Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.01.2019 13:30 - Отиде си габровската футболна легенда Иван Вуцов
Автор: varg1 Категория: Спорт   
Прочетен: 304 Коментари: 1 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
image

 Напусна ни Иван Вуцов – една от огромните фигури в 100 годишната история на габровския футбол.

Роден е на 14 декември 1939 година. Подгонва парцаливата топка в квартал Лъката, а първите си футболни стъпки прави в юношеския отбор на местния „Балкан“, където тренира при вуйчо си Васил Попов – първият габровец, участвал в националния отбор по футбол. През 1957 година е включен в представителната мъжка футболна единадесеторка на Габрово, а през следващата година като войник облича фланелката на „Ботев“ (Пловдив).

През 1959 година е капитан на юношеския национален отбор и играе за пръв път в чужбина, на международния турнир във Виареджо (Италия), провеждан по време на пролетния карнавал в града. През есента на 1960 е привлечен в състава на любимия „Левски“ и се утвърждава като непробиваем стълб в отбраната му до 1969 година. Печели два пъти титлата на България и веднъж Купата на страната. 

Представя се много силно и с екипа на националния отбор на България. Участвал е и във финалите на Световното първенство в Англия през 1966 година. На 30 декември 1965 година, по повод победата над Белгия във Флоренция, която класира България на Световното първенство в Англия, Вуцов е удостоен със званието заслужил майстор на спорта.

Завършва кариерата си на футболист през 1972 година в "Академик" (София) като двукратен шампион на страната, с 302 мача в „А“ група. 24 пъти е включван в „А“ националния отбор на България, 2 пъти в „Б“ националния и 2 пъти в младежкия. 

За разлика от много големи имена на терена, Иван Вуцов прави и страхотна треньорска кариера, като е определян за един от най-големите новатори в родната професия. За пет сезона начело на Левски в два различни периода, той печели веднъж титлата и два пъти Купата на България. Но най-запомнящи са успехите му със "сините" в Европа. През 1976 година извежда любимия отбор до грандиозен успех над европейското страшилище „Аякс“ (Амстердам) и го елиминира в турнира за Купата на УЕФА. Класира столичния гранд на четвъртфинал срещу друг европейски колос – „Барселона“. Макар да са елиминирани от каталунците с общ резултат 5:8, Вуцов и момчетата му записват името си в историята, като стават единствения неиспански отбор, който е вкарал пет гола на Барселона в официален мач в евротурнирите. Вече 43 години по-късно никой не може да надмине постижението на „Левски“ и Вуцов при победата с 5:4 в София на Националния стадион. 

Като треньор постига огромни успехи и начело на България. Под негово ръководство националният отбор се класира на Световното първенство през 1986 година в Мексико. Там за първи път в историята си "лъвовете" преодоляват груповата фаза на Световно първенство, при това в група с действащия световен шампион Италия, с бъдещия такъв Аржентина на Диего Марадона и Южна Корея. На осминафиналите отпадаме от домакините в напечен мач.

Вуцов прави силна кариера и в чужбина, начело на един от югославските грандове през 80-те години „Хайдук“ (Сплит), като открива за световния футбол голяма фигура като Ален Бокшич и го налага в състава. В Гърция пък е водил един от най-обичаните солунски тимове „Арис“. Приключва кариерата си на треньор начело на „Локомотив“ (Пловдив) през сезон 1993/1994.

С края на кариерата му на пейката, влиянието му в българския футбол не приключва, дори напротив. Вуцов става част от управлението на родния футбол. Той е вицепрезидент на Иван Славков, с когото имат дългогодишно приятелство, както и изпълнителен директор на централата. Под тяхно ръководство националният отбор се класира за последното си до момента Световно първенство през 1998 година, а после и на европейските финали в Португалия през 2004 година. Това е последният голям шампионат, на който България участва. 

Иван Вуцов е единственият, който класира България на Световно и като играч, и като треньор, и като ръководител.

Негови синове са треньорът Велислав Вуцов - бивш играч и треньор на „Янтра“ (Габрово), и Руслан Вуцов.

Мир на праха на легендата Иван Вуцов!

https://sport-gabrovo.com/novini/1045-otide-si-gabrovskata-futbolna-legenda-ivan-vutzov?fbclid=IwAR3OnWfx9WY3l3fm0Cc29TxUMgkutn_ALSPmWNpT5O7PQ4UQL7DBVQ2wqC0




Гласувай:
2



Спечели и ти от своя блог!
1. jupel - ДАНО НАМЕРИ МИР И ПОКОЙ...ТАМ!
20.01.2019 18:18
Аз съм страхотна левскарка, дори играх футбол,като по голяма тук там.Обожавах Гунди-Аспарухов,познавах го. Та затова ли , защо ли тогава през нощта сънувах Гунди, който ми каза нещо, но се събудих и не разбрах.За тях двамата знам много.Жалко за Вуцов,смъртта не прощава на никой! Гунди искаше нещо да ми каже за него и Вуцов може би, но връзката в съня се прекъсна, някаква сила освети, побели лицето на Гунди и му парализира устата, а аз се събудих! Не можах да заспя после. И сега това, дето става в Гърция ......постоянно сънувам билети за там със запазени места за самолет! Бели билети правоъгълни с празни малки квадрати.
Не знам какво става с мене, но съм забелязала -когато много сънувам имам такива периоди в живота си нещо става и не само с мене, нещо необи4айно! Вярвам в моите сънища и не ги тълкувам по съновниците.

Това бе момент на споделяне.....
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: varg1
Категория: Лични дневници
Прочетен: 20126024
Постинги: 18642
Коментари: 10023
Гласове: 71260
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031