Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.07.2008 19:20 - Чепеларе изгражда спортно-туристически център за 50 млн. евро
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 683 Коментари: 0 Гласове:
0



Със символична първа копка на 5 юли стартира реализацията на Спортно-туристически център "Чепеларе" в подножието на връх Мечи чал на 1873 м н.в. Дълго планираният проект е от стратегическо значение за превръщането на община Чепеларе в развит международен планински курорт за зимен и летен туризъм.
"Това е първият реално стартиращ публично-частен проект за спортно-туристически център, който ще се реализира чрез обединените усилия на община, бизнес и собственици на горски земи, заяви министърът на транспорта Петър Мутафчиев, който даде старт на проекта. С неговото изграждане чепеларци имат шанса да се сдобият с една модерна спортно-туристическа инфраструктура при съхраняване на уникалните природни дадености на Средните Родопи."
СТЦ "Чепеларе" ще се реализира от публично-частното дружество "Чепеларе курорт" АД, в което акционери са общината и "Родопска инициатива" АД. Изпълнението на проекта е на територията на горовладелска кооперация "Гора", чиито собственици изцяло подкрепят инвестиционната инициатива. През 2006 г. е утвърден Общ устройствен план на планинския курорт "Чепеларе". Разработка, дело на екип с ръководител проф. арх. Веселина Троева, доразвива многогодишната идея на родопчани за свързване на ски пистите под връх Мечи чал с тези на курорта Пампорово, а в близка перспектива и със СТЦ "Перелик". 

Проектът ще се реализира на три етапа
за период от 5 години. Общата стойност на инвестициите се очаква да надхвърли 50 млн. евро, като над 15 млн. евро ще бъдат вложени в спортна инфраструктура. В крайната фаза се планира да бъдат открити 25 км писти за алпийски дисциплини, 15 км писти за ски бягане и биатлон, както и множество спортни съоръжения за летен и зимен туризъм. Предвиждат се няколко спортни ядра, едното от които ще бъде на връх Мечи чал. В тях няма да се строят хотелски бази, категорични са инвеститорите. 
Първият етап се планира да приключи до края на 2008 г. За предстоящия зимен сезон ще бъде пуснат нов четириседалков лифт с откачващи се  седалки на реномираната френска фирма "Помагалски". Съоръжението ще замени стария двуседалков лифт, функциониращ от 1984 г. То ще е с капацитет 2000 души на час и дължина 2700 м, и само за 9 минути ще изкачва скиори и туристи от начална лифтена станция до връх Мечи чал. Предвижда се инсталиране на система за изкуствен сняг на основната писта "Мечи чал 1", която е с дължина 3.3 км. Със закупуването на още две снегоутъпкващи машини "Лайтнер" ще бъде гарантирана перфектната поддръжка на всички ски писти. За пръв път в България, в СТЦ "Чепеларе", ще бъде монтирана и специална система за допуск на туристите до лифта, разработена от австрийската фирма Access.
Планираната инвестиция в първия етап е 8 млн. евро, като от тях над 1 млн. евро ще бъдат вложени в системата за изкуствен сняг. Главен изпълнител на строителните работи е "Понсстрой инженеринг".
Вторият етап ще се реализира в периода 2009 - 2011 г. Той предвижда изграждане на

спортно ядро до град Чепеларе
и втори лифт с дължина над 3 км, свързващ спортните съоръжения с връх "Мечи чал".
По време на третия етап ще продължи изграждането на летни спортно-развлекателни съоръжения в спортен център, който ще бъде разположен на самия връх Мечи чал, до река Чая. Предвиждат се и съоръжения на междинна станция около пистата за биатлон. До града се предвижда проектирането и изграждането на малко съвременно ваканционно селище.
Изграждането на планинския курорт ще стимулира обновяването и модернизирането на техническата и транспортната инфраструктура на Чепеларе, подчерта и кметът Георги Попов. Като начало ще започне изграждане на паркинг на долна лифтова станция, както и довършване на обходния път на Чепеларе, който ще поеме засиления туристически трафик. Общината ще стартира и изпълнението на проект за модерно естетическо оформление на главната търговска улица на града, както и инфраструктурно обновление на селата в общината с цел развитие на алтернативен туризъм. Община Чепеларе се намира в централната част на Родопите, по горното течение на река Чепеларска, при средна надморска височина 1150 метра и територия 375 кв.км. Намира се на 230 км от столицата София, на 80 км от Пловдив и на 10 км от курорта Пампорово. Населението на общината е 8530 души, живеещи в град Чепеларе, курортен комплекс Пампорово и селата Богутево, Забърдо, Зорница, Лилеково, Малево, Орехово, Острица, Павелско, Проглед и Хвойна.
От изключително значение за развитието на Родопския регион като първокласна туристическа дестинация е модернизацията на летище Пловдив и етапното рехабилитиране и удвояване на основната пътна артерия в Родопите - път II-86 Пловдив - Асеновград - Чепеларе - Смолян - Рудозем.

За инвеститора "Чепеларе курорт"
В публично-частното дружество "Чепеларе курорт" АД акционери са община Чепеларе с 49%, и "Родопска инициатива" АД с 51%. С равни дялове в "Родопска инициатива" участват "Орион ски" АД - производител на австрийската марка за ски екипировка "Атомик", "Родопски дом" ООД - собственик на едноименния четиризвезден хотел в Чепеларе, открит през 2006 г., и "Екологични продукти" ООД - доставчик на елементи за инфраструктурни обекти.

(Източник: Строителство Градът)



Тагове:   Чепеларе,   млн,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13031432
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930