Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.06.2013 12:27 - Невиждано откритие правят учени
Автор: evredika333 Категория: Забавление   
Прочетен: 1859 Коментари: 0 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Невиждано откритие правят учени
 

За първи път в историята учени наблюдаваха вътрешността на атом. Устройство, наречено квантов микроскоп, позволи на физиците да надникнат в квантовия свят. Изображението, показващо водородна частица “отвътре”, е огромна стъпка напред в разбирането на света около нас.

Физици от лабораторията AMOLF в Холандската фондация за фундаментални изследвания на материята (FOM) в Амстердам публикуваха наскоро своите открития. Техните експерименти се базират на изследванията на трима руски теоретици, публикувани през 1981 г. Екипът обстрелва с лазери водородни атоми в затворено помещение. Електроните се ускоряват в посока и със скорост, зависеща от вълновата им функция. Силно магнитно поле “насочва” електроните в необходимата посока – към детектор, който ги “заснема”. Електроните, достигащи до детектора са със същата вълнова функция както когато напускат водородното ядро.

“Много сме доволни от резултатите”, заключва ръководителят на екипа Анета Стодолна.

Защо не се е случило досега?

Заснемането на вътрешността на атом съвсем не е просто. Законите на квантовата механика правят на практика невъзможно откриването на субатомни частици. Вместо да могат да открият с точност квантовата частица, учените са способни да я опишат с вълновата й функция. Вълновата функция донякъде прилича на звукова вълна, но вместо движението на въздуха, показва вероятността частицата да бъде открита.

Трудността на начинието идва от това, че измерването на вълновата функция е почти невъзможно. Повечето опити да бъде наблюдавана частицата предизвикват нейния колапс (разрушавайки я).

image

Проста схема на експеримента, позволил “заснемането” на електрона.

Макар квантовата механика да е ежедневие за физиците, те рядко имат възможност да я наблюдават в действие.

Възможните приложения на откритието звучат наистина замайващо. В приложение към изследването учените предлагат подобен метод да бъде използван за създаване на проводници с дебелината на атом. Все пак най-важното постижение е в областта на най-фундаменталната физика.

“Експериментът е много интересен. Особено ме впечатлява, че се занимава с водород. Този елемент се учи още в училище, а в същото време представлява три четвърти от Вселената. Екипът на Стодолна на практика създава нов начин за наблюдаване на вълнова функция. Това ще позволи на учените в бъдеще да изследват атоми по друг начин. Ще бъде улеснено изследването на химически реакции и нанотехнологии”, заключва Джеф Лундин, физик от Университета в Отава, Канада.


       



Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: evredika333
Категория: Забавление
Прочетен: 1369215
Постинги: 1138
Коментари: 163
Гласове: 1237
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930