глобализацията обаче световният икономически растеж се върна на нивата си от преди финансовата криза. Неравенствата обаче също се увеличават, а производителността не се повишава според очакванията. Световната търговия нараства трайно още от 80-те години, но в края на миналото десетилетие тенденцията е към намаление. Това вероятно се дължи на разпадането на редица търговски споразумения и повишението на протекционистичните мерки.

В тази връзка Катрин Ман посочва, че откакто се разпадна кръгът международни преговори в Доха към СТО през юли 2006 г., броят на новите многостранни споразумения не е променян, но пък двустранните спогодби се увеличават. Броят на регионалните и двустранните търговски споразумения обаче достигна пика си през 2006 г. От 2010 г. насам пък броят на спогодбите, които издигат стени пред търговията с други държави, превишават тези, които я улесняват. Според Ман това се дължи на факта, че повечето относително "лесни" сектори вече са покрити и остават трудни за договаряне сфери, като например дигиталната търговия.

 

image

 

Рисковете пред глобалните вериги се увеличават, а това е повод за притеснение още от началото на финансовата криза, особено след като натискът за ниски цени означава, че мултинационалните производители често импровизират със сложни мрежи от доставки.

Според доклада на Ман забавянето на глобализацията ще доведе до по-малко приходи и все по-лошо разпределение на ресурсите. Това би попречило на по-бедните страни да извоюват своето място в световната търговия и така да повишат жизнения си стандарт.

Главният икономист на Citi Group е категоричен, че правителствата трябва да се стремят да засилят търговията със стоки и услуги и да отворят максимално бързо развиващите се пазари, вместо да ги ограничават.

„Ние признаваме, че глобализацията създава победители и губещи. Но застой в този процес генерира и нетна загуба за световната икономика. Съживяването на търговската интеграция и намирането на по-добри стратегии за разпределение на ресурсите безспорно е най-голямото предизвикателство, но съществува силна връзка между „отвореността“ на търговията и производителността, която не бива да се подценява“, пише още в доклада.

Не всички аспекти на глобализацията обаче са в застой. За разлика от търговията и финансите, движението на хора по света все още нараства, което пък от своя страна подхранва паричните преводи. Миграцията се е удвоила през последните 20 години, се отбелязва в доклада. От анализа става ясно, че по-голямата част от увеличението през последното десетилетие се извършва в рамките на богатите икономики. Туризмът и финансовите потоци, свързани с него, също са във възход. Друго голямо изключение е дигиталната глобализация, която преживява своеобразен „бум“ в послендите години. Електронната търговия засега е в своя възход, въпреки че търговската война между САЩ и Китай би могла промени това.

 

image

 

По статията работиха: Ралица Пейчева, редактор Евгения Маринова



Гласувай:
3



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: anonymous285
Категория: Новини
Прочетен: 2479821
Постинги: 8264
Коментари: 277
Гласове: 1011
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031