Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.07.2012 22:54 - ЦЪРКВАТА "УСПЕНИЕ БОГОРОДИЧНО" В КОПРИВЩИЦА
Автор: planinitenabulgaria Категория: Туризъм   
Прочетен: 13457 Коментари: 2 Гласове:
7

Последна промяна: 02.07.2012 23:27

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

 

         КОПРИВЩИНСКАТА ЦЪРКВА “УСПЕНИЕ БОГОРОДИЧНО”

           С ЧУДОТВОРНАТА ИКОНА НА СВЕТА БОГОРОДИЦА

 

   В трудни моменти или когато човек силно желае нещо благородно, той отправя молитва към Бога. Давам за пример канторът на църквата „Св. Тома” в Лайпциг, Бах. Почти всичко, което той написва за църквата през този 31 годишен период от живота си е отправено КЪМ Всевишния. Такъв е и последният му хорал „Пред Твоя трон, в дълбока скръб, викам аз към Теб!” В семейството си имахме проблем, за който винаги се молехме при посещението си по Светите места в България, а посетените от нас Свети места никак не са малко. Бяхме и при Чудотворните икони в Бачковския и Троянския манастир, пред мощите на Св. Иван Рилски. Последната църква, която посетихме заради чудотворната й икона бе копривщенската църква „Успение Богородично”. Света Богородица чу молбата ни. Чрез този постинг Й благодаря.

    В постинга ще поместя наколко снимки от църквата, гробището до нея и старите каменни кръстове на починалите и погребани в църквата свещенослужители. Няколко снимки направих вътре в църквата, макар това да не е редно, между тях и на Чудотворната икона.

   Прилагам четири описания на църквата от различни хора, които са писали за нея в Интернет. Във всяко има по нещо, което липсва при другите автори. А на тези, които са били в Копривщица и не са я посетили препоръчвам да а посетят. До нея е паметника на поета ни Димчо Дебелянов, в гробището на църквата е гробът на майка му. Църквата е влязла в историята ни с камбанния си звън, дал началото на Априлското въстание. Построена е съгласно изискванията на турската власт тогава - малко под земята.Завършена е от най-добрите дърворезбари, художници и зографи. В Трявна има подобна църква, на Арбанаси и другаде из страната.

 

     Първо описание:

През 1817 г., на мястото на изгорения от кърджалиите храм, смолски и мирковски майстори съграждат нова църква. Историята разказва, че е построена за около 11 дни. Тя представлява вкопана в земята ниска постройка, слабо осветена, боядисана от вън, така че да прилича на къща и да не привлича внимание върху себе си. Забележителен е иконостасът, творение на един от големите български резбари – хаджи Георги от Видин, представител на Тетевенската школа. Завършен е 4 год. след построяването на църквата. В него като във фина дървена паяжина са вплетени библейски мотиви, красиви растения и животни. Иконописите също са дело на известни художници и зографи като Захари Зограф, Иван Николов Образописов, Иван Спасковски и копривщенския художник Христо Енчев.

 

     Второ описание:

 ЦЪРКВАТА УСПЕНИЕ БОГОРОДИЧНО В КОПРИВЩИЦА

За църквата "Успение Богородично" в гр. Копривщица мога много да пиша, тъй като тя е свързана с едни от най важните моменти в живота ми.

 

 Тя се намира в непосредствена близост до площада на града и трябва задължително да се посети от всеки дошъл на разходка или почивка в този възрожденски град.

 

 Църквата е построена през 1817г., а нейният камбанен звън известява началото на априлското въстание. Църквата е ниска и широка, боядисана е в син цвят като голяма част от къщите в Копривщица, за да не се набива на очи.

 

 Струва се да се разгледат иконите в църквата, като някои от тях са рисувани от Захари Зограф. Иконостасът, който е завършен през 1821г. е също много ценен и красив.

 

 Преди години много лошо впечатление ми правеше, че самата църква бе превърната в магазин. На маси подредени в центъра на църквата се предлагаха всякакви дрънкулки и сувенирчета, но последния път като бяхме там установихме, че се е приключило с търговията.

 

 В двора на църквата освен многото гробове на видни Копривщенци се намира надгробния паметник на Димчо Дебелянов, който представлява скулптура на майка му, която е седнала под големите борове и го чака да се завърне.

 

 В съседство до църквата е къщата музей на Тодор Каблешков, която също заслужава да се разгледа.

 

      Трето описание:

 Църква Успение Богородично в Копривщица е изградена през 1817 г. Специален султански ферман издействан откопривщенските еснафи в Цариград спомогнал за нейното построяване. Според Иречек тя е издигната за около 11 дни от смолски и мирковски майстори. В два от ъглите на църквата върху каменни плочи е издълбана датата 8 юли 1817 г., когато строежът бил завършен. Така върху пепелищата на опожарения от кърджалиите през 1809 г. храм и изцяло от дарения е построен новият.

 

Постройката е направена ниска и сгушена, слабо осветена и боядисана отвън като къща, за да не бие на очи и да не личи отдалеч. В архитектурно отношениое представлява трикорабна базилика с една апсида в източната си част. Иконостасът е дело на един от най-даровитите резбари в България - Хаджи Георги от Видин, представител на Тревненската школа. Завършен е през 1821 г. и представя библейски сцени сред плетница от гроздове, птици и животни, красиви цветя и решетки.

 

За изписване на иконите в храна копривщенци канят един от най-известните зографи и художници през Възраждането - Захари Зограф. Той рисува три икони - Свети Георги, Успение Богородично и Свети Евстатий. Художникът Иван Спасовски от Галичник рисува иконите Христос, Три светители, Събора апостлски, Успение Богородично, Йоан Кръстител и Богородица, Свети Петър и Павел. Иван Николов Образописов рисува иконата Свети Иван Рилски с 10 сцени от живота му, Спас Захариев рисува стенописи в олтара, а копривщенският художник Христо Енчев рисува иконата на двамата безсребреници Свети Козма и Дамян, както и Свети Илия. В двора на църквата съществували два метоха - на Хилендарския и Рилския манастир, чиито духовници създават и първите килийни училища тук.

 

       Четвърто описание:

Църква „Успение Богородично“ – гр.Копривщица.

 

 Църквата има три престола, посветени на Св.Йоан Кръстител, Успение Богородично и на Св.Архангели Михаил и Гавриил. Днес съществуващият храм е издигнат в 1817 г. на мястото на стара, вероятно еднокорабна църква, изгорена от кърджалиите в 1804 г. От старата сграда е запазена част от апсидата със засводяването и е вградена в олтара.

 

Наосът на църквата е разделен на три кораба от два реда по шест дървени, измазани колони. Непосредствено до него, отделен само с редица по-тънки дървени колони, има обширен вътрешен притвор, върху който се развива дълбока емпория. Олтарната част има централна апсида и многобройни ниши по източната, южната и северната стена. Два масивни стълба носят иконостаса, който е от три различни по време и стилистика части. Средната част, отговаряща на централния кораб, се счита за творба на майстора хаджи Георги и датира от 1821 г. Двете странични части са значително по-стари и вероятно са пренесени от изгорената църква или друг храм в околностите на града. Както наосът, така и притворът са вкопани дълбоко в земята. Градежът на стените е масивен, а покритието  дървено. Таваните над страничните кораби са равни, а над средния покритието имитира масивен свод. По предание строителите на храма били от Смолско и Мирково. В 1900 г. Спас Захариев от Самоков изписва стенописите в олтара на църквата.



image

Чудодейната икона на Божията майка повече от сто години се пази в копривщенския храм "Успение Богородично". Реликвата попада в светата обител неизвестно как, но миряните и уредниците в църквата я определят като много мощна заради десетките необичйни неща, които се случват около нея. 

image

                                   Дърворезбата на олтара на църквата

image

                          Копривщенската църква "Успение на Света Богородица"

image

                            Камбанарията на църквата

image

                                Църквата "Успение на Света Богородица"

image

                         Прибрани кръстове от гробове в двора на църквата.

image

Този кръст е изваден от нечий гроб и изпрпавен до стената на двора.

image

               Паметник на гроба на починал свещенник

image

                Надгробен камък в двора на църквата

image

     Паметникът на гроба на майката на Димчо Дебелянов

image

                         Надпис на паметник в двора на църквата

image
       
                                Гроб на свещенник в двора на църквата

image

                                                  Един истински паметник.

image

                                                        Един вечен паметник

image

        След стълбите в ляво се вижда ъгълът на двора на оградата на църквата.

image

                                                     На път за църквата

image

                                                      Копривщенска къща

image

                                                        Копривщенска улица

image

                     Паметникът - костница на плащада в Копривщица

image

                                                    Костницата на площада 



Гласувай:
7



Следващ постинг
Предишен постинг

1. stela50 - Поздрави за постинга !
03.07.2012 12:12
Копривщица е едно невероятно богато на история и спомени място.
Свято и много българско кътче , в което витае българският дух
навсякъде ... Чудесни снимки и разказ .
Хубав ден !
цитирай
2. tota - Коста,
03.07.2012 22:43
Копривщица пази българския дух! А, църквите са строени на енергийни места, и в това, е тяхната святост. Те освен пазители на вярата и на българското даряват със сила нуждаещите се!!
Чудесен е разказът ти. Благодаря ти!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: planinitenabulgaria
Категория: Туризъм
Прочетен: 12184902
Постинги: 4545
Коментари: 10754
Гласове: 18319
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031