Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.07.2014 09:38 - Студената война от 60-те г. продължава
Автор: andri Категория: Лайфстайл   
Прочетен: 2846 Коментари: 2 Гласове:
12

Последна промяна: 29.11.2015 15:33

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg


                                                       СТУДЕНАТА  ВОЙНА



image


                                    Обзор на движението на военните и замислите им.

Студената война е термин, с който се означава продължителното напрежение и борба между Източния блок, начело със Съветския съюз и Западния блок доминиран от САЩ и НАТО, започнало след Втората световна война и продължило до разпадането на Съветския съюз в края на декември 1991 г. Това съперничество не води до мащабни преки боеве между блоковете. Така се популяризира терминът „студена война“ от американския политолог Бърнард Барух.

Въпреки това, борбата е между двете суперсили, които защитават различен подход по отношение на икономиката, политиката и т.н. - комунистическите страни от Източния блок срещу капиталистическите страни от Западния блок.

Успоредно с двете суперсили се събират различни страни, които поддържат едната или другата позиция - на страната на САЩ застават няколко страни от Западна Европа, включително Великобритания, Франция и други, които заедно учредяват Организацията на Северноатлантическия договор НАТО (1949). На страната на Съветския съюз са страните от Източна Европа, които са под контрола на Съветския съюз, включително Унгария, Чехословакия, Полша, България и други, които формират Варшавския договор.

Противопоставянето или студената война между двата лагера е придружено с взаимни подозрения, шпионаж, конкуренция за власт, сила и военни заплахи, икономически натиск, селективна помощ, дипломатически маневри, пропаганда, убийства, ограничени военни операции и пълномащабни войни. Продължава от 1947 до разпадането на Съветския съюз през 1991.

Напрежението което днес  изкуствено се създава между  двете основни сили, потвърждава тезата че Студената война от миналото все още не е "стоплена" и напрежението не е спаднало, въпреки че повечето страни от Източния блок  преобразуваха социализма в парламентарен капитализъм.

Днес никой не вярва на НСР (новия световен ред) но  изкуствената криза в целия свят го доказва че го има и този "ред" се грижи за оглупяването и унищожението на човечеството, в прав текст.

 През 1992 г. държавният секретар на САЩ Джеймс Бейкър прави следната аритметика: „Ние изразходвахме над 30 хиляди милиарда долара, за да победим в „студената война" срещу СССР и неговите сателити, за да предизвикаме материален и духовен срив".

 Бившият премиер на Англия призовава Запада към единство срещу съветската заплаха: „От Щетин на Балтика до Триест на Адриатика върху континента падна желязна завеса. Зад тази линия се намират всички столици на старите държави в Централна и Източна Европа. Варшава, Берлин, Прага, Виена, Будапеща. Белград, Букурещ и София, всичките тези знаменити градове, се намират в съветската сфера, подложени са не само на съветско влияние, но и на все по-пълен контрол от Москва. Комунистическите партии, които бяха твърде слаби във всичките тези държави от Източна Европа, получиха превъзходство и власт, която много надминава тяхното значение, и те навсякъде се стремят да упражняват тоталитарен контрол. Почти навсякъде се инсталират полицейски режими и, с изключение на Чехословакия, там няма истинска демокрация."

Студената война" се води с всички възможни средства: военен и индустриален шпионаж; подривна дейност; пропаганда на собствения начин на живот, превъзнасяне значението и на най-обикновени постижения в икономиката, техниката, културата, спорта; дезинформация за „врага" в пресата, филмите, театъра, музиката, книгите и радиопредаванията за чужбина; съблазняването на ръководители на изостанали в икономическо, политическо и културно отношение страни с идеи за най-светло бъдеще, с обещания за икономическа помощ и оръжие или дори подкупването им за привличането на тези страни в орбитата на един от двата световни „лагера". 

Главното опасение на „воюващите" с оръжията на студената война е да не се достигне до използването на атомната бомба и до избухването на световна война.
Страхът от подобна война е взаимен и никой нито животинския свят нито човешкия ще оцелеят( колкото и дълбоко в земята да се скрият), защото заразеният въздух се разрежда едва след 15 - 20 годишен период. Какво ще дишат тези, които живеят в бункерите през този дълъг период, не може да не излязят навън, защото кожата им има нужда от слънцето, то дава живот на клетките и кръвта. 15 години живи- погребани в бункер! Сигурно се шегувате! Каквито и технологии човек да създаде, те не могат да заместят природата. А тя е, незаменима!

                                                   КРИЗАТА

През май 1998 г., точно когато кризата в Косово започна да ескалира, министрите на отбраната на страните от Западноевропейския съюз, се събраха в Гърция. Там те стигнаха до извода, че Косово е проблем на НАТО и с това тяхно решение Косово се превърна в проблем на САЩ. С други думи, за да се обуздаят апетитите на Слободан Милошевич, бяха необходими по-сериозни демонстрации на сила и западноевропейците връчиха инициативата на САЩ. Последвалите събития ясно показаха, че американските военни стратези все още носят синдрома „Виетнам" в сърцата си. Резултатът бе една набързо инсценирана война.

Опасно близо до границите на България
В продължение на 78 дни Сърбия и Косово бяха подложени на жестоки бомбардировки, докато Милошевич рухна. Последиците бяха опустошителни и за косоварите, и за сърбите. На изток Румъния и България понесоха тежки загуби от прекъснатата търговия с държавите от бивша Югославия, както и дългосрочни икономически щети поради затварянето на река Дунав заради бомбите, които разрушиха няколко моста, блокирайки водния път в задния двор на Западна Европа. Особено ощетена се оказа България. В годишния доклад на ЦРУ за Балканите обаче това бе описано като „страничен фактор без особено значение".

                                                  ТЕРОРИЗМЪТ

 Тероризмът създаде нова заплаха. Икономическите неблагополучия в бившите социалистически страни, а и в самата Америка изправят света пред нови изпитания. Към тях се прибавят невероятните цени на петрола, инфлацията, разочарованието в младите демокрации, разликите в жизнения стандарт в различните страни, глобалното затопляне, битката за енергийни ресурси, недостига на вода и пр. След реалната и последвалата я „студена война" човечеството едва ли ще стои със скръстени ръце и ще измисли нова.

В разгара на цялата тази вътрешна война между съперниците искам да кажа едно важно нещо:

                        Обръщение КЪМ  медийните провокации в пресата

1. БЪЛГАРИЯ не може да бъде съдена в процес, когато няма подписано споразумение за неизправни правови въпроси, както е случая с  обществената корпоративна банка.

2. В пресата се лансират провокации,които са вид престъпление срещу държавата, като:



               И продължението на студената война - чрез медиите и пресата:


3.  Към международни съдебни институции се е обърнал и мажоритарният собственик на КТБ Цветан Василев. Той настоява за международно разследване на причините определен кръг да атакува банката. Адвокатите му ще искат и оценка на действията на БНБ, както и на други държавни институции, които по същество съдействали за банковата криза, вместо да я предотвратят в зародиш.Всички санкции обаче ще бъдат за сметка на българския данъкоплатец, който ще трябва да плаща за злонамереността на неколцина политици, прокурори и ченгета, както и за некадърните действия на ръководството на БНБ в лицето на Иван Искров, категорични са експерти. (държа да спомена че НЯМА такъв закон все още), това е излишно напрежение в държавата, което също е престъпление в особено големи размери!

4.   Към съда се обръщат и застрашени от фалиране фирми, които са лишени от възможност да оперират със сметките си в КТБ и "Креди Агрикол", които са поставени под специален назор.... ( и такива дела все още няма, заради това че липсва закон, който да защити тези извънредни депозити - незащитени).....това е пропаганда!


5.  Не бива частните медии да раздухват допълнително и без това утежненото кризистно положение в държавата и частната практика. Нали знаете че, няма Зло - не наказано!


Рано или късно, виновния си носи последствията!



19. 07. 2014 г. събота.
(препоръчай)



Гласувай:
12


Вълнообразно


1. djem - Обръщение КЪМ медийните провокации в пресата
19.07.2014 11:11
БСП внесе в последните дни на мандата на действащия парламент поправки в Изборния кодекс, с които на практика да се ограничи информацията без източник в медиите по време на предизборните кампании.


Идеята е всички вестници, списания, радиа, телевизии и онлайн информационни сайтове да носят редакционна отговорност при накърняване на правата и на доброто име на участниците в кампанията. Вносители на поправките са червените депутати Мая Манолова, Мартин Захариев и Стефан Данаилов.

Така медиите могат да попаднат под ударите на закона, ако по време на кампанията публикуват или излъчат свои разследвания или информация, в която не се цитират партийни пресцентрове, документи или политици. За нарушения ще следят Централната избирателна комисия (ЦИК) и юридически лица.
цитирай
2. rouzy - Малката крайбрежна "студена война"
19.07.2014 12:03
Черно море се оформя като най-мащабната арена на противопоставяне между НАТО и Русия. И България трябва да се подготви за това
Когато в края на февруари т.г. руски специални части, подкрепени от местни паравоенни формирования, окупираха Кримския полуостров и де факто го откъснаха от Украйна, едва ли някой в НАТО е предполагал, че нещо подобно може да се случи в рамките на четири дни. Събитията свариха Северноатлантическия алианс тотално неподготвен и накараха членовете му да си припомнят, че Русия се стреми да поддържа пряк достъп до топли морета от няколко столетия насам. Първата реакция на НАТО беше да засили присъствието си и патрулите по границите на държавите членки, които се намират в непосредствена близост до Украйна и Русия. Подобна граница за жалост е й българското черноморско крайбрежие.
--------------------------

Президентът ни мълчи по въпроса за...

Военните игри

"Бриз 2014" е поредното издание на международно военноморско учение, което се провежда край българската акватория от 1993 г. насам. За пръв път от края на студената война обаче Москва третира като враждебен акт въпросните маневри, които приключиха преди около седмица край Бургас. В отговор Русия организира свое паралелно учение, което започна на 4 юни и в него участваха 20 кораба от Черноморския флот, но и бомбардировачи Ту-95 от стратегическата авиация, както и морска пехота. Този път задачата на руските военнослужещи е била не просто да проиграват унищожаване на въображаеми противникови кораби и подводници, но и детайлно да проследяват всяко движение на бойната групировка на НАТО в Черно море.

Обръщаме внимание на инсценираната катастрофа на изчезнал незнайно къде втори самолет на малайските авиолинии, за да прикрием истината че всъщност катастрофа няма, но този път политиците решиха че е по-добре да обявят самолета за унищожен от ракета, за да могат роднините на изчезналите пасажери да вземат застраховките и обещетенията от компанията - около 5000 долара; толкова е оценен живота на обикновенния човешки живот. Къде обаче се е загубил втория бойнг 777 никой не знае.
а че край нашата граница НАТО си разиграва камшика, политиците мълчат.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031