Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.12.2014 00:19 - КОЙ КАЗА, ЧЕ КТБ Я ФАЛИРАХА СЛУЧАЙНО ?
Автор: kolevm38 Категория: Политика   
Прочетен: 3056 Коментари: 0 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Кой казва, че КТБ я фалираха случайно? imageВторник, 16 Декември 2014г. 18:28ч. | imageАвтор: Люба МАНОЛОВА | image

Без този фалит нямаше да падне преждевременно правителството на „Пламен Орешарски”, нямаше служебен кабинет и този на Бойко Борисов да харчат и теглят заеми безогледно, нямаше да се намираме сега в „мъртва хватка” на синдикати, пишманполитици и други подобни

imageЩе започна с въпрос: "Ние ли ще сме поколението, което ще обяви закриването на държавата Република България?" Задавайте си и вие този въпрос по-често и така ще намерите обяснение на много събития, като „мигновеното” решение на правителството да сондира в „Хан Аспарух” с фракинг, продължаване на фракинга във Вранино, двата сондажа от времето на Даниела Бобева – също с фракинг.

imageЗадавайте си въпроса „Ние ли ще закрием държавата"? и когато чуете, че поамериканчените ни политици като Росен Плевнелиев, Даниел Митов, Меглена Кунева и сие са подписали Споразумението ТПТИ, което ще отвори широко вратите за проучване и добив на шистов газ с познатия и цитиран по-горе фракинг, с въвеждането на ГМО производството на храни, което също ще промени неблагоприятно почвата и подпочвените води, ще ни предлагат пилета обработени с хлор, за храна. Към тези европейски „ценности” се прибавя и правото на чужди компании, работещи на българска земя да ни съдят за каквото им скимне и нито една българска компания или съд да не може да се противопостави!

Фалираха КТБ, четвъртата банка в страната, докато в същия момент БНБ отпусна на друга банка 1 млрд и половина за осигуряване на ликвидност?! Фалитът протече като по сценарий, като в осъществяването му, със затваряне за 6 месеца на банката участваха не само цитираните от Бойко Борисов в Берлин Пламен Орешарски, Петър Чобанов и Иван Искров, но и главният прокурор Сотир Цацаров, доверени медии – печатни и електронни, участие взе и така нареченият ни президент, който скри Стенограмата за исканата банкова ваканция, за да потули имената на участниците в заседанието.

Защо Иван Искров още е на поста си, защо не е сменен Управителният съвет на БНБ, който вземаше решенията за КТБ след добре осъществения фалит – Борисов не отговаря и мълчи по въпроса, въпреки че сам се заканваше да махне Искров. А ние всички знаем, че ако поиска, Бойко Борисов може да направи на Искров предложение на което да не може да откаже, то главният гуверньор ще си вземе багажа и напусне БНБ, заедно с дружината си от УС.

Защо фалитът на КТБ бе полезен?

Защото осигури милиарди на неизвестни лица, свали правителството на Пламен Орешарски, върна ГЕРБ и Бойко Борисов на власт.

Ще припомня въпроса: "Ние ли ще бъдем поколението, което ще закрие държавата Република България?" Ние ли ще бъдем поколението, което ще осигури територия на ЕС и САЩ като плацдарм срещу Русия в бъдещите геополитически спорове?

Далеч съм от някаква конспиративна теория, но всичко сочи, че

фалитът на КТБ бе полезен за някои политици и бизнесмени

На първо място фалитът на четвъртата по големина банка в държавата бе „полезен” заради парите които преминаха от банката на други места и то с благословията на политици, действията на УС на БНБ и мълчаливото съгласие на правораздавателните органи като Главна прокуратура. Парите не се изпариха – наясно сме всички що годе грамотни българи.

Фалитът на КТБ бе полезен и заради свалянето от власт на кабинета „Орешарски”. Това осигури на Росен Плевнелиев възможност три месеца да управлява държавата чрез назначеното от него служебно правителство. А по време на тези три месеца се извършиха стотици безобразия, безотчетност на разходи и вземане на решения, за които този кабинет нямаше право за взема, истеризиране на исканията за милиарди за военни разходи и превъоръжаване.

Фалитът на КТБ бе много полезен защото върна Бойко Борисов и ГЕРБ на власт. С фалита на КТБ като причина кабинетът „Борисов” получи повод да тегли външни заеми – за какво никой не даде разяснения. На Фонда за гарантиране на влоговете бяха дадени малко над 2 млрд за изплащане на гарантираните влогове на вложителите.

Фалитът на КТБ отвърза ръцете един Бойко Борисов и други да сочат произволно удобно определени виновни и никой да не търси вина от всички останали, забъркани в съсипването на банката.

В Берлин Бойко Борисов спомена, че виновните за случилото се с КТБ са: Пламен Орешарски, Петър Чобанов и Иван Искров. Истината е, че виновните са повече и Борисов „ изпусна” имената на: така нареченият президент Росен Плевнелиев, Главният прокурор, премиерът и министъра на финансите – Близнашки и Румен Порожанов.

Фалитът на КТБ се оказа полезен като повод за непрекъснато теглене на външни заеми, които изобщо нямат нищо общо с рухването на банката.

Защо твърдя, че фалитът на КТБ бе умишлен – причина за това е, че в същото време на затваряне на банката, друга банка бе подкрепена от БНБ с 1 млрд и половина за осигуряване на ликвидност!

Това са общо взето "ползите" от фалита на КТБ.

След идването на ГЕРБ за втори път на власт, за министър на финансите в правителството на Бойко Борисов бе назначен човек, който бе дясната ръка на Симеон Дянков – финансов министър оставил мрачни следи в родната икономика и социални институции.

Така стигнахме и до осъществяване на кристалната мечта на Дянков: да се сложи ръка на Пенсионния фонд, за да се подсигури бюджетният дефицит!

Слага се ръка на пенсиите!

imageВ събота в Министерски съвет са били приети промени в КСО. Приел ги е кабинетът. След това при среща със синдикатите в понеделник, без да се канят други социални партньори приетото в събота става факт като Меморандум. На 16 декември, вторник промените са гласувани в парламентарна комисия от депутатите на ГЕРБ, ДПС и Патриотичния фронт. Театърът за конфронтация на ДПС с Патриотичния фронт се оказа най-пошъл фарс. Другите членове на управляващата коалиция с ГЕРБ са гласували "въздържал се". Как наричаха подобни събития от ГЕРБ - задкулисие и извиване на ръце?! В медиите тази хронология на събитията, наречена кой знае защо пенсионна реформа липсваше! В този мандат медиите в мнозинството си вървят след победителите от ГЕРБ!

Тихо и без шум ГЕРБ си върши своето!

С промени в Кодекса за социално осигуряване /КСО/ предстои да се пренасочат осигурителните вноски, които осигурените лица и работодателите понастоящем превеждат на универсалните /частните/ пенсионни фондове към НОИ. Ще се премахнат индивидуалните партиди на осигурените и на практика ще заличат модерния капиталов принцип на функциониране на пенсионната система, съответстващ на пазарния модел на националното стопанство. Така страната ще бъде върната към чисто солидарния модел на пенсионно осигуряване, който не може да реши сложните проблеми, с които системата за социално осигуряване се сблъсква.– това са решили синдикатите, премиерът Борисов и КРИБ, оглавена от Кирил Домусчиев.

Така няма да се решат проблемите, свързани с преодоляване на дефицитите в пенсионната система и решаване на другите проблеми, свързани с пенсионното осигуряване в България, категорични са експерти.

Под удар ще се окажат и публичните финанси, доколкото пенсионните фондове, като най-големи инвеститори в държавни ценни книжа (ДЦК), няма да имат достатъчен ресурс за инвестиране в инструменти, издадени от българската държава и то не само ДЦК, но и всякакви дългосрочни инвестиционни инструменти, които държавата в партньорство с частния бизнес би могла да издава за финансиране на крупни инфраструктурни проекти.

Такава стъпка за оздравяване на НОИ би ощетила и всички осигурени лица, чиито лични средства, натрупани по индивидуални партиди в пенсионните фондове, биха се влели в общата маса на средствата в НОИ, без при това да им се предоставя по-добра алтернатива за управление на средствата им.

image"С прехвърлянето на пари към НОИ се цели намаляване на дефицита." Това е заявил пред БГНЕС бившият социален министър и депутат от ДПС Хасан Адемов.

Всички българи, родени след 31 декември 1959 г. ще имат една година, за да потвърдят избора си на частен пенсионен фонд или натрупаните им пари за втора пенсия ще отидат в НОИ, предвиждат промени в Кодекса за социално осигуряване, внесени от депутати от ГЕРБ, припомни той.

imageНякой е хвърлил в огромна заблуда премиера Борисов – да отидат в НОИ парите, които внасяме като лична партида в частните пенсионни фондове, категоричен беше Владимир Каролев, в студиото на Нова телевизия.

Вярвам, че всеки разумен човек ще прави това, което правя аз – да не разчитам на НОИ. Системата взема пари от такива като мен и ги дава на такива, които не плащат. Ако ми се случи нещо, да не дава Господ, нито държавата, нито държавното здравеопазване ще ми помогне. Всяка година получавам докладче каква ми е партидата, каква ми е доходността, обясни Каролев.

imageВ студиото на Нова телевизия говори и Васил Велев, от Асоциацията на индустриалния капитал в България. Той трябваше да влезе в диалог с шефа на КНСБ, Пламен Димитров, който крещеше и се опитваше да заглуши казаното от Велев. Ето какво успя да обясни Васил Велев: „Осигурителната ни система е недофинансирана със 7 процента. Т. е. промените се правят, за да се балансира НОИ. Личните партиди на гражданите от частните фондове ще отидат в кюпа на НОИ, откъдето ще се плащат инвалидни пенсии, социални пенсии, на хора, които никога не са внасяли осигурителни вноски...

imageВ България към трето тримесечие има наети на работа 2 млн и 250 000 души, които биват осигурявани. От тях 550 000 са на бюджетна издръжка, т. е. те повече вземат от бюджета отколкото внасят. Остават в икономиката 1 млн и 700 000. В България има 2 млн 181 000 пенсионери. Брой пенсии – 2 млн. 671 000, т. е. има хора, които получават две пенсии. Половин милион получават по две пенсии.

В България има пенсии за инвалидност 909 000 броя.

В последните години средната продължителност за получаване на пенсии е нараснала с пет години – затова има и повече пенсионери отколкото заети в икономиката.

56,2 години е средната възраст за пенсиониране. В ЕС средната възраст е 61, 5 години, т. е. пет години отгоре. При това положение няма как да има високи пенсии, защото няма заетост, защото икономиката е смачкана, защото няма кой да пълни тези фондове. И с всичките тези административни намеси в икономиката нещата ще стават по-зле.

Трябва да има минимална възраст за пенсиониране за всички, както е в Европа.

Говори се за свобода на избора, говори се за конкуренция – кой с кого ще се конкурира, солидарната с капиталовата система ли? Ако имаме право да изберем да се осигуряваме само в капиталовата система, а  не част от осигуряването да е в солидарната и част в капиталовата система. Тези 8 милиарда, които отиват в НОИ от частните фондове са един язовир, с отворени шлюзи ще се изтекат към НОИ и ще бъдат изхарчени.

Вземете независими анализатори и те ще обяснят, че никой не е спечелил срещу държавата. В конкуренцията на държавата с частен пенсионен фонд, държавата е хем играч, хем съдия. Тя прави законите – няма как някой да спечели срещу държавата. Винаги може да се направи така, че пенсията, която ще плаща държавата да е по-висока от тази, която ще плаща частният фонд. Как ще стане това – държавата ще увеличи данъците, ще промени правилата, ще промени коефициентите и тогава много хора, подлъгани ще си преместят партидите от частните фондове в НОИ...”

Какво е сега положението?

Голяма част от циганите не се осигуряват и по-късно, когато минат дадена възраст получават социална пенсия, която идва от НОИ.

Много българи се осигуряват на минимална заплата.

Парите по лична партида от частните пенсионни фондове в размер на 8 милиарда, внасяни с натрупване, ще отидат в НОИ.

Хората ще имат избор – дали да отидат в НОИ, или да отидат в частни фондове.

За да има достойни пенсии трябва да има политика по увеличаване на доходите, политика на икономическо развитие и реформа в образованието. Такива политики няма и скоро едва ли ще има.

С най-високите пенсии в света са японците, и то държавните служители. Затова хората, започнат ли работа, започват да пестят, каза по НТВ икономистът Вл. Каролев. Той призова да се види колко данъци се събират като процент от БВП в България.

Никой не е казал, че пенсиите трябва да се плащат от осигуровките; те трябва да се плащат от данъчните приходи на държавата. Косвените данъци не пречат на хората да инвестират, пречат преките, поясни той.

От догодина се криминализира умишленото неплащане на осигуровки.

Депутатите от бюджетната комисия приеха с мнозинство всеки да има право на свободен достъп до пенсионно осигуряване, което означава, че гражданите могат да избират дали да се осигуряват в системата на НОИ или в частно пенсионно дружество, но веднъж в живота.

От 1 януари се увеличава с 4 месеца стажът за пенсиониране, а възрастта се замразява. Минималният осигурителен доход за земеделските производители и тютюнопроизводителите се увеличава от 240 на 300 лева. Увеличава се и максималният осигурителен доход за всички осигурени лица от 2400 на 2600 лева. От 1 юли се увеличава минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст от 154,50 лв. на 157,44 лв.

От догодина се криминализира умишленото неплащане на социални и здравни осигуровки, решиха още депутатите.

Радетелите на промените твърдят, че всеки ще има право на избор, но то се въвежда по начин, който поражда усещането, че така се заобикаля решението на Конституционния съд от 2011 г., касаещо парите от професионалните пенсионни фондове. Ако си спомняте Симеон Дянков беше прехвърлил 106 млн. лв. от тях във фонд "Пенсии" на ДОО на своя глава.

В предложените текстове на Кодекса за социално осигуряване се казва, че веднъж в живота човек има право на избор - да си прехвърли парите в НОИ или не. Но ако реши да ги прехвърли, те остават там, в обща партида, а не в индивидуална, каквато има в частното осигуряване. Да не забравяме също, че индивидуалната партида гарантира допълнителна доходност, каквато няма в НОИ.

Защо се твърди, че промените ще затруднят функционирането на капиталовия пазар? Защото частните пенсионни фондове не съхраняват набраните пари в банка, а използват  като ги влагат в различни инструменти за увеличаване на доходността. Част от парите са в държавни ценни книжа. И ако стане,  се приеме законовата промяна наистина ще се намали дефицита, но всеки следващ финансов министър ще има проблеми с плащането на пенсиите. Причина за затруднението е, че доходността от държавните ценни книжа ще трябва да се прибави към средствата, които са в солидарния стълб.

Пенсионният фонд от времето преди 10 ноември 1989 година изчезна. Независимо, че беше държавен и парите за пенсии бяха гарантирани. Естествено, никой не го потърси 25 години и така ще си остане загадка.

Как може да бъде спокоен човек с „даденото” право на избор от политиците на ПП ГЕРБ след като държавата си позволява да посегне на частните пенсионни фондове, видяхме  как изчезна държавен Пенсионен фонд без следа и търсене.

Симеон Дянков национализира 160 милиона от ДОО без каквито и да било последици. Дясната му ръка ни дава „право на избор”, но това в една държава като България е поемане на риск.

НОИ има ниска доходност, частните фондове имат висока доходност, но и висока цена на управление на парите.

Няма каквито и да било разчети за резултата от подобна промяна, правото на избор ще е еднократно в живота!

Ясно е, че пари от частните пенсионни фондове ще запълнят дупки в бюджета на НОИ. Финансовият министър разчита и да се намали бюджетният дефицит...

Това, което са приели синдикатите е една работодателска организация едва ли може да се нарече пенсионна реформа...

Задайте си въпроса "Ние ли ще имаме историческата отговорност да закрием държавата?" Задавайте си го непрекъснато когато чуете, че Даниел Митов и Меглена Кунева са подписали Споразумението ТПТИ в Брюксел и са отворили вратата за шистов газ и ГМО храни, за трайно отравяне на подпочвените води и земи. Задавайте си този въпрос когато започнем да се храним с пилета, обработени с хлор, а чужди компании станат недосегаеми от законите в страната ни.

Световната банка констатира, че българите живеят повече от колкото трябва след пенсиониране?!

1, 5 млн. живеят под прага на бедност. Безработицата е голяма, порои оставиха Югозападна България в тиня и стотици домове под вода.

На фона на тази мизерия 1 милион получава правителственият самолет за 20-те дни до Новата 2015 година, Икономическото министерство си купи самолетни билети за 1 милион, 1 милион получи и така нареченият президент.  Охраната и автомобила на премиера също клонят към милион... Всичко това са непоправими факти и трайни тенденции.

Правителството изтегли 8 милиарда, готви се да вземе още милиарди външни заеми – от кого, на каква лихва, за какви разходи – това ще знаят единствено премиерът и министърът на финансите.

А ние, редовите данъкоплатци трябва бързо да живеем и мрем след пенсия – територията ни е ценна, територията! Няма да мине много и Западът ще си я получи.

Кой казва, че КТБ я фалираха случайно – аз лично не вярвам в това.





Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: kolevm38
Категория: Изкуство
Прочетен: 10354908
Постинги: 7858
Коментари: 2111
Гласове: 1996
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930