Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.11.2012 22:20 - Гърция. Икономика за 5 клас
Автор: merlin68 Категория: Политика   
Прочетен: 2707 Коментари: 6 Гласове:
26

Последна промяна: 28.11.2012 22:31

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Ако някой не е разбрал, Гърция получи нови 44 млрд. евро и като бонус за това й бе опростен дълг в същия размер. Чудесен пример за "евросолидарност" в "Общият Европейски Дом".
Да погледнем на тази чудесна новина през призмата на пазарната икономика.
Първо, ако някой от вас не си е направил сметката и е изтеглил кредит който не може да погасява, дали банката ще му го опрости и ще му даде нов, та да може да намали страданията му от това, че е съкратен от работа? Не, банката не е благотворителна организация, тя ще ви вземе каквото имате и ако то не стигне ще продължавате да дължите. И разбира се ще ви кажат - така е в пазарната икономика, всеки трябва да си прави сметката, и да носи последиците от грешките си. С Гърция очевидно ситуацията не е такава. След като преди няколко месеца й опростиха половината от задълженията и й обещаха нови 130 млрд. евро заеми, то сега гърците се оттърваха от още 44 млрд. дълг, при това без въобще да си бръкнат в джоба. Те дори няма да загубят и тринадесетата си заплата, безплатните учебници за висше образование и т. н. Кой от двата примера не е пазарна икономика? В пазарната икономика парите са висша ценност, печалбата е на пиедестал. Още два примера. Съседът ви над вас ви моли да му дадете 100 лева на заем, понеже го е закъсал, а вие като добър човек се съгласявате. През нощта не можете да спите защото съседът ви прави купон и троши чинии цяла нощ, а вие рано трябва да ставате за работа. Но вие сте добър човек и прощавате това неудобство, въпреки, че вече сте се досетили, че парите с които сте му услужили са в основата на създаденото ви неудобство. Е този човек, не само не ви връща дълга, но няколко дни по-късно иска от вас още пари за "неотложни бюджетни нужди" - трябвало да иде все пак и на почивка. Не че се съмнявам, че сте добър човек, но ми се струва, че ще му откажете този път. С Гърция отново случая е точно противоположен - дават им, а стария дълг се опрощава. "Клуб на частните кредитори" - там се криели основните кредитори на Гърция, колко са, какви са, от къде имат стотиците милиарди? Това са все безсмислени въпроси, на които отговор няма да получим. Но които и да са те, то очевидно са заможни хора. Заможните хора са такива понеже не пилеят парите си на вятъра, тези явно са странни заможни хора....а сетих се, те може би не пилеят своите пари. Но пък то кой ли ще им даде пари та да ги пилеят, нали сме пазарна икономика? А, май пак се сетих, те тия хора всъщност емитират (създават) парите, а когато ти си печаташ парите, то можеш да си ги пилееш колкото и където си щеш, даже в Гърция. Емитирането на пари не е никак скъпо, те дори не се печатат на хартия - "електронни пари" са това ехеее. До тук добре, ама с тези пари които не се виждат, не се ядат и пият все пак можеш да си купиш много неща. Щом можеш да си купиш с нищото нещо, то значи, че някой го е произвел това нещо, вложил е в него труд и ресурси. А като е вложил труд и ресурси пък го е продал срещу нищо, значи той е всъщност истинският кредитор. И сега да видим какво се получава на практика.
Дядо Пенчо от Самоков отива да си купи дърва за зимата - 100 лева му викат за кубик. Ама как бе момче, защо тъй скъпо, я на сред гора живеем - пита дядото. Пазарна икономика е това бе дядо, гърците плащат по-скъпо та за тях сечем, тук на теб 100 лева даже евтино ги даваме от съжаление, че пенсийката ти е малка да не умреш от студ. Ма как бе момче, та министъра по телевизята вика - 30 лева са дървата, а нали по телевизията викат още, че гърците били ужасно зле, от къде имат толкова пари та да купуват от нас скъпи дърва? Пази се дядо от пътя, че идват още пет тира от Гърция и решавай бързо ще купуваш ли, че те дървата свършват. Абе момче ти нещо ме будалкаш, по телевизията казаха, че ние в България сме отличници във финансовата дисциплина - най добре сме в цялата Европа, как така закъсалите гърци ще ни купуват дървата бе?! Ти дядо на телевизията ли ще вярваш, или на к...ра си?
Та питам аз, кои са отличниците, кои са кредиторите, кои са закъсалите и що е то "ОБЩ Европейски Дом"? Дали някой знае?




Гласувай:
27



Следващ постинг
Предишен постинг

1. mt46 - А на нас
29.11.2012 19:31
защо не ни о-прощават?...
цитирай
2. merlin68 - защо не ни о-прощават?. . . Не може ...
29.11.2012 19:46
mt46 написа:
защо не ни о-прощават?...


Не може само да се дава и опрощава, то трябва и да се вземе от някъде
цитирай
3. sparotok - !
29.11.2012 19:55
Нали гърците са в основата на европейската цивилизация, за това за тях всичко може, а понеже ние сме потомци на кръвожадни варвари ...ни изпиват кръвчицата...

Който умее да лъже дълго време ще е добре...но след това...иде Видовден.
цитирай
4. veselinvalev - Пич, евалла! Тази статия ме изкефи ...
01.12.2012 17:03
Пич, евалла! Тази статия ме изкефи отвсякъде. Ей така трябва да се пише!
Поздрави!
цитирай
5. mariniki - това...
01.12.2012 22:18
най-малкото е несправедливо...
цитирай
6. saportok - Дали Гърция ще падне?
06.12.2012 07:28
Дали Гърция ще падне?
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: merlin68
Категория: Политика
Прочетен: 1693900
Постинги: 293
Коментари: 4201
Гласове: 19298
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930