Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.10.2011 15:25 - Моите впечатления от фестивала на фолклорната носия – Жеравна 2011 – част 1
Автор: zvezdichka Категория: Туризъм   
Прочетен: 29745 Коментари: 34 Гласове:
33

Последна промяна: 12.10.2011 13:06

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Тази година за 4-ти пореден път се проведе фестивала на фолклорната носия в Жеравна. Главният виновник за това мероприятие е Христо Димитров, хореографа на ансамбъл Българе, на когото бих искала да благодаря, защото идеята му е чудесна и ни е спечелила с моя съпруг.

image

 

А и не само ние. От година на година се увеличава посещаемостта на фестивала и малката сцена стана твърде тясна за желаещите да тропнат кръшни български хорца.

 
image

image

image

 

Фестивала ме е спечелил с това, че човек за 3 дена попада в едно друго време, връщайки се много години назад. Дрехите, които облича са различни от ежедневните, но те са толкова красиви, че човек може да се наслаждава на багрите и уменията на древните и настоящи майсторки на българската везба и тъкане, че очите му дълго време могат да останат вперени в някоя лична мома или в някой красив момък.

 
image

image

image

image

image

image

image

 

И в очите на хората виждаш радостта и това не може да не те зареди с позитивна енергия.

 
image

image

image


image


image

image


image

image
  

Имаше представители на всички възрастни – от малки и големи, до по-малки и по-големи.

 
image

image


image

image

image

image

image


image

 

Но най-сладки от всички бяха те дечицата, които взеха дейно участие във фестивала.

 image


image

image

image

image

image

image

 

Някои бяха толкова малки, че майките им ги кърмеха все още.

 
image

image

image

image

image

 

Други правеха първите си опити, държейки музикалните инструменти.

 
image

image

 

Те бързо се измаряха и имаха нужда от почивка, но интересно, че музиката, която не секваше не пречеше на техния пълноценен сън.

 
image

image

image

 

Дечицата, облечени в народна носия бяха толкова естествени, че на човек му става драго като ги види.

 

image


image

image

image


image

 

На фестивала имаше всичко - скара, бира, лимонада, ракийка в юзчета, които после оставаха в купувача и човек може да си направи цял комплект, ако е почитател на ракията :), вкусно приготвен боб на огън, чеверме, което не успя да стигне за всички, кайве на пясък, лютеница и разни други вкусотийки, които си струва човек да опита.

 
image

 

За съжаление тази година на фестивала нямаше домашно приготвен хляб, изпечен в подница и когато потърсихме майстора го намерихме на скарата и се заговорихме с него.

 
image

 

Но най-изобилен фестивалът бе от към музика и танци. Това е една от причините, заради, която хора от цялата страна се втурват към Жервана в края на август и вземат участие във фолкорния фестивал.

 
image

image

 

Хубавото тук е, че музиката е разнообразна и не секва. Когато единия оркестър свърши веднага другия започва със свирните. А, че са майстори от класа и човек се наслаждава на изпълненията им на различните видове хора от различните региони – за това спор няма. От друга страна очите на наблюдателите се пълнят с красивите и кръшни стъпки на българските хора, които почитатели на народните песни и танци тропваха най-често на малката сцена в боровата горичка на парк „Добромерица”.

 
image

image

image

 

Родопските гайди донесаха гласа на чанове и Родопа планина в Жеравна. Писнат ли гайди, събрани от региона на Смолян и Златоград няма да ви кажа какво му става на човек! Удря го право в сърцето. Особено, когато са събрани много гайди на едно място.

 
image

 

С гайдите се изпращаше и приготвеното чеверме към чорбаджийския кът, където присъстваха почетните гости и спонсорите на фестивала.

 
image

image

 

Чевермето беше приготвено по всички правила – опушено с дебели дъбови дървета, като всяко едно се печеше потделно.

 
image

 

Единствения недостатък беше неравномерното му разпределение след изпичането, но това са подробности. Ние не успяхме да се вредим да си купим от чевермето, тъй като бяхме отишли за кратко до палатковия лагер и когато се върнахме бяха останали само част от кокалите, че ни почерпиха с тях :), за което бяхме също благодарни. Но определено чевермето от Жеравна биеше по всякакви параграфи чеверемето от Гела.

Освен родопските гайди се наслушахме на македонски хора в съпровод на майсторските зурни на Михото от Петрич.

 
image

image

 

А какви танцьори имаше – око да ви зайде. Невероятни!!! Жалко, че беше забранено снимането. Но въпреки забраната успях да си открадна някои от тези страхотни хора. Дори не им знаех имената. За първи път чух, че едно от хорото се казва „гайда аваси”. После от коментар в YuoTube разбрах, че другото кръшно хоро, което българите от Пиринско изиграха е Разложкото. Невроятни танцьори. А за водача на хорото какво да ви кажа (само ще отворя скобa, че той не беше един, но съжалявам, че не успях да се заговоря и запозная с него. Щеше да ми е интересно да науча повече за хората от техния регион).

 

 

Ето тук съм ги заснела, но снимката е в лошо качество, поради забраната за снимане.

 
image

 

Но успяхме и да им направим клип, за което съм много благодарна, защото наистина охраната беше изключително зорка и засилена и си вършеше качествено работата, като непрекъснато правеше забележки.

 

 

Вярно е, че съм нарушител на правилата на фестивала, но сме се стремяли нашите снимки и клипове да не пречат на автентичността на фестивала, поради, която е и основно тази забрана за снимане. И защо тази година правихме клипове??? Защото преди 2 години също присъствахме на фестивала и бяхме очаровани от създалата се атмосфера. Когато човек попадне за 1-ви път на това място, то му действа като магия. Но това бяха само 3 дена и то непълни. А човек има желание отново да съпреживее част от красивите и уникални моменти. И когато преди 2 години се прибрахме в къщи и потърсихме информация от фестивала – клипове и снимки от лицензираните оператори, които снимаха с камери и огромни обективи просто почти не намерихме такава за съжаление, въпреки обещанията на ръководството на фестивала... А какво да ви кажа. Народа е жаден за това присъствие, когато го е усетил и то го е докоснало по някакъв начин, провокирало е чувства и емоции в него и е логично да потърси информация. Та поради тази причина снимахме клипове и пуснахме в YuoTube (въпреки, че апарата ни не е професионален и освен това беше малко счупен още от Родопите :)), за да могат повече хора да им се насладят, дори и тези, които не са имали възможност да присъстват на фестивала да се запалят. А имаше много присъстващи, хиляди, повярвайте ми. Вижте снимките от огромното хоро около големия огън и ще се уверите в това. Хорото се виеше на няколко ката и всеки имаше желание да заиграе около огъня, защото кръвта на човек кипва и нещо дълбоко в него заиграва. Националната гордост и самочувствие се надига в човек, че сме наследници на толкова древен фолклор, който е успял да се запази през векове и поколения и днес оживява около огъня и че всичко това е българско наследство!

 
image

image

image

image


 

Вижте това огнено хоро – снимката е просто уникална. Тук хора, хоро и огън са се слели в една прегръдка.

 
image

 

Огъня... Той предшества зората на човешкото съществуване.

 
image

image

image

 

Преди огромното хоро, на което може би присъстваха около 5000 души наблюдавахме нестинарски танци.

 
image

image


Интересното е, че след като свършат танците винаги има по някой желаещ от публиката да прекоси огъня. Но тази година желаещите бяха толкова много, че много се изненадах. Събуваха смело цървули, чорапи и прекосяваха огъня. Не знам само какви са били последствията след това и дали са могли да играят на огромното хоро около огъня :).




Гласувай:
33



1. voinov50 - Вие ли сте до палатките?! :)))
10.10.2011 17:48
Прекрасен постинг!

Поздравления
цитирай
2. enjoy6 - Браво за постинга!!!
10.10.2011 19:37
Много съхранена българщина виждам тук!:)))
Значи духът ни е жив!
цитирай
3. sparotok - !
10.10.2011 21:31
Българщината е жива!

Поздрави!
цитирай
4. ckarlet - Вълнуващи и изпълнени с много бъ...
10.10.2011 21:37
Вълнуващи и изпълнени с много българщина и незабравими моменти са постингите ти, Звездичка!
С умиление разгледах и се насладих на прекрасните снимки!
Поздрави!
цитирай
5. magnoliya - Ех,
10.10.2011 21:55
красива е българската фолклорна носия! И докато има българи на тази земя, красотата на песните, танците и носиите от различните фолклорни области ще радват не само нас, но и чужденците, които са запленени от всичко това!
А тези малки деца, присъстващи на фестивала са бъдещето на нацията ни!
Поздрави, беше ми много приятно!
цитирай
6. mitkaloto - Адмирациите от мен.
10.10.2011 22:35
Адмирациите от мен.
цитирай
7. tit - прекрасни впечатления!:)
11.10.2011 00:42
Дано си остане така автентичен!:)))
цитирай
8. zvezdichka - Здравей Цецо!
11.10.2011 10:31
Да, разпозна ни :). И само да похваля Иво, че негово дело е колана и ножа, затъкнат в колана, които си направи специално за фестивала.

voinov50 написа:
Прекрасен постинг!

Поздравления


Благодаря ти! Поздрави и от нас!
цитирай
9. zvezdichka - Имаме нужда
11.10.2011 10:34
от това enjoy6 - да се събужда заспалото в нас и да ни оживотворява! Да бъдем истински българи, достойни за нашето наследство!

enjoy6 написа:
Много съхранена българщина виждам тук!:)))
Значи духът ни е жив!


Благодаря ти за коментара!
цитирай
10. zvezdichka - Oт година на
11.10.2011 10:45
година стават повече желаещите да участват във фестивала. Това е и повод хората да се обърнат към спящите в бабините ракли носии, торбички, черги, които така или иначе човек не използва в своето ежедневие. А виждайки това разнообразие от багри и красота, човек се научава и да цени, това, което сме имали в нашето минало и с радост облича носиите за фолклорния фестивал :).

sparotok написа:
Българщината е жива!

Поздрави!


Благодаря ти Павел!
Поздрави!
цитирай
11. zvezdichka - Благодаря ти Скарлет!
11.10.2011 10:56
Наистина в човек остават незабравими спомени от фестивала!
И снимките на дечицата са много сладки и не само те :). И въпреки, че не съм много активна тук гледам да отбележа поне значимите събития, за които си струва да прочете човек. А ако остане време може и някой фоторепортаж да направя :).

ckarlet написа:
Вълнуващи и изпълнени с много българщина и незабравими моменти са постингите ти, Звездичка!
С умиление разгледах и се насладих на прекрасните снимки!
Поздрави!


Поздрави!
цитирай
12. zvezdichka - Много точно
11.10.2011 11:20
си го казала Магнолия! И коментара ти е допълнение към темата! Благодаря ти!

magnoliya написа:
красива е българската фолклорна носия! И докато има българи на тази земя, красотата на песните, танците и носиите от различните фолклорни области ще радват не само нас, но и чужденците, които са запленени от всичко това!
А тези малки деца, присъстващи на фестивала са бъдещето на нацията ни!
Поздрави, беше ми много приятно!


Поздрави!
цитирай
13. zvezdichka - Благодаря mitkaloto!
11.10.2011 11:22
mitkaloto написа:
Адмирациите от мен.


Струва си повече хора да прочетат, че и да видят и усетят атмосферата на фестивала!
цитирай
14. zvezdichka - Да, права си Тит!
11.10.2011 11:27
А и организаторите полагат съответните грижи в това отношение.

tit написа:
Дано си остане така автентичен!:)))


Благодаря ти!
цитирай
15. georgibogdanow - zvezdichka,
11.10.2011 12:49
отново голям поклон пред теб и съпруга ти! Страхотни са пътеките, по които минавате и красиви са следите, които оставяте... за такива като нас :). Поздрави !
цитирай
16. zvezdichka - :)))
11.10.2011 13:16
Драго ми е да те "видя" Георги! Благодаря ти!

georgibogdanow написа:
отново голям поклон пред теб и съпруга ти! Страхотни са пътеките, по които минавате и красиви са следите, които оставяте... за такива като нас :). Поздрави !

цитирай
17. martiniki - поздрави за вас! прекрасен постинг!
11.10.2011 13:50
страхотно е било! до скоро щерка ми обличаше носии по различни празнични поводи, но вече много трудно
цитирай
18. zvezdichka - Трябва да я заведеш
11.10.2011 14:39
на фестивала Доре :). Там всички са облечени с носии. Сигурно ще й хареса, особено ако е играла народни танци.

martiniki написа:
страхотно е било! до скоро щерка ми обличаше носии по различни празнични поводи, но вече много трудно


Поздрави!

цитирай
19. voinov50 - :)))
11.10.2011 15:53
"Да, разпозна ни :). И само да похваля Иво, че негово дело е колана и ножа, затъкнат в колана, които си направи специално за фестивала."

Типично по български. Всеки мъж в онези времена е затъквал ножа в пояса, нали е трябвало да опази род, чест и хубавата си българска невеста ;) :) - тогава родина не е съществувала..., друг е бил господарят..., та родът е бил най-святото.

Поздрави и за Иво!

цитирай
20. erato7 - Доброта, усмихнати лица, красиви ...
11.10.2011 18:31
Доброта, усмихнати лица, красиви премени, кръшни хора.... този заряд ще ви топли дълго време, скъпа Звездичке, сигурна съм.
цитирай
21. martiniki - :) специално благодаря за клипчетата!
11.10.2011 21:23
сега ги изгледахме - и македонското, и странджанското, копаницата и ръченицата!:)
цитирай
22. анонимен - Благодарности за постинга
12.10.2011 11:53
Благодарности за постинга. Беше прекрасно преживяване. И 3-те дни, но хорото при големия огън беше най-запомнящо се. Живот и здраве - догодина пак :)))
С ваше разрешение ще си копирам снимката, на която се разпознах :)))
цитирай
23. zvezdichka - Благодаря ти Цецо!
12.10.2011 13:45
Хубава приказка каза и действително тогава хората са почитали рода си, като са знаели от къде са дошли. Но постепенно тази почит, дори и интереса към рода се е изгубил и в момента цари безхаберие, безличие. А дори и когато човек се събуди и иска да разбере повече за рода си няма от кого да черпи информация, защото се е скъсала връзката през годините...

voinov50 написа:
"Да, разпозна ни :). И само да похваля Иво, че негово дело е колана и ножа, затъкнат в колана, които си направи специално за фестивала."

Типично по български. Всеки мъж в онези времена е затъквал ножа в пояса, нали е трябвало да опази род, чест и хубавата си българска невеста ;) :) - тогава родина не е съществувала..., друг е бил господарят..., та родът е бил най-святото.

Поздрави и за Иво!


цитирай
24. zvezdichka - Така е Ерато :).
12.10.2011 13:47
Човек само като се сети за определени моменти и му става хубаво и светло и има желание пак да ги изживее!

erato7 написа:
Доброта, усмихнати лица, красиви премени, кръшни хора.... този заряд ще ви топли дълго време, скъпа Звездичке, сигурна съм.


Поздрави!
цитирай
25. zvezdichka - Нали затова сме
12.10.2011 13:50
ги пуснали Доре, за да могат и тези, които са били, но и тези, които не са били да усетят атмосферата на фестивала :). А музиката наистина беше разнообразна. За съжаление само, че не успяхме да заснемем Видинската музика. Също бяха много колоритни!

martiniki написа:
сега ги изгледахме - и македонското, и странджанското, копаницата и ръченицата!:)

цитирай
26. zvezdichka - Благодаря ти за
12.10.2011 13:57
споделеното анонимен/а! Наистина преживяването си струва. Ние вече 2-ра година как посещаваме фестивала и винаги има нещо ново, което човек да види и усети. И няма проблем за снимката :).

анонимен написа:
Благодарности за постинга. Беше прекрасно преживяване. И 3-те дни, но хорото при големия огън беше най-запомнящо се. Живот и здраве - догодина пак :)))
С ваше разрешение ще си копирам снимката, на която се разпознах :)))


И догодина пак :))).
цитирай
27. alexs - Чудесно си представила празника на ...
12.10.2011 22:50
Чудесно си представила празника на народната носия! Поздравления!
Доколкото знам ти си русенка а пък толкова малко пишеш за Русе и околностите му......
Аз съм написал няколко поста за Русе и Русенско в единия постовете си споменавам за национален фолклорен фестивал който се организира в едно русенско градче от няколко години!
Снимах там и една стара чешма има и още и разрушени! Но когато ходя натаък ще направя още снимки!
Е все пак Жеравна си е Жеравна!
Хубава вечер!
цитирай
28. zvezdichka - Здравей Алекс!
13.10.2011 13:53
Русенка съм почти от около 2 години и половина :). Вярно е, че за Русе пиша малко, но нямам желание за това. Преди време бях пуснала пост, за нещата, които най-силно са ме впечатлили в Русе и една блогърка реагира много импулсивно и реших за Русе да не пиша повече. За околностите на Русе - какво да ти кажа, освен, че не ни остава много време за обиколки. Даваме си почивка една седмица на един или два месеца и винаги гледаме да излезем далеч от Русе и от тогава са и моите фото репортажи. Обаче ще отворя една скоба, че напоследък много малко пиша за местата, които посещаваме, поради липса на време. Ако сме видели 5-6 места гледам поне едно да отбележа, другите остават в нашия архив.

alexs написа:
Чудесно си представила празника на народната носия! Поздравления!
Доколкото знам ти си русенка а пък толкова малко пишеш за Русе и околностите му......
Аз съм написал няколко поста за Русе и Русенско в единия постовете си споменавам за национален фолклорен фестивал който се организира в едно русенско градче от няколко години!
Снимах там и една стара чешма има и още и разрушени! Но когато ходя натаък ще направя още снимки!
Е все пак Жеравна си е Жеравна!
Хубава вечер!


Благодаря ти за коментара!
Всичко добро и на теб желая!
цитирай
29. hadzapi - Страхотна изява е било.
13.10.2011 19:27
Да продължава да я има. :)
цитирай
30. zvezdichka - Ще я има и
14.10.2011 13:34
най-важното е, че догодина следва 5-тата юбилейна година :).

hadzapi написа:
Да продължава да я има. :)

цитирай
31. kasnaprolet9999 - Много хубави снимки и направо ми е ...
16.10.2011 18:53
Много хубави снимки и направо ми е много драго, че народа ни тачи традициите , носиите и българските хора и песни. Голямо веселие е било.
цитирай
32. yotovava - Народа е жаден за това присъствие,...
16.10.2011 19:03
това казва всичко, браво на теб :))))))))))))))))))))))))


Валя
цитирай
33. zvezdichka - Веселие да искаш
16.10.2011 21:45
на фестивала и човек си разпуска душицата и хора си поиграва, че и очите си оплаква в майсторски изиграни стъпки, свирни, носии и много други. Та евала на Христо Димитров, организатора за фестивала за хрумналата му идея преди 4 години. Той е споделял, че всичко е тръгнало от неговата сватба, която били направили с носии.

kasnaprolet9999 написа:
Много хубави снимки и направо ми е много драго, че народа ни тачи традициите , носиите и българските хора и песни. Голямо веселие е било.


Благодаря ти Невенче!
цитирай
34. zvezdichka - Права си Валя, че
16.10.2011 21:49
човек е жаден за това присъствие и докоснал се веднъж го търси отново :).

yotovava написа:
това казва всичко, браво на теб :))))))))))))))))))))))))


Валя

цитирай
Търсене

За този блог
Автор: zvezdichka
Категория: Лични дневници
Прочетен: 5816337
Постинги: 496
Коментари: 6837
Гласове: 21680
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031