Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
21.10.2018 14:55 - Как Путин „изнасял” напрежение в Европа
Автор: worldissue Категория: Политика   
Прочетен: 7425 Коментари: 4 Гласове:
9


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Забавно е да четеш или слушаш мнението на някой български политик относно голямата геополитика, сиреч ставащото между Русия и САЩ. Ето и някой си дипломат по фамилия Тафров реши да каже тежката си дума пред БиТиВи, при това думата му бе препечатана от редица електронни медии.

Не че Тафров направи някакви сензационни разкрития, но мнението му е доста показателно и се споделя от доста родни политици, затова и си струва да обърнем внимание на някои тезиси от краткото му интервю.

Имайки предвид, че въпросният господин е привърженик на синята идея, служел е като дипломат в няколко европейски страни и е заемал постове в ООН, то е ясно каква позиция заема спрямо Русия и отношенията ѝ със САЩ и Европа.

Мнението му общо взето е доста тенденциозно и се състои в по-голямата си част от предъвкани пропагандистки щампи, всекидневно повтаряни в западните медии.

Интервюто на Тафров беше свързано с трагедията в Крим, където в един от колежите ученик извърши масово убийство на свои съученици и преподаватели. Дипломатът се опита по странен начин да изрази съболезнования, но вместо съболезнование се получи политическа агитка, в която той омеси Крим, Донбас, Скрипал, Путин и пенсионната реформа в Русия.

Той спомена, че докато в Керч е станало масовото убийство на ученици, в Донбас били загинали 5-ма украински военни. Тоест едновременно трябва да скърбим и за украинските военни? Но каква е връзката между случващото се в Източна Украйна и трагедията в учебното заведение, което няма никакво отношение към въоръжения конфликт? Пък и Тафров тук проявява голямо лицемерие – предлага да скърбим за украинските военни, но игнорира факта, че от постоянния им огън страда мирното население в Донбас. Макар че явно по логиката на българския дипломат всеки, който не подкрепя украинската власт, е подкрепян от Русия сепаратист и съответно не заслужава съжаление.  

Фактически всяка седмица стрелбата на украинската артилерия на линията на разграничението убива или ранява по няколко мирни жители. При това огънят умишлено се води не по позициите на опълченците, а по цивилните обекти. Ето пример: на 13 октомври в село Мариевка край Луганск загиват 46-годишна жена и 17-годишната ѝ дъщеря, защото в двора им пада украински снаряд, изстрелян от същите тези доблестни украински вояки. При това дадената история не е единична, украинската артилерия стреля всекидневно, а украинските военни се хвалят с поредното превзето село в неутралната зона между двете враждуващи страни. Киев гордо нарича това „пълзящо настъпление”, въпреки че е очебийно нарушение на минските съглашения. Но Тафров тези дреболии не го интересуват, за него всичко е ясно и просто – украинската власт е добра и законна, а сепаратистите са лоши и за всичко е виновен Путин.

Много интересно Тафров разсъждава и по отношение на развитието на конфликта в Украйна. В интервюто той казва: „Притеснявам се, че от студено противопоставяне ще минем към фазата на горещо противопоставяне, ескалация на военни действия. Ще има някакъв вид кръвопролитие и насилие, а инициативата ще дойде от руска страна”.

Е, разсъждения, че конфликта от студен ще стане горещ слушаме вече три години подред от кой ли не, но на фронта се запазва статукво и войната си остава позиционна. Както казах вече, украинската артилерия продължава да стреля всекидневно, кръв се пролива постоянно, но Тафров и нему подобните това не го виждат.

По логиката на родния дипломат се получава, че ако насилието се усили, единствения виновен ще е Русия без значение коя от двете страни го е провокирала. Тоест дори украинската армия да реши да атакува първа, виновна ще е пак Русия, тъй като други варианти няма.      

Естествено, когато споменем Русия, не може да подминем и Скрипал-Новичок. Тафров и тук казва тежката си дума: „Трупат се доказателства, че зад опита за убийство на Сергей Скрипал и дъщеря му стои военното разузнаване - ГРУ… В момента се търси отговорност от началника на двамата агенти, който е в ГРУ и е ръководил операцията”.

А стига бе! Къде се трупат тия доказателства? Защо още не са ни ги показали щом са се натрупали? И защо продължават да използват думата „ГРУ”? ГРУ си смени названието още през 1992 година, аман вече. Едва-едва се отучиха да използват „КГБ”, сега пък ГРУ им е на езика. И кой е този началник, който бил ръководил операцията? Това вече са пълни измишльотини, даже британските таблоиди още не са стигнали до там, че да обвиняват конкретни руски началници. Или може би Тафров разполага с някаква свръхсекретна информация, която няма дори ЦРУ? Едва ли.

Между другото, британските власти продължават да крият Скрипал и дъщеря му като заложници и не искат да ги покажат пред обществеността. Дали защото британското разузнаване се бои, че Скрипал може да кажат нещо, което ще разруши легендата за руските отровители? Очевидно е, че темата Новичок ще се използва още дълго време от британската пропаганда, така че „отровените” Скрипал скоро няма да видят белия свят.

И това не е всичко. Тафров по някакъв невероятен начин успя да започне интервюто с трагедията в Керч и след това да прескочи на… пенсионната реформа в Русия. Каква аджеба е връзката между двете бе? И откога руските пенсии се превърнаха в главна световна геополитическа тема? Защо българските медии не пишат толкова подробно за българските пенсии например? Може би това е твърде скучна тема? Даже западната преса изведнъж започна да се интересува от руските пенсионери, пренебрегвайки спорните икономически реформи и строги мерки за икономия в европейските страни. Впрочем, дори и след евентуалното въвеждане на въпросните реформи, руснаците пак ще се пенсионират по-рано от западноевропейците.

Действително, пенсионните реформи по принцип са непопулярни и винаги предизвикват недоволство, което е нормално. Русия, както и Европа, също изпитва проблеми със застаряването на населението и съкращаването на работната ръка, което съответно натоварва допълнително бюджета. Но българския дипломат представя нещата така все едно, че руското население масово се вдига на протест, рейтинга на Путин пада и скоро в Москва ще стане революция. Тафров казва, че доверието към Путин било падало. Само дето не казва с колко процента (из българските медии редовно пишат, че рейтинга на руския президент постоянно пада и скоро ще удари дъното, а той все не го удря). Колкото и да пада рейтинга на Путин обаче, той пак си остава рекордно висок. Тръмп, Борисов, Меркел и другите европейски безлики и безгръбначни бюрократи могат само да си мечтаят за подобен рейтинг, но няма как да го постигнат. А пенсионната реформа, колкото и да е критикувана, няма да може сериозно да смъкне доверието към Путин или пък да доведе до някакви масови безредици както мечтаят във Вашингтон или Лондон. Бих посъветвал Тафров да обърне повече внимание на българските пенсионери, тъй като на тях им е дори още по-трудно. Или може би на него му е по-интересно какво се случва в Русия?

Един от главните тезиси в интервюто е, че бъдещото „горещо противопоставяне” в Донбас (което задължително ще е по вина на Русия) е необходимо, за да може да се отвлече вниманието от въпросната пенсионна реформа, която според Тафров застрашава Путин. Мда, направо железобетонна логика. А ако примерно Порошенко първи започне офанзива, а не ДНР или ЛНР? Това също ли ще е в интерес на Путин? Тогава значи излиза, че Порошенко е агент на Кремъл? Второ, пенсионната реформа, която не дава мира на родния дипломат, не застрашава по никакъв начин Кремъл и Путин няма нужда да вдига градуса на напрежението в Източна Украйна, за да отвлече вниманието от пенсиите. Всъщност именно на Порошенко е изгодно да разпалва конфликта, тъй като чрез него той хем оправдава социално-икономическите проблеми в Украйна, хем привлича вниманието на САЩ и ЕС към себе си. Украинския олигарх-президент неведнъж заявяваше, че Украйна воюва с Русия и така защитава Европа от Путин. Освен това всяко изостряне на конфликта е повод за нови антируски санкции, което явно не е изгодно на Москва. Порошенко също така би могъл да възобнови бойните действия догодина, за да повиши рейтинга си (в момента рейтинга му е едва 5%! – ето това значи падащ рейтинг) или направо да отмени изборите. И не на последно място войната в Донбас е изгодна на режима в Киев, тъй като е благодатна почва за различни корупционни схеми и източване на бюджета.

В края Тафров казва, че той и съпартийците му биха се радвали ако България изгони руски дипломати. Хъм, лесно е да настояваш за някакво решение, когато не се налага да отговаряш за последствията. Първо, кампанията по гонене на руски дипломати вече свърши, така че не е задължително България да се прави на много изпълнителна. Второ, защо е нужно да внасяме допълнително напрежение в отношенията с Москва? Този Тафров може ли да обясни какви ползи би ни дало това гонене на дипломати? Да се направим на много послушни пред Брюксел и Вашингтон ли? Боя се, че белите господа няма да оценят тази безполезна постъпка.

Като цяло това беше поредното интервю пълно с пропагандистки щампи, постоянно култивирани от западни медии и политици. Българските политици и журналисти просто ги предъвкват и ги подават на родния зрител, без изобщо да се опитват да ги пресяват през ситото на критическата мисъл (с която те явно не разполагат). Родната политическа конюнктура изисква пълно съгласие със западния политически курс, който се изразява в постоянното демонизиране на Русия, която заедно с Китай представляват двата единствени центъра на сила, ограничаващи опитите за глобална доминация на САЩ. Имайки предвид, че САЩ постепенно губят ролята на глобален хегемон, демонизацията на Русия (и Китай в по-малка степен) ще се усилва. Затова и постоянно ще чуваме като заклинания фразите „допинг – малайзийски боинг – украйна  – скрипал – кибератаки – ГРУ”, а разни хора като Тафров с умен вид ще ни убеждават колко коварна е Москва и как е виновна за всичко, че всички проблеми в Европа са създадени от Русия и т.н.  

 




Гласувай:
9



1. planinitenabulgaria - Не Ви дочетох постинга,
21.10.2018 18:43
стори ме се много просташки...
цитирай
2. radostinalassa - Господин дърваря не бил простак
21.10.2018 19:14
Това е вицът на блога. Искате ли да публикувам простотиите ви , писани на ЛС от две години? Засрамете се, не сте на 13 години. Срамота.
цитирай
3. worldissue - стори ме се много просташки. . . Ах, ...
21.10.2018 19:53
planinitenabulgaria написа:
стори ме се много просташки...


Ах, направо съм съкрушен от този факт...
цитирай
4. krumbelosvet - Тафров е ясен
21.10.2018 22:25
Ми нашият планинар, той закво е солидарен с джендъра? Сигурно е подскачал на синьо-психотронните митинги.
Между другото, дали само аз помня, че около нашите бунтове от 1996-7 година, УКРАИНСКИ УЧЕНИ публикуваха, че съществува психотронно опъжие, което предизвиква ПСИХОФАШИЗЪМ.!?!?! Гледали сме кадри от подскачане на украински стадион. Подскачане много по-бясно от нашето. Явно ескпеиментите са показали, че може повече. И в Украина се проля кръв, за разлика от нас, ПАЗИ, ПАЗИ, ПАЗИ БОЖЕ.!!!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: worldissue
Категория: Политика
Прочетен: 3205803
Постинги: 1118
Коментари: 1737
Гласове: 1754
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031