Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.12.2011 07:50 - Хакери ни следят и обират през телефона
Автор: platttonnn Категория: Бизнес   
Прочетен: 1083 Коментари: 0 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
image Вирус в апарата показва местоположението и разговорите на абоната.

Изпразване на сметката през мобилния телефон, тотален контрол и проследяване на собственика на апарата. Това е най-новият хит сред хакерите,  съобщиха вчера антимафиоти от ГДБОП след старта на международен проект за превенция и борба с киберпрестъпленията, пише Монитор. За компютърните специалисти, работещи от другата страна на закона, цел номер едно вече са модерните джиесеми от типа смартфон и таблетите. След заразяване на апарата с вирус бандитите могат да получат достъп до всички контакти на абоната, пароли и сайтове, които посещава.

Доста често в устройството се съдържа и ценна информация за банковите сметки на собственика, която също крадат. „В днешно време все по-рядко се използва настолният компютър за сърфиране в интернет. В динамичния делник смартфонът навлиза с пълна сила, защото с едно малко устройство като него можеш да влизаш в мрежата, докато си в движение от всяка точка в града”, разказаха специалисти от МВР.Повечето смартфони разполагат с операционни системи като уиндоус, андроид, каквито имат и настолните компютри, но почти никой от собствениците не защитава устройствата си с антивирусни програми.Целта на хакерите е да проникнат в личното онлайн пространство на абоната и да откраднат цялата му самоличност и информация за него. След заразяването на смартфона с вирус от типа „троянски кон”, хакерите могат да активират сами джипиеса в телефона и да следят къде точно се намира собственикът на апарата във всеки един момент от денонощието. Освен това отново чрез вирус могат да подслушват и разговорите, които води собственикът на апарата.„По този начин те контролират, знаят къде си с кого говориш и дори ти източват сметката, без дори да разбереш”, коментираха специалистите. В момента този тип престъпления все още не са актуални в България, защото малко хора използват мобилния си телефон, за да се разплащат в интернет или да пазаруват, но според разследващите ще застигнат и нашата страна„Такова беше положението и с източването на кредитни карти. Преди десетина години, когато това се правеше по света, ние нямахме този проблем, защото имаше две банкомата в София. Сега вече източват кредитните карти и на българи”, коментираха антимафиоти.

Поради тази причина полицаите съветват много да внимаваме къде си оставяме телефона, за да не попадне в лоши ръце и да бъде качен зловреден софтуер на него. Разследващи предупредиха, че точно преди Коледа киберпрестъпниците се активизират, защото тогава поръчките на подаръци по интернет и разплащането в мрежата се увеличава. За бандитите това е отлична възможност да откраднат банкова информация на собствениците.„Най-общо мерките за безопасност са свързани с това да се използва лицензиран софтуер, да не се дава достъп до мобилното устройство както физически, така и онлайн”, предупреди началникът на сектор „Компютърни престъпления” в ГДБОП Явор Колев. (Монитор)



Гласувай:
1


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: platttonnn
Категория: Лични дневници
Прочетен: 2665158
Постинги: 1603
Коментари: 1103
Гласове: 8435
Спечели и ти от своя блог!
Архив